Palach se obětoval i za svobodu Evropanů, míní šéf italské organizace EuropaNow!

Jan Palach se obětoval nejen za svobodu českého lidu, ale za svobodu Evropanů, a proto je na něj nutné vzpomínat. ČTK to dnes na Václavském náměstí u příležitostí 50 let ode dne, kdy se upálil student Jan Palach, řekl předseda proevropské italské organizace EuropaNow! Eric Jozsef.

Kořeny Evropské unie vycházejí z tragických zkušeností 20. století, zejména dvou světových válek a boje proti totalitním režimům, uvedl Joszef. "Pokud jako Evropané držíme spolu, není to kvůli ekonomickým zájmům a protože chceme silný nový svět, i když to hraje také roli, ale jde hlavně o společné hodnoty, pramenící z historických zkušeností a s nimi spojené odhodlání, že takové události už nikdy nechceme zažít," uvedl. Příběh Palacha hraje v těchto vzpomínkách zásadní roli, jelikož byl bojovníkem za svobodu a skutečný evropský hrdina, dodal.

"Obětoval se za svobodu, nejen za svobodu českého lidu, ale za svobodu Evropanů...takže je jasné, že na něj musíme vzpomínat, musíme vzpomínat i na Jana Zajíce, Evžena Plocka a také například na to, že Václav Havel byl zatčen v roce 1989, protože chtěl uctít Palachovu památku. Musíme na to pamatovat, protože je to nedávná historie a v současné chvíli Evropská unie čelí hrozbám," poznamenal Jozsef.

Dále řekl, že o zničení EU usiluje ruský prezident Vladimir Putin, zatímco americký prezident Donald Trump a jeho někdejší hlavní stratég Steve Bannon vnímají unii jako hrozbu. Z těchto důvodů je podle Jozsefa důležité vést dialog napříč Evropou a zahrnout do veřejné debaty i zkušenost obyvatel střední a východní Evropy, kteří mnoho let po druhé světové válce žili v nesvobodě. Sám Havel, když se stal prezidentem, burcoval evropské občany slovy: bez snění o lepší Evropě nikdy lepší Evropu nevybudujeme, připomněl Jozsef.

V uplynulých týdnech rozpoutal vlnu kritiky v Itálii i v České republice plánovaný koncert italských neofašistických kapel na památku Jana Palacha. V současné chvíli je budoucnost akce, která se měla konat 19. ledna ve Veroně, nejistá, jelikož divadlo kapelám odřeklo pronájem sálu. Jozsef zdůraznil, že jeho návštěva Prahy během Palachova týdne s děním v Itálii nesouvisí. Uctít památku Palacha se prý s kolegy ze skupiny rozhodl mnohem dříve, než italská krajní pravice informovala o koncertu. Za daných okolností ale prý považuje za velmi důležité se k věci vyjádřit.

"Je důležité říkat, že Palach byl bojovníkem za svobodu, hrdinou svobody, nikoliv hrdinou krajní pravice, která chce svobodu zničit," uvedl Jozsef. Poznamenal, že krajní pravici v Itálii se podařilo památku Palacha zneužít, protože bojovníci za svobodnou a demokratickou Evropu dostatečně neupozorňovali, že Palacha považují za svého hrdinu.

Další problém Jozsef vidí v tom, že se proti koncertu ostře neohradily místní italské úřady, což považuje za širší systémovou chybu. V Itálii o Palachovi ví starší generace a povědomí o něm obecně mají spíše lidé starší 30 let, řekl Jozsef a doplnil, že je nutné o této části dějin mladé lidi informovat.

Skupina EuropeNow! existuje teprve čtyři měsíce a podle jejího šéfa má zatím kolem 500 členů z různých věkových skupin. V minulosti organizovala například protest proti demonstracím stoupenců italského euroskeptického a protiimigračního vicepremiéra a ministra vnitra Mattea Salviniho.

V nadcházejících dnech a týdnech hodlá Jozsef s dalšími členy organizace navštívit Polsko a Maďarsko. V Polsku chce uctít památku zavražděného starosty Gdaňsku a hovořit s feministkou Martou Lempartovou, v Budapešti se setká z opozičním novinářem Gáborem Horváthem.

Související

Česko si připomnělo 55. výročí hrdinského činu Jana Palacha. (16.1.2024) Prohlédněte si galerii

Česko si připomnělo Palachův hrdinský čin. Uplynulo od něj 55 let

Česko si v úterý připomnělo 55. výročí hrdinského činu studenta Jana Palacha, který se v lednu 1969 zapálil na Václavském náměstí v Praze, mimo jiné na protest proti tehdejší okupaci Československa. Památku zesnulého dnes uctili i vrcholní představitelé státu. 

Více souvisejících

Jan Palach Česká republika Itálie

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy