Česko má hlídky ve vlacích proti nelegálním migrantům. Lidé se jim smějí

Dvojice mužů z uskupení Nezávislí Nacionalisté se pokusila o vlastní verzi ze Slovenska známých vlakových hlídek, které kontrolují, zda se v nich nenachází „podezřelé osoby“. Jejich snažení však se na sociálních sítích setkalo s výsměchem.

Video začíná záběrem na dva muže z málo známého nacionalistického uskupení na vlakovém nádraží v Drážďanech, kde začíná jejich cesta za „monitorováním“ lidí, „kteří by nemuseli, jak se říká, být čistší, a v pohodě a legální“. Muži se vydali z Drážďan do Bad Schandau, protože se prý jedná o místo, odkud je snadný přístup do Česka.

„Na základě událostí, které se u nás staly, a protože nás vláda ani ozbrojené složky nedokáží ochránit, tak my v rámci občanské připravenosti a občanských práv začínáme monitorovat pohyb osob do ČR,“ uvedl na videu Michal Moravec. Jeho společník v černých brýlích celou dobu jen mlčí, což neušlo diskutujícím pod videem i facebookovou stránkou uskupení.

„Jako pobavilo, hlavně ta dřevěná hlava, co stojí vedle toho, co má dostatečné IQ, aby zvládnul rámcově plynule mluvit. Jinak, vy potomci, utíká se od nás na západ ne, opačně,“ nešetřil ironií jeden komentář. „Tohle je náckovskej kanál nebo si dělá z nácků naopak srandu? To jsou tak bizarní videa, že to není snadný poznat,“ diví se jeden diskutující.

„Obávám se, že jediní dva podivíni, jste byli v celém vlaku vy dva,“ stojí v dalším. Moravec přiznává, že „dnes jsme nezaznamenali žádné závadné osoby, které by podléhaly tomu, aby byly kontrolovány.“ Přesto se chlubí tím, že upozornili průvodčího na dvě „podezřelé osoby, které po zjištění okolností byly vysazené z vlaku“.

Podle některých diskutujících by si za svou „statečnost“ zasloužili ocenění. „Klucí se svezli vlakem. Sami, bez dozoru! To si zaslouží Řád bílého lva za statečnost.“

Oběma mužům poděkoval i bývalý bulvární novinář a starosta městské části Praha-Řeporyje, Pavel Novotný. „Hele jak mě se bude dnes TAK klidně spát! Děkuji tady chlapcům, že prošli celý vlak!!! Doufám, že pak dají kluci vědět, až ty záběry vyhodnotí samozřejmě! A děkuji, za upozornění průvodčího na ty dvě osoby, které pak byly vysazeny!“

Někteří diskutující však byli i jednáním obou mužů pohoršeni. „Z jakého titulu máte právo obtěžovat lidi?“ táže se jedna diskutující. „To se budu moc smát, až vás Němci vysekají. Co si to dovolujete vůbec kontrolovat lidi? Oni si s vámi němečtí policajti už poradí,“ rozčílil se další.

Podle policie k tomu skutečně nemají žádné právo. „Běžní cestující, což jsou i dvě osoby na videu, se během přepravy musí řídit přepravním řádem. Žádný cestující nemá oprávnění provádět kontrolu osob ani jízdních dokladů,“ sdělil Deníku N mluvčí policejního prezidia David Schön.

Podle mluvčí ministerstva vnitra, Hany Malé, jsou Nezávislí nacionalisté jen virtuální skupinou, která zůstává bez větší odezvy extremistické scény. Sám Moravec podle Deníku N však na ní má vazby. Ještě letos vedl pražskou organizaci Dělnické strany sociální spravedlnosti, za niž také opakovaně kandidoval ve volbách. Ze strany byl pro porušování pravidel vyloučen.

Uskupení na videu říká, že chystá další akce. Moravec to potvrdil. „Plánujeme jejich rozšíření. Vše je otázka lidské síly. Motivací je ochrana občanů, státních hranic a území našeho státu před ilegálními migranty. A hlavně si od těchto akcí slibujeme, že se probudí patřičná místa a začnou brát situaci kolem uprchlíků vážně,“ napsal Deníku N Moravec.

Uskupení se zřejmě inspirovalo ze Slovenska. V roce 2016 Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby poslalo své členy hlídkovat do vnitrostátních spojů, aby hledali „nelegální migranty.“ Akce se setkala s ostrou kritikou a v roce 2017 vznikl zákon, podle něhož může ve vlacích hlídkovat jen policie.

Související

Více souvisejících

Vlaky uprchlíci extremismus Marián Kotleba Nezávislí Nacionalisté

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy