Chtěl vraždit palcátem? Trest pro Nárožného napadla obhajoba i obžaloba

Dovolání proti osmiletému trestu za přípravu vraždy tety podal jak odsouzený Pavel Nárožný, tak nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Nejvyšší soud tak přezkoumá verdikt z hlediska obhajoby i obžaloby. Spis převzal na konci března, rozhodnutí dosud nepadlo, zjistila ČTK z justiční databáze. Nárožný byl odsouzen loni v květnu za přípravu tetiny vraždy, několik let před soudy čelí také obžalobě z vraždy svého otce a jeho ženy. Pravomocný verdikt v této kauze dosud nepadl.

Olomoucký krajský soud poslal Nárožného, jenž vinu popírá, na 13 let do vězení, Vrchní soud v Olomouci ale verdikt zmírnil na osm let. Zákonná sazba činila 12 až 20 let vězení. Podle odvolacího soudu se krajský soud blíže nezabýval osobou obžalovaného a také skutečností, že jeho jednání dospělo pouze do fáze přípravy. "Ve věci jsou splněny podmínky pro uložení mimořádně sníženého trestu," uvedla tehdy soudkyně Renáta Sobalová.

Pro mimořádné snížení nebyly podle Zemana důvody. Poukázal na sofistikovanou a důkladnou přípravu vraždy, na Nárožného snahu získat alibi, zmást vyšetřovatele a svést vinu na někoho jiného.

"Z hlediska povahy a závažnosti jednání soudy nezjistily žádnou mimořádnou okolnost, jež by čin obviněného posouvala pod běžnou hranici trestnosti srovnatelných jednání," stojí v dovolání. Vrchní soud v Olomouci podle Zemana své rozhodnutí o mimořádném snížení trestu dostatečně nezdůvodnil. Zeman své dovolání uplatnil a publikoval už loni, letos v březnu pak využil mimořádný opravný prostředek také Nárožný. Oba podněty bude Nejvyšší soud řešit v jednom řízení.

Nárožného teta spravovala majetek po jeho zmizelém otci. Vraždu začal Nárožný podle obžaloby plánovat na podzim roku 2015, kdy mu soud nařídil, aby se vystěhoval z domu. Měl postupně několik verzí jak čin spáchat, nakonec údajně určil jako vražednou zbraň palcát. Pomoci mu měla jeho známá, právě ona ale nakonec plán oznámila policii, a stala se tak korunní svědkyní. Nárožný její slova popíral a tvrdil, že šlo o křivé obvinění.

Nárožný stanul před soudem poprvé už v červnu 2011 kvůli obžalobě z vraždy svého otce a jeho manželky. Pár zmizel v listopadu 2009, zůstaly po něm jen krvavé stopy na zdech v domě. Jejich těla nebyla dosud nalezena. Olomoucký krajský soud Nárožného třikrát zprostil obžaloby z vraždy manželů, rozhodnutí vždy zrušil vrchní soud. Kauza se nakonec dostala k jinému senátu do Ostravy.

Případ dosud není uzavřen. "Poslední hlavní líčení se konalo 18. února letošního roku s tím, že bylo odročeno na 5. až 6. března. Poté však bylo odročeno na neurčito z důvodu nemoci předsedy senátu. Nyní se čeká na vyjádření obžalovaného a po jeho obdržení bude stanoven nový termín hlavního líčení," uvedla mluvčí ostravského soudu Karin Kantorová.

Související

Věznice

Chtěl zavraždit tetu palcátem, trest platí. Pavel Nárožný neuspěl u Ústavního soudu

Pavel Nárožný, jenž si má odpykat 13 let ve vězení za přípravu vraždy své tety, neuspěl s ústavní stížností. Jeho podnět měl řadu procesních a obsahových nedostatků, navíc Nárožný nebyl zastoupen advokátem. Ústavním soudcům tak nezbylo, než stížnost odmítnout. Už dříve Nárožného upozorňovali, že pro řízení před Ústavním soudem (ÚS) potřebuje právníka.

Více souvisejících

Pavel Nárožný Pavel Zeman soudy Brno

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 52 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy