Zemřel herec Luděk Munzar (†85), ztvárnil desítky nezapomenutelných rolí

Dnes nad ránem v Praze zemřel oblíbený český herec Luděk Munzar, 20. března by mu bylo 86 let. Lidé ho mohli vidět v desítkách televizních filmů a seriálů. Kromě toho se výrazně uplatnil v rozhlase a dabingu. Jeho úmrtí oznámil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Herec zemřel dnes nad ránem po dlouhé těžké nemoci, obklopen svou rodinou. Termín posledního rozloučení ještě není známý. V případě takto významných osobností a svých dlouholetých členů včetně bývalých připravuje Národní divadlo rozloučení na jevišti historické budovy.

Munzar v letech 1952 až 1956 studoval herectví na pražské DAMU, v ročníku vedeném Vítězslavem Vejražkou. Poté nastoupil na sezónu 1956–1957 do Městského oblastního divadla v Mladé Boleslavi. Od října 1957 byl angažován jako člen činohry Národního divadla v Praze. 

V roce 1990 Munzar opustil spolu se svou ženou Národní divadlo, protože jeho představy o poslání a směřování divadla se odlišovaly od představ nového vedení. Krátký čas se pokoušel Munzar podnikat v automobilových službách, úspěšný příliš nebyl. 

Luděk Munzar dnes nad ránem odešel do hereckého nebe, ve věku nedožitých 86 let. Měl jsem tu čest se Luďkem Munzarem několikrát setkat a těší mne, že jsem mu mohl osobně poděkovat za mnohaleté kultivování naší umělecké scény. Byl skutečnou ikonou českého divadla i filmu. R,I.P.

— Daniel Herman (@DanielDherman) 26. ledna 2019

Když slavil osmdesátiny, vzpomínal, jak při svých začátcích ve zlaté kapličce stával při představeních v portále, sledoval, jak to mistři dělají, a dal si velký úkol - nepřekážet. "Minimálně pět šest let jsem tam stával a díval se. Když jsem pak hrál velké role, zjistil jsem, že nechodím do šatny - pořád jsem se měl na co dívat. Věřím, že gesta a intonace těch mistrů tam jsou dodnes, i když Národní i Stavovské prošly rekonstrukcí," uvedl v roce 2013.

Smutná zpráva dorazila v dnešním tichém, zasněženém ránu. Ve věku 85 let zemřel Luděk Munzar, dlouholetý člen Národního divadla, legenda českého filmu, mistr mluveného slova. Nenapodobitelný. Nenahraditelný. pic.twitter.com/V9ah13dSym

— Ministerstvo kultury (@MinKultury) 26. ledna 2019

Munzarova hvězda záhy stoupala pod vedením předních režisérů až k vrcholnému charakternímu herectví. Ztvárňoval rovné, sympatické chlapíky, stejně jako komplikované hrdiny nebo krajně negativní typy. Byl Merkuciem v legendární inscenaci Romea a Julie, hrál titulní roli Shakespearova Jindřicha V., byl Mefistofelem v Goethově Faustovi. Divákům utkvěl v paměti také jako Brechtův Arturo Ui, Rejtar z Vévodkyně valdštejnských vojsk či Bláha z Našich furiantů.

Často hrál v televizi i ve filmu, mnohdy po boku své manželky Jany Hlaváčové, jako tomu bylo třeba v životopisném filmu o Leoši Janáčkovi Lev s bílou hřívou. Munzar hrál například i ve filmu podle Kunderova Žertu, k dalším jeho filmům patří Dědeček automobil či Srpnová neděle. Televizním divákům utkvěl především v titulní roli posledního Dietlova seriálu Synové a dcery Jakuba skláře.

Byl také průvodcem po rozhlednách, vyprávěl o věkovitých stromech a pramenech řek v televizních dokumentech. Jeho velkou vášní bylo létání a rychlá auta. Obdržel cenu Thálie za rok 2011 za celoživotní činoherní mistrovství.

Spolu s Janou Hlaváčovou byli jedni z mála českých umělců, kteří nepodepsali tzv. Antichartu odsuzující prohlášení Charty 77. "Komunisti udělali Antichartu a já ji nepodepsal, ale nikde jsem o tom nemluvil. To je celé," řekl k tomu.

Související

Miroslav Kalousek

Je Babiš ve střetu zájmů? Poslanci žádají ministerstva o překlady auditních zpráv

Sněmovní kontrolní výbor dnes požádal ministerstva pro místní rozvoj a zemědělství, aby mu poskytla oficiální překlady auditních zpráv Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a o rozdělování dotací. Zprávy mu mají oba úřady předat bez zbytečného odkladu. Výbor se na tom usnesl na svém dnešním jednání, které bylo svoláno z popudu jeho opozičních členů. Debatu o tomto tématu pak přerušil do doby, než oficiální překlad auditní zprávy obdrží.
Česko se loučí s Luďkem Munzarem

Česko se loučilo s Luďkem Munzarem, lidé před divadlem čekali v dlouhých frontách

Dlouhotrvajícím potleskem dnes na poslední cestě doprovodili Luďka Munzara jeho herečtí kolegové, letci, motoristé i veřejnost, kteří zaplnili historickou budovu Národního divadla (ND) v Praze. Již před oficiálním zahájením pietního aktu stály před dveřmi divadla stovky lidí. Filmový a divadelní herec Munzar zemřel 26. ledna po dlouhé těžké nemoci. Bylo mu 85 let. Soukromý pohřeb se bude konat odpoledne.

Více souvisejících

Luděk Munzar

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy