Vichřice vzala střechu internátu v České Lípě, 36 dětí evakuovali

Vichřice připravila v noci na dnešek o střechu Domov mládeže Střední průmyslové školy v Havlíčkově ulici v České Lípě. Hasiči museli v noci evakuovat 36 dětí, které převezli do náhradního ubytování v nedalekých Zákupech. Oprava střechy přijde podle odhadů krajského úřadu na více než deset milionů korun. ČTK to dnes řekla vedoucí krajského odboru Školství Jiřina Princová.

"Naštěstí se nikom u nic nestalo. Teď řešíme, jak ty zbytky střechy dostat dolů, protože část zůstala na stromě," doplnila. Budova internátu prodělala před devíti lety rekonstrukci. Je zateplená, opravena byla i střecha. "Dohledáváme, co se přesně dělalo a v jaké podobě. V každém případě se bude muset objekt provizorně zakrýt, aby do něj nepršelo a musíme zajistit novou střechu," dodala.

V domově mládeže bylo ubytováno 48 studentů, někteří ale dorazili až v pondělí ráno. V bouřlivou noc jich tam proto bylo jen 36. "Děti jsme ráno ze Zákup dopravili na snídani, za dozoru si na patro došly pro věci. Někteří vyrazili domů, někteří do školy," řekl ČTK ředitel školy Petr Veselý.

Se sklářskou školou v nedalekém Novém Boru se podařilo dohodnout pro děti ubytování na tamním internátu. "Bude na nich, zda toho využijí, nařídit jim to nemůžeme," řekl. Do poškozené budovy se vrátit nemohou.

V České Lípě přesahovala v noci rychlost větru 80 kilometrů v hodině. Část střechy internátu skončila na zemi, další kus se zachytil na stromě. Na jeho sundání museli povolat stromolezce, aby bylo možné začít uklízet trosky kolem budovy. "Měl jsem tady techniky, kteří vymýšlejí alespoň provizorní řešení, jak sundat kus střechy, který zůstal nahoře a je tam narolovaný, není bezpečně přichycený. Je to zhruba čtvrtina střechy," doplnil Veselý. Řeší se podle něj i provizorní zastřešení plachtou. "A čeká nás oprava, vypadá to na kompletní střechu," dodal.

Podle vedoucího Odboru investic a správy nemovitého majetku Libereckého kraje Vladimíra Koudelky bude rychlost opravy střechy internátu záležet na volných kapacitách stavebních firem. Pokud jde o krajské budovy, jsou škody v České Lípě největší. Hlášeny jsou podle něj po vichřici škody také v areálu Dětské léčebny respiračních nemocí Cvikov. "Spadlo tam pět smrků, dva na pavilon A, jeden na budovu školky, další na parkoviště léčebny. Škoda je odhadnuta na 30.000 korun," řekl ČTK Koudelka.

Související

Ilustrační foto

Počasí trápí Česko. Živly řádí víc než loni, ukazují statistiky pojišťoven

Živly řádily v letošním roce více než před rokem. Pojišťovny zaznamenaly dvojnásobný nárůst živelních škod. Nejvíce jich způsobily vichřice a krupobití. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Výsledkem letošních kalamit jsou tak desetitisíce zdevastovaných střešních krytin, spadlých stromů na domy, auta a kůlny, popadaných plotů a rozbitých skleníků.
Ilustrační foto

Počasí kosilo ČR: Vichřice Eberhard stála stovky milionů. VELKÝ PŘEHLED

Pojišťovny mají po víkendu nahlášeny další škody z řádění vichřice Eberhard z minulého týdne, jejichž objem nyní dosahuje stovek milionů Kč. Vyplývá to z ankety mezi největšími pojišťovnami. Zhruba polovinu škod již vyřídily. Události klienti hlásili prakticky z celé republiky, typicky šlo o poškozené střechy, přístřešky, rozbitá okna a zatečení do budov.

Více souvisejících

bouře Eberhard (březen 2019) Česká Lípa Hasiči

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 4 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 4 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

Rusko si předvolalo velvyslance Británie. Důvod ale tají

Ruské ministerstvo zahraničních věcí si v pondělí předvolalo britského velvyslance v Moskvě Nigela Caseyho. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy