Sněhová pohroma v ČR: Lidé bez proudu, na cesty přibalte lopatu

Vytrvalé sněžení a vítr nadále komplikují dopravu. Například v Ústeckém kraji je uzavřeno několik úseků silnic zejména v Krušných horách. Moldava na Teplicku vyhlásila kalamitní stav. Bez proudu jsou ještě domácnosti na Děčínsku.

Kvůli vytrvalému sněžení se energetikům zatím nepodařilo připojit všechny odběratele. "Přibyly nám nové poruchy především na Děčínsku v lokalitě Šluknovského výběžku," uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. "Jsme stále v terénu a pracujeme na odstranění poruch. Práce nám znesnadňuje těžko přístupný terén," řekla.

Dispečink ČEZ Distribuce aktuálně eviduje v Ústeckém kraji devět poruch na vysokém napětí a další desítky poruch na nízkém napětí. Kromě Děčínska je jedna porucha v Tisé u Ústí nad Labem. "Rádi bychom obnovili dodávky elektřiny do všech lokalit během dnešního dne. Bude záležet na počasí, protože stále sněží a stromy nám opakovaně padají do vedení, které jsme již opravili," sdělila Holingerová.

Na Děčínsku pracují také hasiči. Mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan ČTK řekl, že hasiči v celém Ústeckém kraji vyjeli od středečních 19:00 do dnešních 08:00 k 37 zásahům, při nichž bylo nutné odstranit stromy a větve, které nevydržely nápor sněhu. V okrese Děčín vyjížděly hasičské jednotky v 26 případech. Stromy padaly hlavně na silnice, ale také na elektrické vedení či trať u Mikulášovic. V okrese Teplice měli hasiči šest výjezdů.

Na hlavních cestách na Děčínsku leží rozbředlý sníh, na silnicích II. a III. třídy ve Šluknovském výběžku je vrstva nového sněhu a mohou se tvořit sněhové jazyky.

Silničářům se podařilo ve středu večer zprůjezdnit cestu z Chomutova přes Horu Sv. Šebestiána k hraničnímu přechodu do Německa. Všechny zavřené úseky jsou na silnicích II. a III. třídy, a to hlavně na Mostecku a Chomutovsku. Trasa Mikulov Moldava je zavřená na Teplicku.

Potíže vyjet do hor mají linkové autobusy. Nejhorší situace je v Krušných horách v okolí Chomutova a Vejprt. Dopravce je v kontaktu se silničáři a rozhoduje se podle aktuální situace o nasazení autobusu. "Snažíme se informovat prostřednictvím facebooku Dopravy Ústeckého kraje, základním kanálem je ovšem dispečink dopravce, konkrétně na Vejprtsku jezdí Autobusy Karlovy Vary," řekla ČTK mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková. Pro podobné situace chce Ústecký kraj letos zřídit centrální dispečink, kde by se scházely zprávy od dopravců a silničářů na jednom místě pro rychlou informovanost.

Situace v Libereckém kraji se dopoledne uklidnila, přestalo sněžit a silničáři mohli ve 12:00 znovu pro nákladní vozy nad 3,5 tuny otevřít i silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Uzavřena byla kvůli sněžení od pondělní půlnoci. 

Kvůli sněhovým jazykům musela být ráno uzavřena silnice třetí třídy z Hodkovic nad Mohelkou na Rychnov u Jablonce. Silničáři tam nasadili frézu a úsek už je průjezdný. Motoristé by ale měli být podle Šéna opatrní. "Silnice jsou na mnoha místech velmi zúžené sněhovými mantinely, proto je při pohybu po silnicích nutná maximální ohleduplnost k ostatním účastníkům silničního provozu. Na horských silnicích mohou řidiči potkat sněžné frézy, které budou v následujících hodinách a dnech zúžené komunikace rozšiřovat," uvedl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK.

"Aktuálně dispečink ČEZ Distribuce eviduje v Libereckém kraji deset poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny je zhruba 3000 odběrných míst. Jsme stále v terénu a pracujeme na odstranění poruch. Práce nám znesnadňuje těžko přístupný terén," řekla ČTK severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Situace na krušnohorském Božím Daru se po kalamitě zlepšuje, přístupný je Neklid, kde lze opět lyžovat. Potíže jsou na silnici mezi Perninkem, Potůčky a Horní Blatnou. Kvůli čerstvému sněhu je silnice obtížně průjezdná, tvoří se tam kolony, informovala policejní mluvčí Zuzana Týřová. Uzavřená zůstává silnice z Přebuzi na Rolavu a z Jindřichovic na Háj v Krušných horách, obě místa jsou ale přístupná z jiné strany. Místy slabě sněží i v nižších polohách, silnice jsou s velkou opatrností sjízdné.

Kvůli pádu stromů na dráty vysokého napětí zaznamenal ČEZ výpadek elektřiny na Karlovarsku. "Porucha na vysokém napětí se týká poměrně velké oblasti, zasáhl například Ostrov, Nejdek, Hroznětín, Děpoltovice, Nivy, Odeř, Ruprechtov, Velký Rybník, nebo Oldřichovice," řekla ČTK mluvčí pro západočeskou oblasti Michaela Jírovcová. Výpadek proudu postihl také Bublavu, kde se kvůli poruše zcela zastavil provoz skiareálu.

Průjezd z Jáchymova na Boží Dar po silnici I/25 dnes kromě sněhu zkomplikovalo několik spadlých stromů. Boží Dar byl kvůli silnému větru a sněžení od úterního odpoledne prakticky odříznutý. Obslužnost města musela zajistit policie ve spolupráci se silničáři, pomáhala také horská služba. V určitou dobu vždy shromáždili místní, autobusy a zásobování a přivolaný sypač kolonu odvedl do Božího Daru. Zajištěn byl také průjezd záchranářů. Turisty policie vracela, aby neuvízli na cestě ve sněhu a neznemožnili průjezd pluhu. Na Přebuz se lidé mohou dostat od Krásné Lípy. Od Dolních Niv je sjízdná silnice na Háj.

Na řadě silnic nižších tříd v Královéhradeckém kraji zůstává vrstva ujetého sněhu. Velmi opatrní musejí být řidiči zejména v Krkonoších, Orlických horách, na Trutnovsku, Rychnovsku a Náchodsku. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové a hlavní silniční tahy v kraji byly dnes ráno většinou mokré. Od poloh nad 500 metrů nad mořem by dnes mohl vítr místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. 

Situace v dodávkách energie se v Královéhradeckém kraji od středy zlepšila. Zatímco ve středu před polednem energetici evidovali na vedeních vysokého napětí na Trutnovsku čtyři poruchy, dnes ráno měli jednu poruchu v Bartošovicích na Rychnovsku. Uvedla to mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. Poruchy vznikly po pádu sněhem zatížených stromů do vedení.

Dopravu v Pardubickém kraji komplikuje sníh. Leží zvláště na silnicích ve výše položených oblastech. Většinou je po solení rozbředlý, místy i uježděný, lokálně se tvoří náledí či sněhové jazyky, uvádějí silničáři.

Kluzké vozovky jsou například v okolí Litomyšle, Hlinska, Ústí nad Orlicí, Poličky, Skuteč, Žamberka a v Železných horách. Silnice I/11 přes Suchý vrch je sjízdná jen se sněhovými řetězy. U Vysokého Mýta se místy tvoří sněhové jazyky, v okolí Lanškrounu náledí.

Energetici v Pardubickém kraji evidují jednu poruchu na vedení vysokého napětí na Chrudimsku, která postihla obce Všeradov, Rváčov, Svatý Mikuláš, Svobodné Hamry a Veselý Kopec. Podle mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárky Lapáčkové Beránkové jsou zčásti bez proudu.

Silnice na Vysočině jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou podle krajských silničářů po chemickém ošetření mokré, někde leží zbytky rozbředlého sněhu. Na vedlejších silnicích je místy sníh zledovatělý, silnice jsou ošetřené drtí. Kvůli uvázlému kamionu je od středy neprůjezdná silnice na Pelhřimovsku.

Kamion stojí na sinici 348 u Nové Cerekve na Pelhřimovsku. "Je to úzká silnice třetí třídy, kamion budou vyprošťovat až dnes dopoledne," řekla dispečerka krajských silničářů Eva Mušková. V Lesné na Třebíčsku sjel ráno do příkopu autobus, cestujícím se podle mluvčí hasičů Petry Musilové nic nestalo.

V Plzeňském kraji se tvoří sněhové jazyky například na silnicích na Tachovsku. Dálnice D5 je ale mokrá a s opatrností sjízdná. Sněžení nebo sněhové přeháňky byly ráno hlášeny také ve středních Čechách na Pražském okruhu či dálnicích D1, D5, D8 a D11.

Na jihu Čech byly silnice ráno sjízdné se zvýšenou opatrností, ale neprůjezdná byla železniční trať Loučovice - Lipno nad Vltavou na Českokrumlovsku. Spadl tam strom a krátce před 06:00 zastavil těsně před stromem vlak. Do stromu podle Správy železniční dopravní cesty naštěstí nenarazil a nikdo se nezranil. Počasí ráno omezilo dopravu na železnici také na trati Liberec - Harrachov a Bad Schandau - Mikulášovice dolní nádraží.

Související

Více souvisejících

Zima Boží Dar Ústecký kraj Sněžení Elektřina doprava Počasí Liberecký kraj Kraj Vysočina

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy