U Plzně běsní rozsáhlý lesní požár. Zásah komplikují čumilové, stěžují si hasiči

Desítky hasičů bojují už zhruba tři hodiny s rozsáhlým požárem Chotíkovského lesa na severním okraji Plzně za sídlištěm Lochotín. Po 18:00 se jim podařilo zastavit šíření ohně. Plameny zasáhly plochu zhruba šesti hektarů. Kouř je vidět ze všech stran Plzně. Hasit pomáhá vrtulník s bambivakem, plnicí stanoviště bylo zřízeno na stanici Košutka. Nikdo nebyl zraněn, obyvatelé Chotíkova ale musejí zavírat okna. Požár už se nešíří ani na zemi, ani v korunách stromů, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu a žádají turisty a cyklisty, aby se nepohybovali po cyklostezkách a pěších trasách v lese pod vrchem Krkavec. "Je tu mnoho neukázněných 'čumilů', kteří si to fotí a natáčejí a komplikují zásah," řekl Poncar. Místo se nedá nijak uzavřít, lokalita je protkaná cyklostezkami.

Dvě hlavní ohniska jsou kolem kóty 402 a kolem pramene Boleveckého potoka. "Největší plamenné hoření už je shozeno, už to jen doutná a jen místy vyleze plamínek," uvedl Poncar. Podle něj se plocha bude do hloubky prolévat dlouho, zřejmě až do rána.

"Na Lochotín zatím kouř nejde, spíše na Chotíkov. Požár monitorujeme, jsem v kontaktu s hasiči," řekla starostka prvního městského obvodu Helena Řežábová. Podle jejího odhadu je zasažena plocha jednoho kilometru čtverečního, starostka je na místě.

Starostka Chotíkova Eva Hirschfeldová uvedla, že místní musí zavírat okna, kouř je hodně cítit, i když už je trochu menší. "Máme uzavřenou jednu místní komunikaci na naše dva nové satelity (rodinných domků) Ovčín a Štuperk, protože tam projíždějí hasičské vozy. Vyhlásila jsem opakovaně rozhlasem, aby občané dbali zvýšené opatrnosti," řekla ČTK Hirschfeldová.

Obecní les v katastru obce Chotíkov hojne navštěvují místní, hlavně z Lochotína. "Tam se mohlo stát cokoliv, nějaký nedopalek," řekla Hirschfeldová.

V České republice platí výstraha meteorologů před požáry kvůli suchému a teplému počasí.

Související

Lesní požáry v italském Krasu znovu zasílily, úřady evakuovaly stovky lidí

Lesní požáry v italském Krasu znovu zasílily, úřady evakuovaly stovky lidí

Lesní požáry v italském Krasu, který se nachází u hranic se Slovinskem, se dnes opět výrazně zhoršily. Informují o tom italská média. Kvůli postupujícímu ohni, který začal ohrožovat domy, úřady nechaly evakuovat stovky lidí. Na místě zasahují i hasiči ze sousedního Slovinska, uvedla stanice RAI. Kvůli zhoršení požárů v Itálii se dnes Řím rozhodl stáhnout z Česka své dva hasící letouny Canadair CL-415.
Pátým dnem bojují hasiči s rozsáhlým požárem v Národním parku České Švýcarsko. Rozhovor

Za lesní požáry mohou v drtivé většině lidé, říká odborník. Obnovu by nechal na přírodě

Hasiči se aktuálně potýkají s rozsáhlým požárem v Českém Švýcarsku, v týdnu hořely také lesy na Zlínsku. Přírodní požáry jsou v horkých a suchých letních dnech velkým rizikem pro přírodu, mohou jí ale i prospívat, například pomáhat v přirozené obnově, tvrdí odborník na požární ochranu Martin Valdhans. V rozhovoru pro server EuroZprávy.cz popsal, jaká je šance na samovznícení a proč je těžké s požáry ve volné přírodě bojovat. Podle něj by lidé jako prevenci požárů měli přestat vysazovat nepřirozené smrkové monokultury.

Více souvisejících

požáry lesů v ČR Plzeň Hasiči Požáry

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy