České zoologické zahrady lákají návštěvníky na řadu novinek

Návštěvníci českých zoologických zahrad se mají v létě na co těšit. V řadě z nich je čekají nové atrakce, jako expozice pro ohrožené žáby vodnice posvátné v Praze nebo expozice Tsavo v Ostravě, která je věnována africkým druhům mangustě trpasličí a dikobrazovi jihoafričtímu. V Ústí nad Labem lákají návštěvníky na noční prohlídky, v Brně zase na bizoní lázně.

Léto je především dobo prázdnin, a proto se v tomto období v českých zoo děje spousta změn. Například v Praze se 7. června otevřela expozice pro žáby vodnice posvátné. Podle mluvčí pražské zoo Lenky Postorčákové tyto žáby žijí v přírodě jenom v jezeře Titicaca v Centrálních Andách. Kvůli znečistění jezera jsou ale ohrožené.

"Potvrzením toho, že se nám podařilo vytvořit pro vodnice posvátné vhodné prostředí, je i to, že se hned po umístění do nádrže začaly pářit," řekl serveru EuroZprávy.cz kurátor chovu plazů a obojživelníků Petr Velenský. Tyto žáby jsou zajímavé tím, že nikdy neopouští vodní prostředí a téměř výhradně dýchají kůží.

Pražskou zoo naopak opustili tři koně Převalského. Podle Postorčákové je pracovníci Zoo ve spolupráci s Armádou České republiky v červnu přepravili do chráněné oblasti Velká Gobi B v Západním Mongolsku. Počet těchto zvířat, transportovaných z pražské zoo do rezervace, tak dosáhl 34. "Populace v Gobi B se i díky nim a jejich potomkům zvýšila na zhruba 270 jedinců a měla by tak být již brzo plně životaschopná," uvedl náměstek Jaroslav Šimek.

V brněnské zoologické zahradě se brzy otevře nový zážitkový program bizoní lázně. "Návštěvníci budou moci připravit pro naše bizony bahenní koupel, aromaterapii a vyrobit velkou enrichmentovou kouli, se kterou si bizoni zahrají kopanou," vysvětlil pro EuroZprávy.cz mluvčí zoo Michal Vaňáč. Zájemci o tento program budou také moci nahlédnout do každodenní péče o tato zvířata.

Také se otevře expozice výlet do pravěku. "Jak název napovídá, na své si přijdou zejména milovníci mamutů a dinosaurů," nastínil Vaňáč pro EuroZprávy.cz složení expozice. Mimoto pokračují práce s úpravou expozice ledních medvědů. "Už na jaře jsme udělali přímo v jejich expozici vrty, abychom věděli, jak to tam vypadá se skalnatým podložím. Na základě toho jsme následně vypracovali plány na úpravu," uvedl mluvčí.

Má se zvětšit bazén a upravit povrch stěn. Podle Vanáče má ale přednost čeká výstavba odstavného výběhu, kam se následně přesune lední medvědice Cora. "Pokud se nám vše podaří udělat letos, máme možnost ještě před další sezónou získat samce ledního medvěda ke Coře," vysvětlil.

V zoologické zahradě Ústí nad Labem se podle její mluvčí Věry Vrabcové jihoamerickým alpakám v červnu narodilo mládě. Malá samička má tmavě hnědou barvu, přičemž zbarvení potomků je podle mluvčí vždycky překvapením, protože se projevuje genetika a mláďata mohou být úplně jinak zbarvená než jejich rodiče.

Své první mládě odchovává i samice velemyši obláčkové, která přišla letos v březnu z německé Zoo Neunkirchen. Po svém příchodu byla plachá, většinu času trávila v dutině kmenu, nevylézala přes den ani na krmení, takže chovatelé žádnou komunikaci se samcem nepozorovali. Najednou se ale narodilo mládě a díky tomu, že nyní již samice doupě občas opustí, jej mohou chovatelé i vizuálně kontrolovat.

Další přírůstky jsou u lenochodů dvouprstých a tamarínů bělohubých. "Každé mládě odchované v zoo je radostí. Je to výsledek kvalitní práce chovatelů a celého týmu, který dokáže zajistit zvířatům odpovídající podmínky. Dále je to samozřejmě lákadlo pro návštěvníky, neboť všechna mláďata se těší pozornosti dětí i dospělých," řekla pro EuroZprávy.cz Vrabcová.

O prázdninách se jednou za čtrnáct dní v pátek v ústecké zoo pořádají i večerní prohlídky, kdy malou skupinu doprovází průvodce, který zároveň účastníkům vypráví zajímavosti ze života zvířat, která pozorují. "Návštěva mimo běžnou otevírací dobu má svoje kouzlo, zvířata se projevují trochu jinak, takže pro účastníky to mnohdy znamená neobvyklý zážitek," vysvětlila Vrabcová.

Za letních prázdnin návštěvníci mohou spatřit v pavilonu exotária vzácné vačnatce kuskusy medvědí. "Kuskusy jsme přesunuli ze zázemí po dvou letech, kdy si byli zoologové jisti, že se v zoo aklimatizovali, zvykli si na nové prostředí, chovatele a krmení," sdělila mluvčí.

Podle Moniky Vlčkové z ostravské zoologické zahrady se v této zoo na začátku prázdnin otevřela expozice Tsavo, kterou obývají drobné šelmy mangusty trpasličí a zástupci hlodavců dikobrazi jihoafričtí. Má stejný název jako Národní park Tsavo v Keni, kde se oba druhy vyskytují.

Podle mluvčí zoologické zahrady Šárky Novákové se v zoo také bude konat řada environmentálních akcí. Například 10. srpna v den pro slony se budou sbírat vysloužilé elektrospotřebiče. Za jeden přinesený elektrospotřebič lidé získají dětskou vstupenku zdarma.

Návštěvníci zoologické zahrady se také budou moci zúčastnit charitativního běhu pro gibony stříbrné. Gibbon stříbrný žije pouze na ostrově Jáva v Indonésii. Tento druh je ohrožen kvůli kácení deštných pralesů a nelegálnímu obchodu. Hlavní část výtěžku z letošního Běhu pro gibony bude použita na vytvoření mobilní ochranářské jednotky přímo na Jávě.

Speciálně upravený terénní automobil bude mít za úkol navštěvovat školy a komunity v oblastech výskytu gibonů stříbrných a podporovat osvětu o ochraně  ohrožených zvířat. „Ochranářská jednotka bude rovněž propagovat lesní produkty, jako je káva, palmový cukr či med, vyrobené k přírodě šetrným způsobem místními obyvateli. Právě podpora místních komunit v rozvoji jejich živobytí napomáhá chránit gibony stříbrné a další ohrožené jávské primáty žijící v jejich okolí,“ vysvětlila Vlčková.

Související

Více souvisejících

zoo ZOO Praha ZOO Brno Zoo Ústí nad Labem

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 5 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 9 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

před 16 hodinami

před 23 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy