Nečesaný strávil ve vězení dva roky, krajský soud vynesl pět rozsudků

Případ Lukáše Nečesaného, který čelil obžalobě z pokusu o vraždu kadeřnice, se stal v únoru 2013. Královéhradecký krajský soud v kauze postupně vynesl pět rozsudků. Krajský soud Nečesaného nejprve potrestal 16 lety vězení, vrchní soud mu trest snížil na 13 let. Mladík dvakrát skončil ve vězení, kde si odpykal celkem dva roky, a na svobodu se pokaždé dostal díky zásahu Nejvyššího soudu. Nový senát krajského soudu pak Nečesaného dvakrát osvobodil, s čímž vrchní soud původně nesouhlasil.

Výběr událostí v kauze Lukáše Nečesaného:

21. února 2013 - V Hořicích na Jičínsku byla ve svém podniku přepadena kadeřnice. Pachatel ji těsně před zavírací hodinou šestkrát udeřil polenem do hlavy, následně jí ukradl doklady a přes 10.000 korun. Život ženě zachránili v královéhradecké nemocnici.

7. března 2013 - Policie z činu obvinila tehdy dvacetiletého studenta gymnázia Lukáše Nečesaného. Soud ho poslal do vazby.

4. listopadu 2013 - Krajský soud v Hradci Králové se začal zabývat případem pokusu o vraždu kadeřnice, Nečesaný vinu popřel. Žena si útok nepamatovala, Nečesaného při policejní rekognici nepoznala.

9. ledna 2014 - Královéhradecký soud poslal Nečesaného na 16 let do vězení, podle obžaloby proti němu svědčila řada stop a výpovědí svědků včetně poškozené. O dva měsíce později odvolací Vrchní soud v Praze vrátil případ k novému projednání.

21. května 2014 - Hradecký krajský soud Nečesanému znovu vyměřil 16 let vězení, Nečesaný se opět odvolal.

23. července 2014 - Vrchní soud snížil Nečesanému trest na 13 let s odůvodněním, že je mladý a je možné, že se z potrestání poučí.

Říjen 2014 - Nečesaného advokáti podali dovolání k Nejvyššímu soudu (NS) a požádali tehdejší ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), aby podala stížnost pro porušení zákona. Dovolání bylo později staženo, NS se kauzou zabýval po stížnosti Válkové.

20. května 2015 - NS zrušil Nečesanému trest 13 let za pokus o vraždu pro nedostatek důkazů. Věc vrátil Krajskému soudu v Hradci. NS zároveň rozhodl o Nečesaného propuštění z vězení.

2. září 2015 - Královéhradecký krajský soud se znovu začal zabývat případem. Kadeřnice u soudu uvedla, že jako útočníka Nečesaného poznala. Soud si poté objednal vyšetření její paměti.

24. února 2016 - Znalec u soudu uvedl, že kadeřnice si nemůže útok vybavovat zcela přesně, po úrazu má poruchy paměti. Podle znalce u ženy mohlo nastat zkreslení a výpověď nemůže být zcela věrohodná.

1. dubna 2016 - Krajský soud poslal Nečesaného na 13 let do vězení. Nečesaný vinu opakovaně odmítl.

25. července 2016 - Otec Nečesaného, ředitel liberecké nemocnice, podal další trestní oznámení na policisty vyšetřující případ. Luděk Nečesaný se domnívá, že policisté mohli za nabídku protislužby nezákonně ovlivnit výpověď svědka.

31. srpna 2016 - Odvolací senát pražského vrchního soudu pravomocně rozhodl, že Nečesaný si odpyká 13 let ve vězení.

21. prosince 2017 - Soud Nečesanému přerušil výkon trestu, dokud NS nerozhodne o jeho druhém dovolání. Nečesaný ještě téhož dne opustil plzeňskou věznici Bory.

18. dubna 2017 - Advokát Nečesaného Oldřich Chudoba sdělil, že NS podruhé zrušil rozsudek. Kauzu vrátil krajskému soudu a novému soudci. Podle NS hradecký soud selektivně hodnotil důkazy, přehlížel vážné pochybnosti a nerespektoval dřívější pokyny.

6. září 2017 - Královéhradecký krajský soud začal znovu projednávat Nečesaného kauzu. Při jednání jej napadená kadeřnice opakovaně označila za útočníka. Žalobkyně pro Nečesaného navrhla 13 let vězení, obhajoba požadovala zproštění obžaloby.

20. listopadu 2017 - Soud napočtvrté zprostil Nečesaného obžaloby.

Březen 2018 - Vrchní soud v Praze vrátil kauzu Nečesaného k projednání ke krajskému soudu.

27. dubna 2018 - Nečesaný podal stížnost k Ústavnímu soudu, ve které se domáhá práva na spravedlivý proces.

14. května 2018 - Krajský soud v Hradci Králové opět zprostil Nečesaného obžaloby. Státní zástupkyně se odvolala.

28. listopadu 2018 - Vrchní soud zrušil rozsudek, který zprošťoval Nečesaného viny. Kauzu bude muset pošesté řešit krajský soud.

14. prosince 2018 - Nečesaný podal další ústavní stížnost. Jeho advokát Zdeněk Koudelka označil případ za debakl obecného soudnictví.

12. února 2019 - Ústavní soud se zastal Nečesaného a zrušil rozhodnutí vrchního soudu z listopadu 2018. Vrchní soud bude muset rozhodnout znovu a držet se nynějšího nálezu ÚS.

27. března 2019 - Pražský vrchní soud pravomocně zprostil Nečesaného viny z pokusu o vraždu kadeřnice.

Související

Lukáš Nečesaný

Nečesaný má od státu dostat za újmu 1,57 milionu korun

Lukáš Nečesaný, který byl stíhán a následně osvobozen v případu pokusu o vraždu kadeřnice na Jičínsku, má dostat od státu 1,57 milionu korun jako náhradu újmy. O rozhodnutí Městského soudu v Praze informovala ČT na základě informací z justiční databáze. 
Lukáš Nečesaný

Soud přiznal Lukáši Nečesanému odškodné od státu ve výši přes 1,7 milionu

Soud přiznal Lukáši Nečesanému odškodné od státu ve výši přes 1,7 milionu korun a úroky z prodlení. Muž čelil stíhání za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku, strávil dva roky za mřížemi. Justice ho ale nakonec po zásahu Nejvyššího soudu osvobodila pro nedostatek důkazů a případ zůstal neobjasněný.

Více souvisejících

Lukáš Nečesaný soudy Nejvyšší soud Vrchní soud v Praze justice

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

Policie obvinila řidiče kamionu kvůli tragické sobotní nehodě na D1

Policie obvinila řidiče kamionu ze zavinění sobotní tragické nehody na dálnici D1. Muži hrozí v případě odsouzení až šestiletý trest odnětí svobody. Ve směru do Polska se včera srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy