Zoo Hodonín ukazuje vzácná bílá lvíčata, už si začínají dovolovat na otce

Návštěvníci hodonínské zoo už mají možnost v expozici zahlédnout dvě mláďata lvů jihoafrických vzácné bílé barvy, která se narodila loni v polovině prosince. Pracovníci zoo už zčásti odstranili nátěr skla ubikace, který lvíčata před zvědavými pohledy dosud chránil. ČTK to řekla mluvčí zahrady Marie Blahová. Oficiální jména lvíčata zatím nemají, pracovně jim chovatelé říkají Jedenáctka a Dvanáctka.

Dvě lví samičky se narodily 13. prosince, podle mluvčí se jim daří dobře. "Měli teď osm týdnů, za sebou mají čipování, očkování i odčervení. A také kontakt s otcem, který byl bez problémů a bez agrese," řekla mluvčí. S otcem se lvíčata přes mříž začala seznamovat už minulý týden, od tohoto týdne jsou přes den všichni spolu.

?Dvojnásobná radost v hodonínské zoo? Narodily se tam dvě samičky lvů jihoafrických. Mají vzácnou smetanově bílou barvu a podle chovatelů se mají čile k světu. Jde o první mláďata tohoto druhu v #Zoo #Hodonín. #příroda #mláďata #lvíčata pic.twitter.com/h4zGLsmeAC

— Události Brno (@UdalostiBrno) 2. ledna 2019

"Ze začátku si je matka v jednom rožku hlídala, bála se, aby jim neublížil. On se držel v druhém rohu, protože viděl, že má o ně strach. Ale teď už mezi nimi dochází i k fyzickému kontaktu a lvíčata si na něj začínají už i dovolovat," řekla mluvčí.

Pracovníci zoo už v týdnu odstranili zhruba třetinu nátěru, který návštěvníkům dosud bránil lvíčata vidět. Z určitého úhlu tak lze vidět celou ubikaci. Zbytek nátěru pracovníci zoo odstraní během příštího týdne.

Lvíčata dosud nemají oficiální jména, pracovně jim ale chovatelé říkají Jedenáctka a Dvanáctka, a to podle posledního dvojčíslí na podkožních čipech. "Zvířata nechceme polidšťovat. Jména asi dostanou, ale nějaké oficiální křtiny neplánujeme," uvedla mluvčí.

Lvy jihoafrické vzácné smetanově bílé barvy chová hodonínská zoo od roku 2013, kdy byl z mezistanice v Zoo Chleby přivezen osmiměsíční samec pocházející z Lory Parku v Jihoafrické republice. Za měsíc za ním z polského Safari Parku Borysew přicestovala o několik dní starší samička. Samice už v minulosti dvakrát zabřezla, mláďata se ale v obou případech narodila mrtvá.

Zoo chová lvy prakticky od počátku existence zařízení. Nejdříve chovala lvy pustinné, ke kterým v roce 2008 přibyli v přírodě již vyhynulí lvi berberští. Těch se tam vystřídalo několik a jedna lvice berberská v zařízení zůstává na dožití v takzvaném starém šelminci. Místo po lvech berberských v novém šelminci zaujal současný pár lvů jihoafrických, vzácné smetanově bílé barvy. Způsobuje ji takzvaný leucismus, což je porucha pigmentace.

Související

Šimpanzi

Hodonínská ZOO byla uzavřená, utekla trojice šimpanzů

V Zoo Hodonín dnes utekli tři šimpanzi z expozice do obslužné chodby, hrozilo, že se dostanou do areálu zoo. Pracovníci zahrady zařízení uzavřeli, uprchlíky uspali narkotizační směsí a podařilo se je vrátit v pořádku do expozice. Nikomu se nic nestalo. ČTK to řekl ředitel zoo Martin Krug.

Více souvisejících

Zoo Hodonín Lvi Zvířata

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy