Historický objev: Našly se ostatky zpovědníka Přemysla Otakara II.

Archeologové objevili při záchranném výzkumu a geofyzikálním průzkumu kláštera na českobudějovickém Piaristickém náměstí dřevěnou schránu, v níž jsou podle dochovaných zpráv uloženy ostatky Jindřicha Libraria OP (Ordo Praedicatorum, Řád bratří kazatelů). Byl prvním převorem českobudějovického kláštera dominikánů po jeho založení a zemřel v roce 1281. Podle dochovaných legend byl zpovědníkem a důvěrníkem krále Přemysla Otakara II. Novinářům to dnes řekli archeologové.

Přemysl Otakar II. město České Budějovice založil. V klášterním kostele Obětování Panny Marie se v jedné z gotických zdí podařilo detekovat a potvrdit dutý prostor a v něm dřevěnou schránu a písemnosti. "Nalezená dutina je zaklenuta gotickým lomeným obloukem, na stěnách jsou patrné nápisy. V objevené dřevěné schráně jsou podle dochovaných zpráv druhotně uloženy ostatky významné osobnosti českého království 13. století, Jindřicha Libraria," řekla archeoložka z Jihočeského muzea Zuzana Thomová.

Českobudějovickou diecézi, pod kterou klášter spadá, objev podle jejího generálního vikáře Davida Henzla potěšil. "Jsme rádi, že při postupné obnově kláštera došlo k nebývalému historickému objevu," řekl ČTK Henzl.

Po prvním průzkumném vrtu v létě 2018 archeologové dnes vyvrtali do nově objevené prostory další vrt a spustili průzkumnou sondu, která prostor zmapovala. Upravené robotické rameno umožnilo přečíst písemnosti uvnitř, na stěnách i na papírech u dřevěné schrány.

"Budeme mít zájem schránku vyzvednout, jednak protože je tam organický materiál, papír. Bylo by dobré ten prostor otevřít, aby se tam mohl udělat průzkum nástěnných maleb. A pochopitelně nás zajímá obsah té schránky. Z počátku 20. století existuje seznam předmětů, které v té schránce jsou: Kromě pergamenu, o kterém nevíme, co je na něm, by tam měly být nějaké mince ze 17. století a ostatky Jindřicha Libraria," řekla ČTK Thomová.

Tým geofyzika Jiřího Šindeláře provedl loni měření takzvaným georadarem, což je stejná technologie, která se používá v letovém provozu. Signál se vysílá do zdi, druhou anténou se signál přijímá. Georadar odhalil dutinu. Šindelářův tým použil i systém, který měří magnetické vlastnosti zdi. Zjistili tak, že v okolní středověké kamenné zdi je mladší, cihlová zazdívka.

"Z historického hlediska je to pro České Budějovice velmi významná záležitost, protože Jindřich Librarius byl jednou z nejvýznamnějších osobností 13. století v českém království. Stál u zrodu města a jednoznačně se zasadil o založení zdejšího kláštera," řekl Šindelář.

Librarius byl po celou dobu existence kláštera považován za blahoslaveného. Králi Přemyslu Otakarovi II. prý poradil, aby si založením nového kláštera vyprosil od Boha narození vytouženého potomka a dědice, pozdějšího krále Václava II. Až výzkum skončí, budou ostatky Jindřicha Libraria důstojně uloženy v klášterním kostele Obětování Panny Marie, uvedli archeologové.

Související

Racek, ilustrační fotografie.

V Českých Budějovicích uhynuly u rybníků desítky racků kvůli ptačí chřipce

V Českých Budějovicích uhynuly tento týden desítky racků u Vrbenských rybníků. Vyšetřením se u nich potvrdil výskyt ptačí chřipky, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Jde o čtvrtý případ této nákazy v zemi. Ve čtvrtek se prokázala také u hromadného úhynu racků na Kroměřížsku. Masivní úhyn racků způsobený ptačí chřipkou zaznamenali veterináři v uplynulých dnech i na Hodonínsku a Kladensku.
Ústí nad Labem

Bez ustaveného zastupitelstva zůstává jen pět statutárních měst

Ustavující zasedání městských zastupitelstev bude mít po dnešku za sebou 22 z 27 statutárních měst v ČR. Je mezi nimi i Ústí nad Labem, kde dohodu o vzniku magistrátní koalice uzavřeli politici těsně před jednáním. Koaliční smlouvu dnes podepsali také v Jihlavě a Jablonci nad Nisou. Nejistota ohledně podoby magistrátní koalice trvá v Praze a Hradci Králové. Starostu má i Vsetín, kde byl do čela města po pěti letech opět zvolen Jiří Čunek (KDU-ČSL). V Moldavě na Teplicku se budou muset volby opakovat. Podle soudu tam volili i lidé, kteří neměli právo hlasovat.

Více souvisejících

české budějovice historie Přemysl Otakar II. Archeologie

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy