Topíte se v dluzích? Exekuce zřejmě doznají velkých změn. Toto se chystá

Exekutorská komora ČR chce usnadnit zastavování exekucí, zlevnit doručování dlužníkům, zjednodušit srážky ze mzdy či motivovat věřitele k rychlému podávání exekučních návrhů, aby zbytečně nenarůstala příslušenství pohledávek. Nadále trvá na zavedení místní příslušnosti exekutorů. Zástupci stavovské organizace to uvedli na dnešní tiskové konferenci. Zároveň přivítali, že Legislativní rada vlády minulý týden přerušila projednávání novely exekučního řádu, kterou připravilo ministerstvo spravedlnosti.

Komora chce nyní podle svého prezidenta Vladimíra Plášila s ministerstvem "spolupracovat na přípravě solidního občanského soudního řádu a exekučního řádu tak, aby nemusely být v nejbližších letech novelizovány". Své vize dnes představila novinářům, s ministerstvem je prozatím nekonzultovala.

Organizace chce mimo jiné zlevnit doručování písemností v exekučním řízení, a to rozšířením využití datových schránek či tím, že by se "chronickým nepřebíračům" písemností doručovalo vyvěšením na nově zřízenou centrální úřední desku.

Komora usiluje také o zákonnou možnost zastavit exekuce v předem definovaných případech. Upozorňuje totiž na to, že nyní jsou v ČR vedeny stovky tisíc exekucí, které jsou zcela marné a které přitom formálně zastavit nejde. Dále chce zjednodušit srážky ze mzdy, a to mimo jiné zrušením přednostních pohledávek s výjimkou výživného.

Podle novely exekučního řádu připravené za bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) by dlužníci, kteří čelí více exekucím, měli do budoucna jen jednoho exekutora. Ministerstvo tak hodlá řešit problém vícečetných exekucí, protože podle něj není udržitelné, aby vůči jednomu dlužníkovi působilo několik exekutorů. Slučováním exekucí chce snížit administrativu i náklady.

Exekuční komora zamýšlené povinné spojování exekucí kritizuje jakožto největší slabinu novely. Podle Plášila by představovalo obrovskou zátěž pro dlužníky, věřitele, soudy i exekutory. "Dlužník, který bydlí v Opavě, by mohl mít to 'štěstí', že by jeho první exekuční řízení zahajoval exekutor v Chebu. Dlužník by musel být na věčné časy smířen s tím, že tento exekutor povede všechna jeho exekuční řízení namísto toho, aby je vedl někdo z okolí jeho bydliště," podotkl.

Komora dlouhodobě prosazuje zavedení místní příslušnosti, což by znamenalo, že exekutora už by si libovolně nevybíral věřitel. "Exekutor má být nezávislý a nestranný a v tržním prostředí takovým být nemůže," řekla členka prezidia komory Jitka Wolfová. "Bohužel jsme ve společnosti, kde zavedení protikorupčního prostředí je velmi těžké," doplnila.

Teritorialitu chce zavést poslanecká novela Pirátů, kterou však nepodpořila vláda. Podle ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) by místní příslušnost mohla celkově ohrozit vymáhání pohledávek v ČR - velké exekutorské úřady by prý najednou přišly o řadu činností a naopak ty malé by nebyly schopny činnost zajišťovat. Kabinet argumentuje také obavou z nadměrného zatížení soudů.

? Pirátský poslanec Lukáš Kolářík připravil novelu exekučního řádu, která zavádí tzv. princip teritoriality. Nově by tak jeden soudem vybraný exekutor evidoval všechny vzniklé exekuce jednoho dlužníka a to navíc v jeho místě bydliště.#PlnímeProgram pic.twitter.com/39c1XPD6kp

— Piráti (@PiratskaStrana) 27. července 2018

Komora připouští, že sice nejsou obsazeny všechny exekutorské úřady, při navrhované krajské - nikoliv okresní - příslušnosti by to však podle ní nevadilo. "Není pravda, že na změnu je připravených deset nebo patnáct úřadů a ostatní jsou pitomci," poznamenala Wolfová.

Související

Ilustrační fotografie.

Exekutor chce po českém dlužníkovi v průměru téměř půl milionu korun

Průměrná částka bez penále, úroků a dalších poplatků, kterou po dlužníkovi vymáhá exekutor, přesáhla letos 488.500 korun. Za první pololetí se tak zvedla o více než 5600 korun. Polovina lidí v exekuci má splatit jistinu přes 148.000 korun. Na konci června mělo 683.239 zadlužených téměř 4,17 milionu exekucí. Vyplývá to z údajů Exekutorské komory ČR. 

Více souvisejících

Exekutorská komora Exekuce zákony dluhy Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy