Matějská pouť startuje 23. února. Co nabídne místo staré horské dráhy?

Matějská pouť, která začne 23. února, na holešovickém Výstavišti v Praze stejně jako loni nabídne přibližně stovku atrakcí. Mezi letošní novinky patří Techno power, To Scan, italská bobová dráha nebo 28 metrů vysoké obří kolo. Součástí pouti trvající do 22. dubna bude i paintball, bavorská restaurace nebo farmářské trhy konané každý pátek, sobotu a neděli. Novináře o tom dnes informoval organizátor Václav Kočka starší.

Do Prahy se opět vrátí zahraniční atrakce jako Super Mouse, Katapult, Dům naruby nebo oblíbený volný pád Golmine Tower.

Z dolní části areálu však zmizela desetiletí stará horská dráha, které byla stejně jako několika dalším atrakcím vypovězena nájemní smlouva. "Klasická horská dráha, která tady byla přes padesát let, už si svoje odbyla. Potřebuje kompletní generálku. Jako náhradu máme italskou velkou horskou dráhu Mouse a čtyři menší horské dráhy, na kterých se mohou vozit i děcka," řekl ČTK Kočka starší.

Podle organizátorů poutě má mládež zájem především o adrenalinové atrakce. "Starší a dětmi jdou zase na autíčka nebo klasické kolotoče," podotkl Kočka mladší.

Stejně jako v minulých letech se i letos 1. dubna uskuteční charitativní den pro děti z dětských domovů, azylových domů a handicapované děti. Vedle volného vstupu na atrakce je čeká i hudební vystoupení. Zájemci také mohou na Výstavišti navštívit expozici animačního studia Pixar, které zde představuje skicy, kresby a modely z filmů, jako je Příběh hraček, Auta nebo Ratatouille.

Nově si návštěvníci mohou zakoupit vstupenky přes internet, takže jim odpadne čekaní ve frontě. Ceny atrakcí zůstaly na loňské úrovni, víkendové vstupné činí 30 korun.

Každý rok navštíví Matějskou pouť desetitisíce lidí. Přesnou návštěvnost ale organizátoři neví, protože ve všední den se vstupné neplatí. Loni i přes nepřízeň počasí dorazilo poslední víkend poutě až 50.000 lidí denně.

Historii Matějské pouti eviduje Národní knihovna v záznamech od roku 1595, díky únorovému termínu svátku svatého Matěje jde o první jarní pouť v Evropě. Původní poutě byly v okolí dejvického kostelíka, v místech, kterým se dnes říká Na Babě nebo U Matěje.

Stánky a kolotoče se později posouvaly až k nynějšímu Vítěznému náměstí do míst, kde jsou dnes vysoké školy, a pak až na Špejchar, k nynější stanici metra Hradčanská. Matějská se poté konala v různých pražských lokalitách a od roku 1963 zakotvila v areálu Výstaviště, tehdy oficiálně pojmenovaném jako Park kultury a oddechu Julia Fučíka.

Související

Ilustrační foto

Začala tradiční Matějská pouť. O které atrakce je největší zájem?

První tisíce dětí i dospělých vyrazily na pražské holešovické Výstaviště, kde dnes začala Matějská pouť. Ze 115 atrakcí, pro menší i větší odvážlivce, mohou lidé vybírat do 13. dubna. Součástí akce jsou i farmářské trhy a den pro handicapované děti a děti z azylových a dětských domovů.
Ilustrační foto

Matějská pouť nabídne víc zábavy než loni, novinkou bude atrakce King

Matějská pouť, která letos začne 22. února, nabídne na pražském Výstavišti 115 atrakcí, o 15 více než loni. Ceny zůstaly stejné jako loni, tedy od 30 do 150 korun. Novináře o tom dnes informoval organizátor Václav Kočka starší. Letošní novinkou bude například 55 metrů vysoké kolo s uzavřenými kabinkami nebo atrakce zvaná King, která návštěvníky přetáčí různými směry.

Více souvisejících

Matějská pouť Výstaviště Praha Jan Kočka Praha kolotoče

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy