Nezapomínejte na tatínky. Dnes mají svátek, na řadě míst se koná Tátafest

Na mnoha místech Česka se dnes konají akce na oslavu Dne otců, který připadá na třetí červnovou neděli. Tátafest v několika městech pořádá Liga otevřených mužů (LOM), poprvé ho zorganizovala v roce 2006. Připomínku otcovského svátku chystají i další organizace.

Liga jako mužská organizace se snaží podporovat větší zapojení mužů do péče o potomky a propagovat takzvané aktivní otcovství. "Zahraniční výzkumy ukazují, že přítomnost otce u výchovy zvyšuje šanci dětí na zdravý a bezproblémový život. Děti lépe prospívají ve škole a zvládají vztahy. Méně pak podléhají psychickým poruchám a závislostem," uvedl Lukáš Talpa z LOM.

Podle průzkumu, který si liga nechala vypracovat, dvě pětiny otců o nástupu na rodičovskou dovolenou aspoň krátce uvažují. Nakonec je na ní ročně podle údajů ministerstva práce kolem 5000 mužů. Tvoří tak necelá dvě procenta příjemců rodičovského příspěvku.

Podle ligy jedním z důvodů jsou zažité představy, že muž má být živitel a žena pečovatelka. Za jednu z hlavních překážek pak liga označila to, že muži vydělávají v Česku v průměru o pětinu víc než ženy, takže je jejich nástup na rodičovskou pro rodinu nevýhodný.

Od loňska mohou otcové po narození potomka nastoupit na týdenní otcovskou dovolenou, která se jim proplácí z nemocenského pojištění. Podle ligy by stát tímto opatřením končit neměl. "Vítanou podporou aktivního otcovství by bylo zavedení bonusu pro druhého pečujícího rodiče, tedy nejčastěji otce, který by si vybral alespoň část rodičovské," uvedl Talpa. Podle něj by se pravidla rodičovské měla upravit tak, aby přispěla k většímu zapojení otců a ke srovnání podmínek mužů a žen.

S takzvaným střídacím bonusem, tedy s několika měsíci rodičovské navíc pro druhého z rodičů počítá nová evropská směrnice o sladění práce a rodiny. Česko bude muset záměr promítnout do své legislativy a zavést.

Den otců se poprvé slavil v červnu 1910 v americkém městečku Spokane ve státě Washington. Tradici založila Sonora Smartová Doddová na počest svého otce, který ji a její bratry po smrti jejich matky sám vychoval. Na nápad zakladatelka tradice přišla při mši na Den matek. Mínila, že by si ocenění za péči zasloužili i muži, kteří se odpovědně a s láskou starají o své potomky a rodiny. Postupně se svátek rozšířil do desítek zemí světa. Někde se ale slaví v jiném než červnovém termínu a oslavy mívají také různou podobu.

Související

Ilustrační fotografie

Den otců: Kde se svátek vzal a proč se slaví dnes?

Česko dnes, podobně jako mnoho dalších zemí, slaví Den otců, svátek věnovaný oslavě a uznání otců a otcovských figur ve světě. Jde o příležitost vyjádřit svou lásku, vděčnost a ocenění k mužům, kteří jsou pro děti otcovskou oporou.
Dnes je Den otců

Dnes je Den otců, slavit se bude na různých místech

Na třetí červnovou neděli připadá významný svátek – Den otců, který je slaven v mnoha zemích po celém světě. Tento den je věnován připomenutí a oslavě otcovství. V různých částech České republiky se konají různé akce a události, které mají za cíl připomenout význam otcovské role. Mezi tyto akce patří například Tátafesty, které se konají v Ostravě, Zlíně, Olomouci a Frýdlantu na Liberecku. Kromě toho se v různých místech po celé zemi budou konat různé akce a oslavy, které slouží jako symbolické vyvrcholení Festivalu rodiny. Tento den je tak zvláštní příležitostí k ocenění a uznání otců za jejich důležitou roli ve společnosti a v rodině.

Více souvisejících

den otců Muži rodina děti

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy