Podjatosti v kauze Kvitové? Vrchní soud již rozhodl o stížnosti

Olomoucký vrchní soud již rozhodl o stížnosti týkající se údajné podjatosti senátu brněnského krajského soudu, který projednává případ napadení dvojnásobné wimbledonské vítězky Petry Kvitové v jejím prostějovském bytě. Námitku podjatosti senátu na začátku února vznesla obhajoba, nelíbilo se jí, jakým způsobem rozhodl soud o způsobu výpovědi Kvitové. Vrchní soud své stanovisko sdělí po doručení rozhodnutí účastníkům řízení, řekl dnes jeho mluvčí Stanislav Cik. Očekávat se dá na konci tohoto týdne nebo na začátku dalšího.

"Stížnost jsme projednali v neveřejném zasedání. Rozhodnutí nemůžeme sdělit do doby, než bude doručeno účastníkům řízení. Spis je ještě na vrchním soudu, tento týden by měl být odeslán ke Krajskému soudu v Brně," uvedl mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Námitku podjatosti podala obhájkyně Radima Žondry, který je za napadení Kvitové obžalován. Podle obhájkyně Lucie Janovské měl brněnský krajský soud veřejně rozhodnout, jakým způsobem bude Kvitová u hlavního líčení vypovídat. Tenistka kvůli prožitému traumatu už dříve požádala, aby byla vyslechnuta v nepřítomnosti obžalovaného, soud jí to umožnil a Kvitová vypovídala v oddělené místnosti. Podle obhájkyně tím, že o tom soud nerozhodl veřejně, zkrátil obžalovanému procesní práva.

Obhájkyně proto podala námitku nezákonnosti provedeného důkazu, následně námitku podjatosti soudu. Senát rozhodl, že podjatý není a obhajoba následně proti tomu podala stížnost, kterou vrchní soud projednal v neveřejném jednání.

Podle žalobce se Žondra v prosinci 2016 dostal do bytu Kvitové pod falešnou záminkou, že jde na revizi kotle. Napadl ji a vážně pořezal na ruce. Odešel, když mu nabídla 10.000 korun, které si vzal. Žondra vinu popírá, tvrdí, že tou dobou byl na stavbě v Napajedlích. Momentálně je ve výkonu trestu kvůli jinému případu. Žondra je obžalovaný za vydírání a porušování domovní svobody, hrozí mu až 12 let vězení.

Jednání v případu napadení tenistky je u brněnského krajského soudu odročeno na 26. března, čeká se zároveň i na rozhodnutí vrchního soudu.

Související

Petra Kvitová

Tenistka Petra Kvitová v Austrálii nenastoupí. Oznámila, že je těhotná

Dnes na Instagramu zveřejnila držitelka dvou triumfů z Wimbledonu z let 2011 a 2014 Petra Kvitová příspěvek hovořící o tom, že je těhotná a že tak se svým manželem a trenérem Jiřím Vaňkem očekávají letos v létě narození potomka. Třiatřicetiletá tenistka pak ale dál neuvedla, zda tato radostná skutečnost znamená konec její hráčské kariéry. Každopádně je jisté, že se nepřestaví na úvod sezóny v Austrálii. 
Kvitová si postupem do osmifinále splnila povinnost, favoritkou se necítí

Petra Kvitová a hekání soupeřky? Slaví postup do osmifinále Wimbledonu. "Jsem strašně ráda, že jsem to zvládla."

Jako zkoušku trpělivosti označila tenistka Petra Kvitová dnešní duel 3. kola Wimbledonu proti Srbce Nataliji Stevanovičové. Novinářům po vítězství 6:3, 7:5 řekla, že právě klidná hlava rozhodla o jejím postupu do osmifinále. Nejen, že se turnajová devítka vypořádala s odlišným stylem soupeřky a jejími hlasitými projevy během hry, ale zvládla také přestávku kvůli dešti v koncovce druhého setu. Postupem mezi šestnáct nejlepších tenistek splnila podle svých slov povinnost, jako favoritka turnaje se ale nevnímá.

Více souvisejících

Petra Kvitová Vrchní soud v Olomouci Radim Žondra (napadení Kvitové) soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy