13 mrtvých při důlním neštěstí v Karviné, jeden ze zraněných bojuje o život

Při čtvrtečním neštěstí v dole ČSM na Karvinsku zemřelo 13 horníků. Šlo o 11 Poláků a dva Čechy. Novinářům to dnes ráno řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Co bylo příčinou výbuchu metanu, zjišťuje speciální komise. V nemocnicích jsou tři zranění horníci. Jeden z nich je nadále v kritickém stavu, řekla dnes ráno ČTK mluvčí FN Ostrava Naďa Chattová. Výkonný ředitel OKD Boleslav Kowalczyk novinářům řekl, že záchranné práce ztížil požár v dole. OKD se snaží prostor zatarasit, stavba hrází bude trvat do neděle.

Soustrast pozůstalým vyjádřil premiér Andrej Babiš a nabídl pomoc, stejně jako jeho polský protějšek.

Výbuch v dole ČSM je obrovská tragédie. Rád bych vyjádřil svou nejhlubší soustrast pozůstalým. Jsem ve spojení se záchranáři, dělají maximum. Jsme připraveni okamžitě pomoci, pomoc nabídl i polský premiér. V tuto chvíli nezbývá, než věřit a modlit se, aby nebylo obětí víc.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) 20. prosince 2018

Hlubokou soustrast pozůstalým obětí exploze v dole CSM. Věřím a doufám, že ostatní pohřešovaní horníci jsou v pořádku. Zítra na MPSV navrhneme možnosti, jak poškozeným poskytnout okamžitou sociální pomoc.

— Jana Maláčová (@JMalacova) 20. prosince 2018

Z 13 mrtvých horníků je zatím na povrchu pouze jeden, ostatní zůstávají podle Čelechovského v podzemí. Není zatím jasné, kdy bude možné těla vytáhnout. Nejdříve to bude po Novém roce. "Na místě důlního neštěstí nyní budujeme ochranné hráze, které mají zamezit požáru. Na místě je velmi špatná viditelnost," sdělil Čelechovský.

Výkonný ředitel OKD Boleslav Kowalczyk novinářům řekl, že záchranné práce stále pokračují, ztěžuje je však požár v dole. Ve čtvrtek večer bylo jasné, že výbuch nepřežilo pět horníků, osm dalších se pohřešovalo. "V určitém okamžiku jsme při narůstajícím požáru zhodnotili, že není možné se k pracovníkům dostat. Koncentrace, které tam jsou, jsou neslučitelné se životem. Vedoucí likvidace havárie rozhodl o plošném uzavření prostoru. Připravujeme stavbu hrází, trvat by to mělo do neděle," řekl Kowalczyk.

Podle Čelechovského speciální komise zjišťuje, proč v dole metan vybuchl. "Musíme si počkat na výsledky tohoto šetření," uvedl. Za OKD vyjádřil hlubokou upřímnou soustrast všem rodinám obětí.

Zprávy o důlním neštěstí na Karvinsku jsou velmi smutné. Vím, že žádná slova nemohou utěšit smutek, který prožívají rodiny horníků. Zvláště v předvánoční době. Myslím na ně a věřím, ze stát udělá vše, aby jim pomohl.

— Petr Fiala (@P_Fiala) 20. prosince 2018

Výbuch v dole ČSM je obrovskou tragédií. Upřímnou soustrast všem pozůstalým, čest památce zemřelých. Modleme se, aby byl počet obětí co nejnižší.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) 20. prosince 2018

Lokalita je nyní uzavřená, což se dotýká práce 800 zaměstnanců ze dvou směn. Museli zůstat doma, kde budou zřejmě do neděle, než se podaří prostor zatarasit. Pobírají 100 procent mzdy, protože jde o překážku na straně zaměstnavatele.

Dva ze tří zraněných byli ve čtvrtek převezeni do FN Ostrava. Jeden z nich je nadále v kritickém stavu, řekla ráno mluvčí nemocnice. Ihned po transportu byl operován na oddělení popálenin. Popáleniny měl na hlavě, krku, trupu, rukou a nohou. Druhý z mužů je ve stabilizovaném stavu. Třetího zraněného záchranáři převezli do nemocnice v Karviné. Byl odhozen tlakovou vlnou a jeho zranění jsou spíše lehká.

Důl ČSM je součástí OKD. Majitelem této těžební společnosti je prostřednictvím státního podniku Prisko stát. OKD letos vytěží okolo pěti milionů tun uhlí. V současnosti těží ve dvou dolech. Důlní závod 1 vznikl k 1. lednu 2015 sloučením původních závodů Důl Darkov a Důl Karviná.

Důlní závod 2 vznikl k 1. lednu 2015 přejmenováním původního Závodu Důl ČSM a nachází se ve východní části karvinské dílčí pánve. Územně je členěn do dvou oblastí: Sever a Jih. Dobývací prostor je v katastrech obcí Stonava, Karviná, Albrechtice u Českého Těšína a Chotěbuz.

Související

Ilustrační foto

Neštěstí v dolech OKD: Kdo nese vinu? Komise vynesly verdikt

Vyšetřovací komise nezjistily, že by na nejtragičtějších hornických neštěstích v dolech na Karvinsku v letech 2014 a 2015 měla podíl viny těžební společnost OKD nebo některý z jejich zaměstnanců. ČTK to řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Více souvisejících

Výbuch metanu v dole OKD na Karvinsku (20. 12. 2018) Karviná Záchranná služba

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 2 hodinami

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

před 3 hodinami

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 8 hodinami

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 9 hodinami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 10 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy