Vánoce mají i bezdomovci. Armáda spásy v Brně připravila stědrodenní oběd

Armáda spásy v Brně dnes dala štědrodenní oběd 130 lidem bez domova. Měli rybu a bramborový salát, řekl ČTK brněnský ředitel Armády spásy Ivan Borek. Podle něj nechyběla ani bohoslužba nebo vánoční písně.

Dostavili se lidé bez domova, kteří využívají různých služeb sociálních organizací. Armáda spásy s nimi spolupracuje a snaží se jim pomoct vrátit se k původnímu způsobu života.

Organizace vydávala obědy ve čtyřech skupinách. "Dvě byly z nízkoprahových center a dvě z azylových domů. Všechno jsou to lidé, kteří využívají různých služeb," uvedl Borek.

Dostali smažené rybí filé se salátem. "Každý taky dostal krabičku s cukrovím. Standardně jako každý rok byla bohoslužba, společná modlitba a vánoční písně. Zahrál i sbor Armády spásy," doplnil Borek.

Související

Bezdomovci

Zima se kvapem blíží. Bezdomovcům můžete přes internet koupit nocleženku

Zájemci mohou i letos pořídit takzvané nocleženky, za které budou moci lidé bez přístřeší přečkat chladnou noc v teple. Poukázku na přenocování v noclehárnách je možné koupit za sto korun přes internet na adrese www.noclezenka.cz. V minulé zimní sezoně dárci potřebným věnovali 21.000 těchto kuponů. Pátý ročník projektu zahajuje Armáda spásy. ČTK to řekla její mluvčí Tereza Melišová.
Bezdomovec, ilustrační fotografie

Bezdomovectví v Česku: Jak prožívají zimu lidé bez domova?

Od listopadu do března mohou lidé bez domova přečkat noc v nočních krizových centrech, noclehárnách nebo v azylových zařízeních. Lidé bez domova jich častokrát v zimě nevyužívají kvůli tomu, že si tam se sebou nemohou vzít psa. Magistrát města Brna (MMB) prostřednictvím Odboru sociální péče umístí v předvánočním týdnu do brněnských nocleháren pět zateplených bud pro psy bezdomovců.

Více souvisejících

Armáda spásy Brno Vánoce Bezdomovci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy