Ze Sokolovské uhelné unikly silně zapáchající látky, lidé měli zdravotní potíže

V areálu Sokolovské uhelné ve Vřesové na Sokolovsku kvůli poruše v generátorovně unikly ve středu odpoledne silně zapáchající aromatické uhlovodíky. Podle zástupců podniku nejsou v této koncentraci zdraví škodlivé, desítky lidí z Chodova a dalších přilehlých obcí si ale na sociálních sítích stěžovaly na bolesti hlavy, pocity na zvracení i další zdravotní potíže. Společnost navíc o odpolední havárii informovala na svých stránkách až kolem 22:00. Na odstranění následků havárie firma pracuje společně s hasiči, událostí se zabývá Česká inspekce životního prostředí.

Porucha nastala v 16:45, podle společnosti byla odstraněna už o 15 minut později. "Nedošlo k ohrožení zdraví. Podle toho, jak se budou vyvíjet rozptylové a klimatické podmínky, může v následujících hodinách přetrvávat v ovzduší zápach uniklých látek, který však není zdraví škodlivý," uvedla Sokolovská uhelná s omluvou na webu.

Uniklé látky se podle mluvčího Sokolovské uhelné Vladislava Podrackého podařilo zadržet ve vodní nádrži ve Staré Chodovské a nedostaly se do Chodovského potoka. Z preventivních důvodů jsou na několika místech umístěny norné stěny. Z dočišťovací nádrže u Staré Chodovské by uniklé látky měla následně odstranit specializovaná firma.

Lidé z nedalekého Chodova a okolí na facebooku uváděli, že je bolí hlava, štípe v krku a v očích a mají pocity na zvracení. Kvůli silnému zápachu mnozí v bytech utěsňovali okna i dveře a nevycházeli ven. Zápach podle nich přetrvává i dnes.

Situace znepokojila také vedení Chodova. "O situaci jsme byli informováni stejně jako veřejnost kolem desáté hodiny večerní. Považujeme za nešťastné, jak a kdy jsme se o situaci dozvěděli, a hodláme v tomto směru vyvolat jednání s vedením podniku. Chceme nastavit jasnější pravidla informování o probíhajících haváriích, jejich závažnosti a dopadech na obyvatele regionu," uvedlo v prohlášení vedení města.

Starosta Patrik Pizinger a místostarosta Luděk Soukup (oba HNHRM) uvedli, že Sokolovskou uhelnou považují za významného partnera. Zdůraznili ale, že komunikace a poskytování relevantních informací je základ dobrých sousedských vztahů.

Na oznámení se událostí začala zabývat Česká inspekce životního prostředí. Její inspektoři prověřují stav ovzduší a ověří také, zda látky nekontaminovaly Chodovský potok, řekla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. Město Chodov na facebooku uvedlo, že se obrátí i na Krajskou hygienickou stanici a další instituce.

Související

Ilustrační foto

Sokolovská uhelná skončila loni ve ztrátě 331 milionů korun

Společnost Sokolovská uhelná (SUAS) skončila loni ve ztrátě téměř 331 milionů korun, přestože jí mírně stouply tržby na skoro 6,6 miliardy korun. Ztráta byla způsobená hlavně opravnými účetními položkami, které souvisejí s ohlášeným ukončením některých provozů v letošním roce. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou firma zveřejnila na portálu justice.cz.
Ilustrační foto

Sokolovská uhelná jde do útlumu, stovky lidí přijdou o práci

Sokolovská uhelná a.s. (SUAS) začne s postupným útlumem a v příštích dvou letech by z ní měla odejít až tisícovka zaměstnanců. Důvodem je tlak na omezení těžby a zpracování uhlí a související ceny emisních povolenek. Dnes firma zaměstnává asi 3000 lidí, dalších téměř 700 pracuje v dceřiných firmách. ČTK to potvrdil předseda dozorčí rady společnosti a hlavní majitel Sokolovské uhelné František Štěpánek. Kraj chce ve spolupráci s úřadem práce zajistit rekvalifikace nebo kontaktní místo pro zaměstnance, kteří u SUAS skončí.

Více souvisejících

Sokolovská uhelná Karlovarský kraj ekologická havárie

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy