Nedočkavci už se koupají, nejteplejší je přehrada Nové Mlýny III

Slunečné počasí s odpoledními teplotami přes 20 stupňů Celsia láká už některé nedočkavce ke koupání. Voda je sice zatím chladnější než v červenci, ale její teplota stoupá. Už nyní tak lze na koupalištích spatřit koupající se rekreanty. Nejvyšší teplotu vody v posledních dnech vodohospodáři naměřili na přehradě Nové Mlýny III, kde měla 13 stupňů Celsia. Na svém webu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

O stupeň chladnější vodu než Nové Mlýny III, má přehrada Nové Mlýny II, přehrada Slapy, přehrada v Jablonci nad Nisou, Rozkoš u České Skalice, Nové Mlýny I a Letovice hlásí deset stupňů Celsia. O další stupeň méně naměřili přehrady Nechranice, Seč u Chrudimi a Vranov nad Dyjí, osm stupňů má Orlík, Hracholusky, Jesenice u Chebu a přehrada v Brně, sedm pak Lipno, Slezská Harta šest a v horské oblasti přehrada Labská ve Špindlerově Mlýně naměřili pět stupňů Celsia.

Přehrada Kamýk, ovlivněná vltavskou kaskádou, a horská přehrada Bedřichov v Jizerských horách mají teplotu vody čtyři stupně Celsia.

Teplota vodní nádrže Barbora v okrese Teplice je v těchto dnech podle informací nezávislých na podnicích Povodí mezi 11 a 12 stupni.

V řekách je podle ČHMÚ teplota vody většinou v rozmezí sedm až 13 stupňů. Horské potoky v místech, kde se ještě vyskytuje sněhová pokrývka, mají teplotu vody i pod čtyřmi stupni Celsia.

Rychlejší oteplení vody brzdí podle meteorologů nízké noční teploty. "Nicméně dá se předpokládat další vzestup teploty vody," míní meteorolog Pavel Jůza. Velké rozdíly v denních a nočních teplotách způsobuje podle odborníků jasné a suché počasí doprovázené bezvětřím.

"Zatímco na více než čtvrtině stanic v nižších a středních polohách vystoupila ve čtvrtek teplota na 20 stupňů Celsia nebo více, zhruba na 14 procentech stanic v polohách pod 600 metrů nad mořem klesla během noci pod nulu," uvedl meteorolog Pavel Borovička. Mezi těmito stanicemi bylo i pět takových, které se zařadily do obou skupin současně, dodal.

Související

Ilustrační fotografie.

Historie dvoudílných plavek. První bikiny oblékla striptérka a staly se symbolem nemravnosti

Ještě počátkem minulého století zakrývaly plavky většinu lidského těla, dnes ho naopak co nejvíce odhalují. První dvoudílné plavky, pro které se ujalo označení bikiny, byly uvedeny na trh před bezmála 80 lety a sklidily vlnu pohoršení a kritiky. Dokonce je na sebe tehdy nechtěla obléknout žádná modelka, a tak první bikiny předváděla striptérka. Trvalo poměrně dlouhou dobu, než se na dvoudílné dámské plavky přestalo pohlížet s nevraživostí.
Ilustrační fotografie.

Voda v přírodních koupalištích je většinou vhodná ke koupání, platí ale i zákazy

Kvalita vody ve většině českých přírodních koupališť v Česku, která kontrolují hygienici, je nadále dobrá a lidé se v nich mohou koupat. Stále ale platí také několik zákazů, například na Vysočině v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, v Plzni v jezírku Škodaland nebo v jihočeském kraji v nádrži Orlík u Podolska na Písecku. Zavřené zatím zůstává i přírodní koupaliště v Tanvaldu na Jablonecku, město už ho ale vyčistilo a znovu se napouští. Dnes hygienici v Karlovarském kraji vyhlásili zákaz koupání ve vodní nádrži Skalka.

Více souvisejících

koupání přehrady Počasí Nové Mlýny přehrada Orlík přehrada Lipno

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 10 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy