Projednávání kauzy Dědic komplikuje nemoc přísedící, soud už podruhé odročen

Projednávání kauzy lobbisty Martina Dědice, který od roku 2016 stojí před soudem v souvislosti s obžalobou z manipulace s veřejnými zakázkami ostravského magistrátu a krácení daní, komplikuje nemoc přísedící. Předseda senátu kvůli tomu už podruhé proces přerušil a odročil. Případ bude pokračovat v dubnu.

"Přísedící není schopna se ze zdravotních důvodů účastnit celého čtyřdenního hlavního líčení. Proto se bude konat jen dnes. Pak hlavní líčení přerušíme a odročíme na už naplánovaný dubnový termín," uvedl předseda senátu Igor Krajdl. Ze stejného důvodu jednání přerušil v lednu.

Krajský soud v Ostravě nyní projednává dvě obžaloby podané na Dědice a další obžalované. Obě jsou spojeny. "V případě první obžaloby, která souvisí s manipulací s veřejnými zakázkami, jsme vyslechli svědky, poslechli odposlechy a zabývali se i znaleckými posudky," řekl dnes ČTK dozorující státní zástupce Vít Koupil. V případě druhé kauzy chybí podle něj ještě vyslechnout některé svědky a projednat listinné důkazy.

Podle Koupila ale nelze nyní odhadnout, kdy se proces dostane k závěru a k vynesení rozsudku. "To záleží na senátu, který provádí dokazování. I na tom, jak se bude hlavní líčení dál vyvíjet. Už toho máme hodně za sebou, nejsem ale schopen odhadnout, kdy může hlavní líčení skončit," uvedl.

Policie a později i soud se Dědicovou činností zabývají od roku 2014, kdy jej kriminalisté obvinili. V roce 2016 se k soudu dostala první kauza. Podle hlavní obžaloby ostravský lobbista Dědic manipuloval s některými ostravskými veřejnými zakázkami a za úplatky pomáhal firmám je získat. Podle státního zástupce získala Dědicova firma na úplatcích okolo 30 milionů korun.

Dědic měl podle obžaloby velmi úzkou vazbu nejen na ředitele městských společností Dopravní podnik Ostrava a Městská nemocnice Ostrava-Fifejdy, ale i na některé regionální politiky. Dědic již dříve u soudu označil obžalobu za pouhé představy státního zástupce. Trestní řízení považuje za zmanipulované a nezákonné.

Během vyšetřování těchto aktivit policie rozkryla další podezřelé transakce, které postupně vyšetřovala. Druhá obžaloba související s daňovými úniky byla s hlavní už spojena a projednávají se souběžně. Třetí případ souvisí s nákupem tramvají pro ostravský dopravní podnik. Podle policie dostal Dědic úplatek přes dva miliony korun, přičemž měl slíbeno celkem 12 milionů. Další obvinění jsou stíháni za to, že do nákladů svých firem podle kriminalistů dávali výdaje spojené s úplatky.

"V tomto případě obžaloba ještě nebyla podána. Rozhodnu o tom v horizontu několika dnů," řekl Koupil. Pokud obžalobu podá, bude s největší pravděpodobností opět s předchozími spojena.

Policie loni v listopadu Dědice obvinila znovu, byl dokonce i krátce ve vazbě. Podle obvinění se podílel na legalizaci výnosů z trestné činnosti. Tuto čtvrtou kauzu policisté ještě vyšetřují. Týká se Dědicova konta v Lichtenštejnsku. Dědic i toto obvinění odmítá. "Jsem obviněn podruhé ze stejného skutku, kdy u prvního probíhá řízení před soudem," řekl už dřív.

Související

Krajský soud v Ostravě

Bral milionové úplatky? Soud projednává novou obžalobu v kauze lobbisty Dědice

Krajský soud v Ostravě začal dnes projednávat novou obžalobu spojenou s lobbistou Martinem Dědicem. Obžaloba, kterou soud sloučil s předchozími, souvisí například s přijímáním úplatků při modernizaci ostravských tramvají. Za zajištění zakázky pro společnost Pragoimex ve výši 300 milionů korun inkasoval Dědic podle obžaloby dva miliony korun. Dalších deset milionů korun měl slíbených, ale vyplaceny už nebyly. Dědic to odmítá.
krimi

Policie navrhla obžalovat lobbistu Dědice, dle spisu přijal obří úplatek

Policie navrhla státnímu zástupci, aby ostravského lobbistu Martina Dědice obžaloval z přijetí úplatku. V souvislosti s nákupem tramvají pro ostravský dopravní podnik inkasoval podle kriminalistů dva miliony korun. Je to už třetí obžaloba, která s vlivným podnikatelem přímo souvisí. Další obvinění jsou stíháni za to, že do nákladů svých firem podle policie dávali výdaje spojené s úplatky.

Více souvisejících

Martin Dědic (lobbista) Ostrava soudy

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy