Češi se vydávají na lup vánočních stromků, Lesy ČR posílily hlídky

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) v minulých dnech zesílil opatření proti zlodějům vánočních stromků. Lesníci posílili hlídky v mladých lesních porostech a stromky, které by se zlodějům mohly hodit, znehodnocují prostříháváním větví či páchnoucím postřikem. Případnému zloději hrozí pokuta až 15.000 korun. ČTK to dnes řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Většina v Česku pěstovaných vánočních stromků roste na plantážích jiných vlastníků, než jsou Lesy ČR. Státní podnik ročně prodá asi 7000 stromků, polovinu z plantáží a zbytek z lesních prořezávek. "Prodejcům nekonkurujeme, uspokojujeme jen místní poptávku," uvedl vedoucí odboru lesního hospodářství a ochrany přírody LČR Jiří Groda.

Průměrný stromek od Lesů ČR letos vyjde na 165 korun. Ceny se liší podle druhu a velikosti, nejlevnější jsou smrky. "Výnos z této činnosti se téměř rovná nákladům. Vnímáme to spíš jako službu veřejnosti," uvedl ekonomický ředitel LČR Daniel Vlkanova.

Kdo by si chtěl v lese opatřit jmelí, musí k tomu mít výjimku vydanou vlastníkem lesa. Podle lesního zákona je volný sběr jmelí v lese zakázán. "Většina jmelí se ale trhá na listnatých stromech, tedy v alejích mimo les nebo na zahradách, kde je sběr jednodušší," uvedla Jouklová s tím, že podnik ke sběru jmelí ve svých lesích ročně vystaví několik výjimek.

Češi si každý rok v průměru koupí zhruba milion živých vánočních stromků. Jejich ceny se u prodejců letos pohybují mezi 300 až 900 korunami za kus. Největší zájem mají lidé o kavkazskou jedli. Ta pochází z plantáží, protože v českých lesích neroste. Oproti jedli bělokoré z tuzemských lesů má kavkazská jedle pravidelně rostlou korunu a na větvích více jehlic.

Související

Více souvisejících

Vánoce Vánoční stromky lesy čr Česká republika Zima

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy