Obrana udělovala dekrety za protikomunistický odboj, mezi oceněnými je i Halík

Více než 30 lidí dnes získalo od ministerstva obrany osvědčení o účasti v protikomunistickém odboji. Patří mezi ně katolický kněz Tomáš Halík za prosazování náboženské svobody nebo Leopold Vojtěchovský za přepis a distribuci samizdatových materiálů. Sedm lidí ocenil náměstek ministra obrany Pavel Beran in memoriam.

Beran poděkoval oceněným za odvahu a boj proti komunistické diktatuře. Upozornil také na nutnost podpory svobody a demokracie. "Svoboda není vyhrána jednou provždy, každý den jsme svědky malých bojů o svoji budoucnost. Buďme pozorní, jestli se kousek po kousku nezbavujeme demokracie," uvedl.

"Vážím si toho, že v době, kdy se na různých dezinformačních webech objevuji zprávy, které zpochybňují fakta minulosti, tak ministerstvo pečlivě prověřilo všechny dokumenty, vyslechlo svědky a ocenilo to, co jsme v té náročné době dělali," řekl ČTK Halík.

Dekret získal také za zapojení do tvorby samizdatových periodik a za podíl na iniciativě Desetiletí duchovní obnovy národa, která se přihlásila k evropské myšlence a k jednotě střední Evropy. "V osmdesátých letech jsme věděli, že pokud tu má vzniknout demokratický režim, tak pro něj musíme připravit morální půdu. Desetiletí mělo sjednotit lidi přes různé názorové hranice, kteří cítí odpovědnost za morální cítění společnosti," doplnil Halík.

Dekret získal také Petr Fejfar za autorství veřejných prohlášení upozorňující na porušování lidských práv a svobod v Československu. Růžena Kulhánková získala osvědčení za pomoc Václavu Havlovi při rozepisování a množení jeho autorských prací a dalších samizdatových dokumentů.

Pamětní odznak byl předán Vlastě Voskovcové za převážení exilového periodika Svědectví z Francie do Československa a za práci pro francouzskou nadaci, která pomáhala politicky pronásledovaným osobnostem z komunistických zemí.

In memoriam bylo osvědčení uděleno například Janu Tydlitátovi za spoluorganizování setkání signatářů Charty 77. Manželům Olšaníkovým za ukrývání agenta zahraniční zpravodajské služby a Evženu Hoffmanovi za vytvoření ilegální Křesťansko-demokratické strany a za protikomunistické aktivity bývalých politických vězňů ve Švýcarsku.

34 účastníků třetího odboje převzalo v Domě armády Praha pamětní odznaky a dekrety za odboj a odpor proti komunismu. Za ministra obrany jim poděkoval náměstek Pavel Beran. #třetíodboj #protikomunismu #odznak pic.twitter.com/r4Oan7FXlo

— Ministerstvo obrany (@ObranaTweetuje) 30. dubna 2019

Osvědčení o účasti v protikomunistickém odboji uděluje ministerstvo obrany na základě zákona o odboji a odporu proti komunismu od roku 2011. Uznaní účastníci protikomunistického odboje dostávají pamětní odznak a 100.000 korun, pozůstalí manželé získávají poloviční částku. Když mají odbojáři nižší než průměrný důchod, je jim na průměrný dorovnán.

K dnešnímu dni evidovalo ministerstvo obrany 5178 žádostí a z toho vydalo 1736 osvědčení. Zbytek byl odmítnut nebo zastaven.

Související

Více souvisejících

třetí odboj Tomáš Halík Lubomír Metnar

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy