NS potvrdil tresty Zemkovým, o Vitáskové se bude rozhodovat znovu

Nejvyšší soud (NS) potvrdil nepodmíněné tresty bratrům Zemkovým v kauze solárních elektráren na Chomutovsku. Nařídil ale zpřesnit důvody zproštění bývalé šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové. Krajský soud v Brně tak o ní musí rozhodovat znovu, stejně jako o někdejší vedoucí odboru licencí ERÚ Michaele Schneidrové, kterou už v prosinci nechal NS propustit z výkonu sedmiletého trestu.

NS zatím plné znění svého verdiktu o dovoláních obžalovaných i žalobců nezveřejnil. Výsledek ČTK řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Majitelé elektráren, bratři Alexandr a Zdeněk Zemkové, od Vrchního soudu v Olomouci odešli se shodným trestem šest let a devět měsíců. S dovoláním neuspěli. NS potvrdil také tresty pro další odsouzené: revizní technik Vladimír Čimpera dostal čtyři roky nepodmíněně, technik Karel Šupina 5,5 roku. Dalším jejich kolegům Janu Hudečkovi a Jaroslavu Krymovi vrchní soud tresty zvýšil o rok ze šesti na sedm let, nejvyšší instance rozhodnutí potvrdila.

Podle neoficiálních informací ČTK byli v době rozhodování NS všichni odsouzení ve věznicích na různých místech v Česku. Nyní mají ještě možnost podat ústavní stížnost, museli by ale argumentovat porušením svých základních práv.

Bývalou předsedkyni ERÚ Vitáskovou Krajský soud v Brně původně poslal na 8,5 roku do vězení. Vrchní soud v Olomouci ji ale zprostil obžaloby. V neprospěch Vitáskové podal dovolání nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Akceptoval závěr vrchního soudu, že po provedeném dokazování nelze její jednání posoudit jako úmyslný trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. Podle žalobců však existovala také možnost kvalifikovat čin jako nedbalostní delikt. S touto argumentací ale Zeman u NS neuspěl.

"NS vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce podanému v neprospěch obviněné bývalé předsedkyně ERÚ pouze v částečném rozsahu, kdy akceptoval námitky vedoucí k upřesnění důvodů zprošťujícího rozhodnutí," popsal Malý. V případě Schneidrové je zapotřebí doplnit dokazování. Mluvčí Krajského soudu v Brně v pondělí ČTK řekla, že v kauze bude nejspíš nutné nařídit nové hlavní líčení.

Podle obžaloby majitelé elektráren Saša - Sun a Zdeněk - Sun neoprávněně dostali licence na základě nepravdivých revizních zpráv. Zároveň tak získali právo na výhodnou výkupní cenu za solární elektřinu dodanou do veřejné sítě, která platila pro elektrárny s licencí do konce roku 2010. Zemkové v minulosti pochybení popírali. "Ničeho nezákonného jsme se nedopustili," uvedli před časem v prohlášení zaslaném ČTK.

Obžalobě pro solární podvod čelí v jiném procesu také miliardář Zdeněk Zemek starší, otec bratrů Zemkových. I on podle obžaloby s pomocí falešných revizních zpráv a předávacích protokolů získal licenci na provozování své solární elektrárny v Chomutově, přestože ještě nebyla hotová. Před Krajským soudem v Brně zatím Zemek starší nestanul, omluvil se kvůli zdravotním problémům.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud potvrdil trest pro Tušla. Vydíral ženu a vyhrožoval strážníkovi

Nejvyšší soud odmítl dovolání dezinformátora Patrika Tušla proti patnáctiměsíčnímu trestu odnětí svobody. Odůvodnění potvrzení rozsudku zatím není k dispozici. Soudy Tušla potrestaly za to, že telefonicky vydíral správkyni skupiny namířené proti dezinformátorům, a za vyhrožování strážníkovi, který ho v autobuse vyzval k nasazení respirátoru. 

Více souvisejících

Nejvyšší soud Zdeněk Zemek (podnikatel) solární energie Ústecký kraj Alena Vitásková

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 18 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

Na poslední rozloučení s Josefem Lauferem dorazili Soukup či Troška

Rodinní příslušníci a přátele se ve čtvrtek před polednem rozloučili s populárním hercem a zpěvákem Josefem Lauferem, který zemřel o uplynulém víkendu. Bylo mu 84 let. Laufer strávil poslední čtyři roky života v kómatu na nemocničním lůžku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy