Na Rakovnicku hořel les, zásah desítek hasičů komplikoval terén

Na Rakovnicku u obce Srbeč dnes ráno hořel les. Plameny zasáhly plochu zhruba 500 metrů čtverečních, hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu ze čtyř možných. Požár už je zlikvidovaný, do večera budou hasiči na místo požáru dohlížet, řekl odpoledne ČTK mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Na tísňovou linku byl požár ohlášen krátce před 7:30. Na místě zasahovalo osm jednotek, tedy několik desítek hasičů. Místo bylo obtížně přístupné, čerpací stanici hasiči zřídili v Srbči. Pod kontrolu dostali oheň přibližně po dvou hodinách.

Škoda je odhadnutá na 5000 korun, příčina zatím není určená. "Jednou z možných vyšetřovacích verzí je nedbalost," uvedl Svoboda.

Kvůli současnému horkému a suchému počasí přibylo v Česku požárů. Hasiči jich v uplynulých třech dnech, kdy teplota mnohde stoupala přes 30 stupňů Celsia, likvidovali zhruba dvakrát více než obvykle. Nejvíce požárů, 106, hasili ve čtvrtek, přitom dlouhodobý denní průměr je 49 požárů.

Související

Lesní požáry v italském Krasu znovu zasílily, úřady evakuovaly stovky lidí

Lesní požáry v italském Krasu znovu zasílily, úřady evakuovaly stovky lidí

Lesní požáry v italském Krasu, který se nachází u hranic se Slovinskem, se dnes opět výrazně zhoršily. Informují o tom italská média. Kvůli postupujícímu ohni, který začal ohrožovat domy, úřady nechaly evakuovat stovky lidí. Na místě zasahují i hasiči ze sousedního Slovinska, uvedla stanice RAI. Kvůli zhoršení požárů v Itálii se dnes Řím rozhodl stáhnout z Česka své dva hasící letouny Canadair CL-415.
Pátým dnem bojují hasiči s rozsáhlým požárem v Národním parku České Švýcarsko. Rozhovor

Za lesní požáry mohou v drtivé většině lidé, říká odborník. Obnovu by nechal na přírodě

Hasiči se aktuálně potýkají s rozsáhlým požárem v Českém Švýcarsku, v týdnu hořely také lesy na Zlínsku. Přírodní požáry jsou v horkých a suchých letních dnech velkým rizikem pro přírodu, mohou jí ale i prospívat, například pomáhat v přirozené obnově, tvrdí odborník na požární ochranu Martin Valdhans. V rozhovoru pro server EuroZprávy.cz popsal, jaká je šance na samovznícení a proč je těžké s požáry ve volné přírodě bojovat. Podle něj by lidé jako prevenci požárů měli přestat vysazovat nepřirozené smrkové monokultury.

Více souvisejících

požáry lesů v ČR Středočeský kraj Hasiči

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy