Firma musí zaplatit za tragédii ve Vilémově, Ústavní soud stížnost odmítl

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost společnosti Bögl a Krýsl, a definitivně tak potvrdil pokutu 650.000 korun kvůli neštěstí při opravě mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. V troskách mostu zemřeli v září 2014 čtyři lidé, další dva se zranili. Pokutu firmě uložil Státní úřad inspekce práce, loni ji potvrdil také Krajský soud v Českých Budějovicích a letos Nejvyšší správní soud.

"Vzhledem k tomu, že Ústavní soud neshledal žádné porušení ústavně zaručených základních práv a svobod stěžovatelky, odmítl její ústavní stížnost mimo ústní jednání bez přítomnosti účastníků jako návrh zjevně neopodstatněný," stojí v usnesení, které ÚS zpřístupnil ve své databázi.

Oblastní inspektorát práce původně vyměřil firmě sankci 1,186.000 korun, nadřízená instance ale pokutu zmírnila. Podle inspektorátu se firma dopustila správního deliktu na úseku bezpečnosti práce. Vyslala své pracovníky na staveniště pod klenbu mostu a podcenila riziko plynoucí ze souběžné práce nahoře na mostě.

Inspektorát firmu vinil také z toho, že neorganizovala práci a nestanovila pracovní postupy tak, aby byly dodržovány zásady bezpečného chování na pracovišti a aby zaměstnanci nebyli ohroženi padajícími nebo vymrštěnými předměty. V řízení se ale neřešila vina za pád mostu.

V žalobě ke krajskému soudu uplatnila firma řadu námitek k dokazování i právnímu hodnocení. Tvrdila například to, že ve Vilémově ve skutečnosti šlo o dvě pracoviště - jedno dole pod mostem, druhé nahoře. Podle krajského soudu je ale nutné vnímat prostor mostu jako jedno pracoviště, což potvrdil i Nejvyšší správní soud.

"Srozumitelným a logickým způsobem oba správní soudy objasnily, které skutečnosti vedly k závěru, že šlo o jediné pracoviště, u čehož akcentovaly požadavky ochrany života a zdraví pracovníků před vzájemně se potenciálně ovlivňujícími pracovními činnostmi," konstatoval ÚS.

Událost řeší také trestní justice. Okresní soud v Havlíčkově Brodě uložil čtyři roky vězení stavbyvedoucímu firmy Bögl & Krýsl Josef Spourovi. Zbylých devět obžalovaných loni v listopadu zprostil. Spour se na místě odvolal. V neprospěch všech obžalovaných se odvolala i státní zástupkyně.

Inspektorát práce udělil v souvislosti se zřícením mostu pokuty v celkové výši 1,5 milionu korun. Kromě firmy Bögl a Krýsl dostal pokutu také Strabag a koordinátorka bezpečnosti práce Marie Hubková.

Téměř 90 let starý klenutý most přes říčku Hostačovku ve Vilémově byl rekonstruován při modernizaci silnice druhé třídy 345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Kraj Vysočina zakázku za více než 200 milionů korun zadal konsorciu stavebních firem M-Silnice a Strabag. Firma Bögl & Krýsl pracovala ve Vilémově jako subdodavatel.

Související

Místo zřícení mostu v obci Vilémov na Vysočině, zemřeli zde čtyři dělníci.

Soud odsoudil pětici mužů kvůli pádu mostu ve Vilémově k dvouleté podmínce

Soud v Havlíčkově Brodě odsoudil pět mužů kvůli pádu mostu ve Vilémově ke dvěma letům vězení s dvouletým podmíněným odkladem. Okresní soud se k případu vrátil z rozhodnutí nadřízeného krajského soudu, před tím muže obžaloby zprostil. Při neštěstí zemřeli v roce 2014 pod mostem čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění.
Zřícený most v obci Vilémov na Vysočině, zemřeli zde čtyři dělníci.

Obžalovaní v případu pádu mostu ve Vilémově znovu vypovídali před soudem

Před soudem v Havlíčkově Brodě dnes začali znovu vypovídat obžalovaní v případu tragického pádu mostu ve Vilémově. Na své původní výpovědi trval stavbyvedoucí společnosti Bögl & Krýsl, který jako jediný odešel před rokem od soudu s trestem vězení. Zopakoval, že postupoval podle projektové dokumentace. Ostatní byli zproštěni obžaloby. Soud o věci jedná podruhé, odvolací soud se s jeho závěry neztotožnil a v srpnu jeho rozhodnutí zrušil.

Více souvisejících

Zřícený most ve Vilémově na Havlíčkobrodsku (4.9.2014) Ústavní soud ČR Bögl & Krýsl

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 28 minutami

před 38 minutami

před 58 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy