Kryl podvody lihové mafie? Škoda astronomická, žalobce navrhl přísný trest

Za pomoc se zakrytím obřích nelegálních obchodů s lihem organizovaných skupinou kolem Radka Březiny navrhl státní zástupce obžalovanému Petru Němečkovi trest 9,5 roku až deseti let vězení. Rozsudek v případu vynese zlínský krajský soud 24. května. Způsobenou škodu na neodvedené spotřební dani vyčíslil žalobce Robert Henzel v této větvi kauzy na téměř 248 milionů korun. Němečkovi hrozí za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby až 13 let a čtyři měsíce vězení. Vinu odmítl.

Žalobce uvedl, že provedené dokazování vinu Němečkovi prokázalo. "Poukazuji na rozpory ve výpovědích obžalovaného a některé provedené důkazy, ať už listinného charakteru nebo výpovědi svědků. Tady by se dalo zmínit zaměstnance Morávia-Chem nebo Tomáše Březiny. Dále bych mohl poukázat i na další věci týkající se například faktické nemožnosti odvážení zboží z pohledu vozidel, která obžalovaný sice vlastnil, ale částečně už bylo mimo jeho možnosti je dále spravovat, případně k tomu neměl řidičská oprávnění," řekl Henzel.

Podle žalobce odebíral Němeček jako jednatel firmy Cargo NV v letech 2009 a 2010 od společnosti Morávia-Chem z Hrobic na Zlínsku skrytě ovládané Radkem Březinou fiktivně autokosmetiku. Líh, který k její výrobě měl být podle vyhotovených falešných dokladů použitý, skupina podle obžaloby ve skutečnosti prodávala výrobcům alkoholu, případně jej schraňovala v tajných skladech.

Němeček takto podle státního zástupce pomohl lidem kolem Březiny zlegalizovat přes 900.000 litrů lihu, ze kterého neodvedli spotřební daň. Obžalovaný podle něj také vystavoval fiktivní faktury o prodeji autokosmetiky dalším odběratelům.

Padesátiletý Němeček se hájí tím, že zboží z Morávia-Chem na základě smlouvy skutečně odebíral. Jako bývalý majitel autodopravy si prý pro ni do Hrobic jezdil kamionem s návěsem několikrát měsíčně. Připustil ale, že neměl potřebné řidičské oprávnění. Autokosmetiku prý poté skladoval v Holešově na Kroměřížsku, odkud ji údajně dále prodával. Týdně podle něj mohlo jít o zboží i za 200.000 korun. Zmínil, že odběratelů byla strašná spousta, u soudu si však vzpomněl pouze na tři.

Ve své závěrečné řeči Němeček uvedl, že o činnosti organizované skupiny Radka Březiny v rozhodné době nevěděl. "Spolupracoval jsem s policií už v roce 2011, kdy to prošetřovala. Považuji svou vinu za neprokázanou," řekl Němeček. Jeho obhájkyně Markéta Valeriánová uvedla, že má soud k dispozici pouze nepřímé důkazy. Z dokazování podle ní jednoznačně vyplynulo, že spáchaný skutek není trestným činem a navrhla, aby byl její klient zproštěn obžaloby.

Hlavní organizátor nelegálních obchodů s lihem Radek Březina už dříve v jiném hlavním líčení uvedl, že aby mohl být líh skrytě využitý k výrobě alkoholu, existovali takzvaní oblíbení, kteří odebírali z firmy Morávia-Chem mnohem méně autokosmetiky, než jaké množství firma skutečně fakturovala. Za to od Březiny dostávali peníze. Společnost, která autokosmetiku oficiálně vyráběla, pak podle něj měla naoko vše účetně v pořádku.

Radek Březina byl v roce 2017 za obchody s nezdaněným lihem pravomocně odsouzen k 13 letům vězení. Způsobenou škodu vyčíslil vrchní soud na 5,6 miliardy korun. S Březinou si nepodmíněné tresty za podvody odpykávají čtyři muži, u dvou dalších soudy pravomocný rozsudek zatím nevynesly. Březinovu bratrovi Tomášovi, který vedl účetnictví týkající se nelegálních obchodů s lihem a s policií spolupracoval, snížil Nejvyšší soud šestiletý trest na 3,5 roku, před časem byl z vězení podmínečně propuštěn.

Související

Ilustrační foto

Němeček z kauzy lihové mafie si trest odpyká, Ústavní soud zamítl stížnost

Ústavní soud odmítl stížnost Petra Němečka, jenž jako jednatel firmy Cargo NV kryl nelegální líh v kauze takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Má si odpykat devět let a dva měsíce ve vězení. Němeček vinu popíral, trestné činnosti se prý nedopustil. Soud jeho stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou, zjistila ČTK z usnesení v internetové databázi.
Nejvyšší soud České republiky

Kauza lihové mafie: Březinův komplic si trest odpyká, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud (NS) potvrdil rozsudek nad Petrem Němečkem, jenž kryl nelegální líh v kauze takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Jednatel firmy Cargo NV si má odpykat devět let a dva měsíce ve vězení. Vinu před zlínským krajským soudem i Vrchním soudem v Olomouci popíral. Výsledek řízení u nejvyšší instance zjistila ČTK z databáze InfoSoud. Odůvodnění zatím není dostupné.

Více souvisejících

Petr Němeček (lihová mafie) Kauza lihová mafie soudy Zlín

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 3 minutami

před 21 minutami

před 29 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy