Koláček z kauzy MUS nenastoupil do vězení. Učiní Švýcaři rázný krok?

Podnikatel Antonio Koláček, který měl dnes v souvislosti s kauzou Mostecké uhelné společnosti (MUS) nastoupit k výkonu trestu ve Švýcarsku, tvrdí, že do vězení zatím nemusí. Jeho mediální zástupce Petr Sedláček na dotaz ČTK uvedl, že o datu nástupu do věznice se stále vedou jednání, která mají odkladný účinek. Koláček již dříve řekl, že za mříže ve Švýcarsku nechce, protože se hodlá osobně hájit u pražského soudu. Česká obžaloba ho viní z podvodného ovládnutí MUS jejími vlastními prostředky.

Koláček svou vinu v české i švýcarské větvi kauzy odmítá. "Stále probíhají jednání o tom, kdy a jak bude muset pan Koláček trest nastoupit. Tato jednání mají nicméně odkladný účinek, takže dnes pan Koláček opravdu nemusí k výkonu trestu nastoupit," sdělil Sedláček.

Podnikatel si měl 2. května začít odpykávat trest 52 měsíců odnětí svobody, který mu za podvod a praní špinavých peněz z MUS uložila švýcarská justice. V únoru podal ve Švýcarsku návrh na odklad výkonu trestu. Argumentoval tím, že se chce zúčastnit všech termínů hlavního líčení u pražského městského soudu. Český proces měl původně pokračovat v dubnu, tyto termíny však byly zrušeny a s dalšími soud počítá v červnu. Hlavní líčení je prozatím nařízené do října, může se však dále protáhnout.

Koláček dříve popsal, že trest má nastoupit v kantonu St. Gallen, konkrétně v městečku Buchs, které leží poblíž hranic s Lichtenštejnskem. Řekl, že pobyt ve švýcarském vězení, kde se má starat o zvířata a rostliny, by mu sice pomohl zbavit se některých starostí, zároveň by ale znamenal útěk před českým procesem.

Česká obžaloba viní z podvodného ovládnutí MUS Koláčka a čtyři další muže. Státu údajně způsobili škodu přesahující 3,2 miliardy korun. Za podvod a zneužití informací v obchodním styku hrozí manažerům až deset let vězení. Pokud by Švýcaři Koláčka uvěznili, český soud by jeho stíhání zastavil, jestliže by dospěl k závěru, že muž byl v obou státech souzen za totožné skutky.

Ministerstvo bezpečnosti a spravedlnosti východošvýcarského kantonu St. Gallen se na dotaz ČTK odmítlo vyjádřit ke konkrétnímu případu. Odkázalo přitom na úřední tajemství. Běžně ovšem ministerstvo v případě, že se odsouzený nedostaví do vězení a soud nevyhoví případné žádosti o odklad nástupu do vězení, zanese odsouzenou osobu do švýcarského policejního systému jako hledanou.

"Pokud se odsouzená osoba nachází v zahraničí, popřípadě ve vlasti, prověřuje kanton St. Gallen v každém jednotlivém případě, zda přijmout mezinárodní opatření v oblasti pátrání s cílem zajistit vykonání švýcarského rozsudku, případně jaká opatření přijmout," sdělil ČTK vedoucí odboru výkonu trestu ministerstva spravedlnosti kantonu St. Gallen René Frei. Podle něj se při volbě dalších kroků bere ohled mimo jiné na závažnost trestného činu a délku trestu.

Související

Ilustrační fotografie.

Žalobce žádá pro Koláčka z kauzy MUS 7,5 roku vězení a propadnutí majetku

Státní zástupce žádá pro někdejšího manažera Mostecké uhelné společnosti (MUS) Antonia Koláčka 7,5 roku vězení, propadnutí veškerého majetku a zákaz působení ve vedení firem. Pro dalšího manažera Oldřicha Klimeckého navrhl odnětí svobody od pěti do 7,5 roku. Uvedl to dnes v závěrečné řeči u pražského městského soudu. 
MUS

V kauze Mostecké uhelné vypovídal miliardář Bobela, obviněného Koláčka se zastal

V kauze údajného tunelování a podvodného ovládnutí Mostecké uhelné společnosti (MUS) u soudu vypovídal miliardář a někdejší spolumajitel firmy Vasil Bobela. Mimo jiné uvedl, že v roce 1999 neměl management MUS pochyby o zákonnosti svého jednání, protože policie nic protiprávního neodhalila. Na některé z položených otázek dnes Bobela nicméně odmítl odpovědět, aby si nepřivodil nebezpečí trestního stíhání.

Více souvisejících

Antonín Koláček (odsouzený v kauze MUS) MUS Věznice Švýcarsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy