Nebezpečný trend v Česku? Rodiče namísto cesty k lékaři léčí děti rulíkem

KOMENTÁŘ - Rulík zlomocný je rostlina, která je všem dobře známá. Už ve škole se varuje před jejími účinky, a nikoliv neprávem. Je totiž nejnebezpečnější středoevropskou jedovatou rostlinou, a podle odhadů je zodpovědná až za polovinu otrav v Česku. Někteří rodiče ale namísto lékaře upřednostňují domácí léčbu výtažkem z této rostliny.

O podivných praktikách, které se v Česku i jinde ve světě odehrávají, EuroZprávy.cz neinformují poprvé. Už v minulosti jsme vás upozornili například na trend "nebezpečných" čárových kódů nebo na "léčbu" bazénovou chemií.

Na internetu se v diskuzních skupinách ale sjednocují lidé, kteří přisuzují léčivé účinky i jiným, v zásadě škodlivým produktům, či minimálně bez prokazatelných léčivých účinků. Jedním z nich je i výtažek rulíku zlomocného, jedné z nejjedovatějších evropských rostlin, která dokáže v případě otravy způsobit smrt dítěti i dospělému člověku.

Výtažek z rulíku je v homeopatických kruzích popisován jako všemocný lék. Údajně jde o první homeopatikum vůbec a má pomáhat například při akutních a závažných nemocech, při vysoké horečce, při nemocech virového nebo bakteriálního původu, při bolesti hlavy, břicha, kloubů, apod.

Na tuzemském internetu lze nalézt řadu serverů, které léčbu výtažkem z této rostliny doporučují. Ostatně zakoupit jej na trhu není nic těžkého, na internetu se prodává pod názvem Belladonna (z latinského Atropa bella-donna - Rulík lomocný, pozn red.) za pár desítek korun a mnoho serverů se odkazuje právě na jeho prospěšné účinky. Ačkoliv nemá prokázané účinky, Státní úřad pro kontrolu léčiv jeho prodej nezakazuje.

V řadě případů servery také uvádí, že jde o lékaři doporučovaný lék, ačkoliv nejde ani tak o lék, a v případě homeopatů ani o lékaře. Naopak, vědecká studie, která by prokazatelný účinek rulíku na lidské zdraví potvrdila, chybí. A americký federální úřad pro kontrolu léčiv před konzumací dokonce důrazně varuje.

Pan African Medical Journal dokonce eviduje případy, kdy po podání jedovaté rostliny či výtažků se u dětí objevily vážné následky připomínající účinky drog. Nejde přitom o nic neobvyklého. I v Česku se výtažkem z rulíku "léčí" jak dospělí, tak i děti.

Vypovídají o tom například diskuze na sociálních sítích, kam se lidé obrací i ve vážných případech, které by za normálních okolností vyžadovaly spíše lékaře. Namísto toho ale rodiče sahají po přípravcích, které nemají prokázané léčivé účinky. 

Související

Ilustrační fotografie.

The Conversation: Jak se bavit o konspiračních teoriích v pěti snadných krocích

Instinktivní reakcí v rozhovorech s lidmi, kteří věří konspiračním teoriím, mnohdy bývá snaha o vyvracení jejich přesvědčení fakty nebo autoritativní sdělování informací. Přímá konfrontace ale funguje jen málokdy. Konspirační teorie jsou přesvědčivé a většinou míří na emoce a pocit osobní identity. I kdyby se vám vyvrácení konspiračních teorií podařilo, je těžké udržet krok s tím, jak rychle se objevují a šíří. Studie z roku 2015 a 2016 například ukázaly, že šiřitelé konspiračních teorií o viru zika na twitteru počtem dvakrát převyšovali ty, kteří se dané teorie snažili vyvrátit, píše server The Conversation.

Více souvisejících

Konspirační teorie češi rostliny

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy