Soudce Elischer dostal za účinkování v televizi výtku, na kárné řízení to není

Obviněný soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer dostal od svého nadřízeného výtku za to, že účinkoval jako herec v inscenovaném pořadu Nebezpečné vztahy. Soudce ztvárnil v TV Barrandov podnikatele nakaženého virem HIV. Elischer kvůli trestnímu stíhání za korupci nesmí soudit a dříve k věci uvedl, že vzhledem k tomu se věnuje ostatním činnostem, které mu zákon umožňuje.

"JUDr. Ivan Elischer byl 11. ledna 2019 předvolán k předsedovi soudu, kde byl za účasti trestního místopředsedy informován o tom, že jeho jednání je v rozporu s povinnostmi soudce podle zákona o soudech a soudcích, neboť svým jednáním narušil důstojnost soudcovské funkce,“ citoval server iDnes.cz místopředsedu pro trestní úsek vrchního soudu Jana Sváčka.

Zákon soudcům povoluje provozování umělecké činnosti, Elischerovi nadřízení se však domnívají, že jeho účinkování v Nebezpečných vztazích do této kategorie nespadá. "Samotný pořad na TV Barrandov nelze označit za publicistický nebo umělecký," konstatoval Sváček. Přesto se podle vedení soudu Elischer nedopustil skutku, který by dosahoval intenzity kárného provinění.

Sváček dodal, že soudce výhrady nadřízených uznal a zavázal se, že se do budoucna podobných aktivit vyvaruje.

Elischer se podle policejních vyšetřovatelů nechal uplácet k tomu, aby ovlivňoval řízení ve prospěch Vietnamců souzených za drogové delikty. Výkonu funkce soudce je dočasně zproštěn od loňského března, několik týdnů strávil ve vazbě. Za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování mu hrozí až 12 let vězení. Vinu odmítá. "Vzhledem k tomu, že nemohu vykonávat svou profesi, věnuji se všemu, co mi zákon umožňuje. Nelze být bez činnosti a jen přihlížet nespravedlnosti kolem," řekl již dříve.

Související

Ústavní soud ČR

Ústavní soud zamítl stížnost obžalovaného soudce Elischera

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost obžalovaného soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera a Vietnamce Nguyen Quoc Hunga. Obžaloba viní Elischera z toho, že za peníze ovlivňoval rozhodování senátu ve prospěch některých stíhaných Vietnamců.
Jiří Pospíšil

Sováka jsem měl za soudcovskou i odbornou autoritu, jeho kauza mě překvapuje, říká Pospíšil

Je velice znepokojen, že elitní soudci na Vrchním soudu v Praze čelí podezření z korupce. Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil považuje za závažné, že po Ivanu Elischerovi je nyní prošetřován i Zdeněk Sovák. „Jeho jméno mě zarazilo, neboť vždy byl vnímaný jako autorita soudcovského stavu, který psal odborné komentáře. Aby jeho kauza neotřásla u veřejnosti důvěrou v justici, je klíčové její rychlé vyřešení. A pokud bude uznán vinným, musí u něj jako u soudce přijít tvrdý trest. Občané nesmějí mít pocit, že má někdo protekci,“ říká pro EuroZprávy.cz Pospíšil.

Více souvisejících

Ivan Elischer (soudce) TV Barrandov Vrchní soud v Praze

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy