Tomáš Březina vypovídá u zlínského soudu, veřejnost byla vyloučena

Před zlínským okresním soudem dnes vypovídá jako svědek Tomáš Březina. Soud ho nechal předvolat v souvislosti s projednávaným případem praní špinavých peněz pocházejících z nelegálního podnikání jeho bratra Radka Březiny, hlavního organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem. Na návrh státního zástupce Radka Bartoše však předseda trestního senátu Pavel Houdek rozhodl o tom, že bude Tomáš Březina vypovídat s vyloučením veřejnosti.

"Já jsem navrhoval provést výslech svědka Tomáše Březiny takovým způsobem, aby byla ochráněna osobnost toho svědka. Tomáš Březina vypovídá ve více trestních řízeních, kdy není v zájmu jeho bezpečnosti, aby byla veřejně známa jeho aktuální podoba, případně další podrobnosti k jeho bydlišti, osobnímu stavu a podobně," řekl dnes ČTK Bartoš.

V případu jsou obžalováni čtyři lidé, kteří jsou bratrům Březinovým blízcí. Jde o jejich otce Vladimíra, manželku Radka Březiny Stanislavu a asistentky Kateřinu Míčkovou a Kristýnu Mazurovou. V případě prokázáni viny jim hrozí až osmileté vězení, všichni vinu popírají.

Podle státního zástupce se obžalovaní podíleli na praní špinavých peněz z daňové trestné činnosti Radka Březiny a jeho kompliců v letech 2005 až 2013. Podle obžaloby se je snažili legalizovat vklady na různé bankovní účty a nákupem cenných papírů nebo nemovitostí. Největšími vkladatelkami prý byly Mazurová a Míčková. Podle Bartoše poslouchaly příkazy a prováděly vklady v takovém rozsahu a četnosti, že musely vědět, že nejde o legální peníze.

Díky těmto finančním operacím si podle žalobce přišel Vladimír Březina na částku přesahující 440 milionů Kč, Stanislava Březinová asi na 42 milionů a Radek Březina na 18 milionů. Vyšetřovatelům se podařilo zajistit majetek obžalovaných a dalších lidí za 400 milionů Kč.

Orgány činné v trestním řízení v přípravném řízení pro neúčelnost zastavily kvůli praní špinavých peněz stíhání Radka a Tomáše Březinových a jejich spolupracovníka Lubomíra Kaláče. Všichni už byli potrestaní za daňové delikty. Radek Březina však podle Bartoše požádal, aby jeho stíhání pokračovalo, soud mu už však nemůže uložit žádný další trest.

Radek Březina byl v červnu 2017 pravomocně odsouzen za nelegální obchody s nezdaněným lihem k třináctiletému vězení. Způsobenou škodu vyčíslil soud na 5,6 miliardy korun. S Březinou si nepodmíněné tresty za podvody s lihem odpykávají čtyři muži, u dvou dalších soudy pravomocný rozsudek zatím nevynesly. Březinovu bratrovi Tomášovi snížil Nejvyšší soud šestiletý trest na 3,5 roku, před časem byl z vězení podmínečně propuštěn. Hlavní líčení je nařízeno až do května.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Kauza lihové mafie: Březinův komplic si trest odpyká, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud (NS) potvrdil rozsudek nad Petrem Němečkem, jenž kryl nelegální líh v kauze takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Jednatel firmy Cargo NV si má odpykat devět let a dva měsíce ve vězení. Vinu před zlínským krajským soudem i Vrchním soudem v Olomouci popíral. Výsledek řízení u nejvyšší instance zjistila ČTK z databáze InfoSoud. Odůvodnění zatím není dostupné.

Více souvisejících

Radek Březina (údajný boss) soudy Zlín Tomáš Březina (kauza lihové mafie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy