Rodina lihového bosse Březiny prala špinavé peníze? Dle žaloby šlo o stovky milionů

Čtveřice obžalovaných dnes odmítla vinu v případu praní špinavých peněz pocházejících z nelegálního podnikání Radka Březiny, hlavního organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem. Kauzou se dnes začal zabývat zlínský okresní soud. V případu jsou obžalovaní lidé Březinovi blízcí. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti za stovky milionů korun hrozí jeho manželce Stanislavě, otci Vladimírovi a asistentkám Kateřině Míčkové a Kristýně Mazurové v případě prokázáni viny až osmileté vězení.

Vladimír Březina (67) řekl, že neví, co je mu kladeno za vinu. Tvrdil, že svůj majetek nabyl legálně. "Policie se nikdy nezajímala, odkud tyto peníze pochází. Je nesmysl, že jsem musel vědět o trestné činnosti mých synů. Tisíce lidí vědělo, že můj syn Radek obchodoval s lihem. Jen málo zasvěcených ale vědělo o jeho trestné činnosti. Neměl jsem nejmenší důvod mu nedůvěřovat," řekl Vladimír Březina.

Nevinná se cítí i čtyřiačtyřicetiletá Březinová. Uvedla, že žila v domnění, že Březinovi dlouhodobě úspěšně podnikají. Na podnikání Radka Březiny se údajně nikdy aktivně nepodílela. Řekla, že vždy poslouchala jeho pokyny. "Není pravdou, že bych měla a musela vědět o nezákonné činnosti mého manžela a dalších," uvedla Březinová.

Podle státního zástupce Radka Bartoše se čtveřice podílela na praní špinavých peněz mezi lety 2005 až 2013. "Z peněz, které pocházely z daňové trestné činnosti Radka Březiny a dalších z jeho organizované zločinecké skupiny, byly činěny hotovostní vklady v jejich prospěch," řekl Bartoš. Vladimír Březina si podle něj přišel na více než 440 milionů, Březinová na částku přesahující 42 milionů a Radek Březina na více než 18 milionů.

Obžalovaní se peníze podle státního zástupce snažili legalizovat především vklady na různé bankovní účty a následným nákupem cenných papírů, nemovitostí nebo obchodního podílu. O desítky vkladů se podle spisu postaraly Mazurová a Míčková. "Poslouchaly příkazy, prováděly vklady, které byly v takovém rozsahu a četnosti, že musely vědět, že nejde o legální peníze," řekl Bartoš.

Čtyřiatřicetiletá Mazurová i o pět let starší Míčková uvedly, že s penězi do bank jezdily, ale vždy na žádost Radka Březiny, jeho bratra Tomáše nebo Vladimíra Březiny. Oběma prý Březinovi řekli, že jde o peníze získané z pronájmu nemovitostí. O tom, že by mohly pocházet z nelegálního podnikání, pprý nevěděly. Popřely také, že by měly nějaké poznatky o obchodech bratrů Březinových s nezdaněným lihem.

Bartoš uvedl, že větší případ legalizace peněz pocházejících z trestné činnosti nezná. Obžaloba má podle něj 119 stran. Orgány činné v trestním řízení v přípravném řízení pro neúčelnost zastavily kvůli praní špinavých peněz stíhání Radka a Tomáše Březinových a jejich spolupracovníka Lubomíra Kaláče. Všichni už byli potrestaní za daňové delikty. Radek Březina však podle Bartoše požádal, aby jeho stíhání pokračovalo, už mu však nemůže být uložen žádný další trest. Vyšetřovatelům se v kauze podařilo zajistit majetek obžalovaných a dalších lidí zhruba za 400 milionů korun.

Radek Březina byl v roce 2017 pravomocně odsouzen za nelegální obchody s nezdaněným lihem k třináctiletému vězení. Způsobenou škodu vyčíslil soud na více než 5,6 miliardy korun. Nepodmíněné tresty za podvody s lihem si dále odpykávají čtyři muži, u dvou dalších ještě soudy pravomocný rozsudek nevynesly. Březinovu bratrovi Tomášovi snížil Nejvyšší soud původní šestiletý trest na 3,5 roku, před časem byl z vězení podmínečně propuštěn.

Hlavní líčení bude pokračovat ve středu. Soud počítá s dokončením výpovědi Vladimíra Březiny a čtením listinných důkazů a výpovědí svědků z přípravného řízení. Soudce Pavel Houdek si pro hlavní líčení vyhradil až do druhé poloviny května celkem dvacet jednacích dnů.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Kauza lihové mafie: Březinův komplic si trest odpyká, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud (NS) potvrdil rozsudek nad Petrem Němečkem, jenž kryl nelegální líh v kauze takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Jednatel firmy Cargo NV si má odpykat devět let a dva měsíce ve vězení. Vinu před zlínským krajským soudem i Vrchním soudem v Olomouci popíral. Výsledek řízení u nejvyšší instance zjistila ČTK z databáze InfoSoud. Odůvodnění zatím není dostupné.

Více souvisejících

Radek Březina (údajný boss) Kauza lihová mafie soudy Zlín Stanislava Březinová (manželka lihového bosse)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy