Policie evakuovala Vrchní soud v Olomouci, dnes měl rozhodnout v kauze metanol

Policie dnes ráno kvůli anonymnímu nahlášení bomby evakuovala více než 120 lidí z budovy Vrchního soudu v Olomouci a uzavřela okolí. Evakuováno bylo také 15 dětí a tři dospělí z mateřské školky, která sousedí s vrchním soudem. Budovu soudu poté důkladně prohledali policisté, výbušninu nenašli. Po zhruba 2,5 hodině byla bezpečnostní akce ukončena a provoz v okolí soudu obnoven. Vrchní soud měl dnes dopoledne rozhodnout v případu šesti obžalovaných z ostravské větve metanolové kauz, jednání bylo kvůli anonymnímu telefonátu odloženo na březen.

Evakuace byla zahájena krátce před 09:00, kdy měl vrchní soud začít případ obžalovaných z metanolové kauzy projednávat. "Při prohlídce nebyl žádný nástražný výbušný systém nalezen. Opatření bylo ukončeno, provoz na uvedené komunikaci byl zcela obnoven," řekla krátce před polednem ČTK policejní mluvčí Irena Urbánková. Dodala, že policisté dál vyšetřují okolnosti anonymního telefonát o uložení bomby v budově soudu.

Podle mluvčího vrchního soudu Stanislava Cika bylo mezi evakuovanými také šest mužů obžalovaných v metanolové kauze. "Eskorta s obžalovanými byla vrácena zpět do věznice. Jednání bylo odročeno na 14. března," řekl novinářům Cik.

Opatření bylo ukončeno. Provedenou prohlídkou nebyl žádný nástražný výbušný systém nalezen. Policisté na případu nadále pracují a veškeré okolnosti a souvislosti zjišťují.

— Policie ČR (@PolicieCZ) 21. února 2019

Na místě od rána zasahovaly desítky policistů a přijela i dvě hasičská auta. Budovu a její okolí zkontroloval policista se psem vycvičeným na vyhledávání nástražných výbušných systémů. Část Masarykovy třídy vedoucí kolem budovy vrchního soudu byla zhruba hodinu uzavřena pro dopravu včetně tramvají a autobusů. Uzavřeny byly chodníky na obou stranách ulice. Na pokyn policie museli provozovatelé v okolí vrchního soudu uzavřít obchody a odejít.

Soud měl dnes rozhodnout v případě metanolové kauzy. Šesti obžalovaným z ostravské větve kauzy krajský soud uložil za ohrožování zdraví závadnými potravinami tresty vězení v rozmezí od pěti let a čtyř měsíců do osmi let a čtyř měsíců. Státní zástupce u pěti z šesti obžalovaných žádá vyšší tresty. Obžalovaní však vinu popírají a odvolací soud žádají většinou o zproštění. Případ se vrátil odvolacímu soudu v Olomouci podruhé. První rozsudek vrchní soud zrušil a vrátil kraji.

Otrávený alkohol od hlavních distributorů dodávali do Havířova i na Přerovsko, několik lidí po jeho pití zemřelo, uvádí obžaloba. Jde o poslední hlavní obžalované v kauze. Metanolová aféra vypukla v roce 2012 a vyžádala si pět desítek životů.

Související

Věznice, ilustrační fotografie

Dcera ubila matku sekyrou. Vrchní soud potvrdil přísný trest

Dcera si za loňské ubití matky sekerou odpyká 15 let vězení. Dnes to potvrdil pražský vrchní soud. Vražda se stala v rodinném domě na Orlickoústecku, který obě ženy obývaly. Měly spolu dlouhodobě komplikovaný vztah, mladší z nich vraždila v afektu po další z hádek. Právník dcery neúspěšně usiloval o to, aby znalci důkladněji prozkoumali její duševní stav. Podle něj byla v době činu nepříčetná.

Více souvisejících

Vrchní soud v Olomouci olomouc krimi bomby

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy