Na běžkařku v Beskydech spadl strom, nebezpečí číhá v i Jizerských horách

Na běžkařku ve středním věku dnes odpoledne v Beskydech na hřebenu Javorníků spadl vzrostlý strom. Utrpěla vážná zranění. ČTK to řekl náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica. Horští záchranáři varují před pohybem mezi stromy, často nevydrží tíhu sněhu.

"K nehodě jsme ihned vypravili naše záchranáře. Měli jsme informaci, že paní se nedokáže zpod stromu sama vyprostit a je zřejmě vážně zraněna. Na místě jsme ale viděli, že ženu už vyprostili její příbuzní a další kolemjedoucí běžkaři," uvedl k zásahu Pavlica.

Záchranáři ženu vyšetřili a přítomný lékař zjistil, že běžkařka utrpěla poranění hrudníku. "Vzhledem k počasí nemohl přiletět vrtulník, rozhodli jsme se pro pozemní transport. Paní jsme tedy ošetřili, zafixovali ji do vakuové matrace a šetrně převezli naší terénní technikou k sanitce, která dorazila do nedalekého skiareálu Kohutka," dodal Pavlica.

Horská služba opět varuje před hřebenovými túrami a výlety do zalesněných horských oblastí. "Stromy jsou obtěžkány mokrým sněhem, a při nárazovém větru se lámou. Hrozí proto stálé nebezpečí úrazu od padajících větví i slabších kmenů. Včera (v sobotu) jsme se tak museli doslova prořezávat ke zraněnému skialpinistovi," řekl a dodal, že v žádném případě by se pak na horské cesty neměl vydávat nikdo osamocený.

Pozor při lyžování v Jizerských horách

Lesní úseky na magistrále pro běžkaře v Jizerských horách nejsou kvůli padajícím stromům obtěžkaných mokrým sněhem bezpečné. Jizerská o.p.s., jež má údržbu tratí na starost, běžkařům nedoporučuje, aby těmito místy projížděli, zejména po setmění.

"Nemůžeme lidem vstup zakázat, ale považujeme to už v tuto chvíli za nebezpečné," řekla ředitelka společnosti Radka Davidová. "Situace je vážná, žádáme proto všechny lyžaře, aby své plány pečlivě zvážili," dodala.

Podle ní jen na pětikilometrovém okruhu, který vede ze stadionu v Bedřichově a vrací se na něj, spadlo přes cestu minimálně osm stromů.

"Další byl na Rozmezí," dodala. Jeden z běžkařů, který vyrazil ráno, na webu kamzasnehem.cz uvedl, že cestou z Maliníku na Vládní narazil asi na 30 spadlých stromů. Varování před padajícími stromy platí už od soboty i pro Krkonoše. 

Související

V Beskydech se objevila ledová socha Radegasta

V Beskydech se objevila ledová socha Radegasta

Jak lépe zadržovat vodu a vracet ji zpět do krajiny? Do boje o vodu v Beskydech vstoupila ledová socha. Má podobu boha Radegasta a postupným roztáním podpoří vznik další tůně pod Pustevnami. Radegastovy tůně v beskydské lokalitě Pod Juráškou založily Pivovar Radegast a nezisková organizace ČSOP Salamandr.
Ilustrační foto

Nápor běžkařů neopadá. Policie opět reguluje provoz v horských střediscích

Policie dnes krátce před půl osmou opět uzavřela příjezdové cesty do Bedřichova na Jablonecku kvůli náporu běžkařů. Okolo 10:00 provoz obnovila v obou směrech, tedy od Jablonce nad Nisou i od Liberce. Hlídky zůstávají na místě kvůli dohledu, řekl ČTK regionální policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Starosta obce Petr Holub (SLK) řekl ČTK, že parkovací kapacity jsou dnes dostačující.

Více souvisejících

Beskydy Jizerské hory Lyžování Zima úrazy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 28 minutami

před 28 minutami

před 29 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy