Obří daňový podvod? Policie navrhla obžalovat 23 lidí, stát připravili o 415 milionů

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) navrhli obžalovat 23 lidí a jednu firmu z daňových úniků a praní špinavých peněz. Skupina podle detektivů fiktivními obchody s reklamními službami připravila stát zhruba o 415 milionů korun.

Na webu policie o tom dnes informoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Stíhaným hrozí v případě odsouzení tresty od pěti do deseti let vězení.

Skupina 23 lidí se podle policistů dopustila trestných činů zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a legalizace výnosů z trestné činnosti. Hlavní organizátor podle NCOZ vytvořil řetězec 21 obchodních společností se sídlem v ČR. Ostatní údajně zaúkoloval, aby vybírali na bankovních pobočkách nebo v bankomatech hotovost. "Další osoby zas měly vytvářet daňové doklady, ačkoliv věděly, že podnikatelská činnost vůbec neprobíhá," uvedl Ibehej.

V rámci prohlídek zajistili policisté v případu několik luxusních aut, šperky, nemovitosti a peníze dohromady za nejméně 110 milionů korun.

Policisté na případu pracovali od roku 2017. Obvinění padla předloni v květnu, mezi stíhanými původně vystupoval i podnikatel Jan Kočka. Muž však mezi lidmi, na které byl podán návrh na obžalobu již možná nefiguruje kvůli účasti na dalších údajných daňových podvodech v souvislosti s poskytováním úklidových služeb.

"S ohledem na věcnou souvislost a zároveň účelnost řízení byla v průběhu vyšetřování část jednání týkající se některých stíhaných osob vyloučena z prvního trestního řízení k samostatnému projednání a následně připojena k druhému řízení," uvedlo v únoru dozorující Krajské státní zastupitelství v Praze.

Související

Soud, ilustrační foto

Advokát Michal si má odsedět pět let za krácení daní, dostal i vysoký peněžitý trest

Za krácení daní při prodeji pozemků v pražských Hodkovičkách dnes soud uložil advokátovi Davidu Michalovi i podnikateli Ferdinandu Überallovi pět let vězení. Dal jim také peněžité tresty - Michal má zaplatit tři miliony, Überall 500.000 korun. Verdikt není pravomocný, oba muži se ihned odvolali. Vinu odmítají a své stíhání označují za šikanu. Michal, který působí v advokátní kanceláři MSB Legal, figuroval v některých kauzách spojených s lobbistou Ivem Rittigem.
Soud, ilustrační foto

Advokát Michal a podnikatel Überall prý zkrátili daně o téměř 30 milionů, žalobce navrhl trest

Státní zástupce žádá pro advokáta Davida Michala a podnikatele Ferdinanda Überalla šest a pět let vězení ze zkrácení daní o 29,8 milionu korun při prodeji pozemků v pražských Hodkovičkách. V dnešní závěrečné řeči dále navrhl, aby soud Michalovi zakázal na pět let výkon advokacie a Überallovi na stejnou dobu činnost ve statutárních orgánech firem. Oba muži vinu odmítají, obžalobu opakovaně označili za šikanu. Rozsudek soud vynese ve čtvrtek.

Více souvisejících

Krácení daní Národní centrála proti organizovanému zločinu Daně

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy