Soudce Elischer lustroval lidi v neveřejných rejstřících? Promluvila bývalá zapisovatelka

Bývalá zapisovatelka soudce Ivana Elischera dnes u Městského soudu v Praze potvrdila, že pro něj zjišťovala informace z neveřejných justičních rejstříků. Uvedla, že po ní soudce odvolacího pražského vrchního soudu požadoval lustrace některých osob, zajímalo ho například, v jakých vazebních věznicích se nacházejí.

Obsáhlá obžaloba tvrdí, že Elischer od roku 2013 dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele a dalšího obžalovaného Nguyen Quoc Hunga, pro kterého v neveřejných rejstřících lustroval pachatele z řad Vietnamců. V několika případech pak stíhaným Vietnamcům údajně zmírnil za úplatek trest a v jedné kauze měl naopak tresty zvýšit ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho "služeb".

Elischer s obžalobou nesouhlasí, při minulých jednání uvedl, že nepřijal žádné úplatky. Popřel také, že by se mu Vietnamci za informace z rejstříků revanšovali. Na otázku, proč s Hungem diskutoval i o živých kauzách, Elischer v úterý odpověděl, že se baví velmi otevřeně s každým. Odmítl, že by se Hung za lustrované Vietnamce "vysloveně přimlouval".

Zapisovatelka Marie Kožejová s Elischerem dříve pracovala u ústeckého krajského soudu, kromě pracovního spolu prý měli i osobní vztah. Žena dnes ve své výpovědi řekla, že poté, co Elischer odešel k Vrchnímu soudu v Praze, s ním zůstala v kontaktu přes telefon a přes e-mail. Elischer po ní prý jednou za několik měsíců žádal, aby pro něj získala informace o různých osobách v neveřejných justičních rejstřících. Šlo podle ní zejména o osoby vietnamské národnosti, byli mezi nimi ale i Češi.

"Pracovala jsem s ním osm let, takže jsem mu věřila, že je všechno v pořádku," vysvětlila Kožejová, proč údaje zjišťovala. Jako zapisovatelka podle svých slov u soudu stále působí, nyní má ale zakázaný přístup do rejstříků.

Kožejová také nosila do pokladny částky, které jí Elischer posílal na účet. Šlo prý o peníze určené na náhradu škody způsobené trestnou činností, které soudci dával Hung. "Nikdy jsem se na nic neptala, prostě když mě o to požádal, tak jsem to udělala," řekla Kožejová.

U městského soudu dnes vypovídal i soudce ústeckého soudu Ondřej Peřich. I ten pro Elischera v několika případech zjistil údaje z neveřejného rejstříku. "Ano, obrátil se na mě. Já jsem to pak dělal, že jsem zadal rok narození do registru a vyšlo mi buď něco, nebo nic," řekl Peřich. Elischer své žádosti prý odůvodnil například tím, že obhájkyně v jím řešeném případu navrhuje svědka, o kterém chce zjistit informace. Peřich doplnil, že údaje podle jeho názoru nebyly použitelné pro nějakou trestnou činnost.

Soud dnes vyslechl i Hungovy známé, další svědci budou vypovídat ve čtvrtek a v pátek. Stíhání čelí vedle soudce a Nguyen Quoc Hunga dvě Vietnamky, které podle obžaloby poskytly úplatek za své příbuzné, a dva jejich krajané, kteří se podle obžaloby na zprostředkování úplatků podíleli.

Za zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a za nadržování hrozí Elischerovi až 12 let vězení a trest propadnutí majetku. Do pravomocného skončení stíhání nesmí soudit a pobírá polovinu svého platu.

Související

Ústavní soud ČR

Ústavní soud zamítl stížnost obžalovaného soudce Elischera

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost obžalovaného soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera a Vietnamce Nguyen Quoc Hunga. Obžaloba viní Elischera z toho, že za peníze ovlivňoval rozhodování senátu ve prospěch některých stíhaných Vietnamců.
Jiří Pospíšil

Sováka jsem měl za soudcovskou i odbornou autoritu, jeho kauza mě překvapuje, říká Pospíšil

Je velice znepokojen, že elitní soudci na Vrchním soudu v Praze čelí podezření z korupce. Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil považuje za závažné, že po Ivanu Elischerovi je nyní prošetřován i Zdeněk Sovák. „Jeho jméno mě zarazilo, neboť vždy byl vnímaný jako autorita soudcovského stavu, který psal odborné komentáře. Aby jeho kauza neotřásla u veřejnosti důvěrou v justici, je klíčové její rychlé vyřešení. A pokud bude uznán vinným, musí u něj jako u soudce přijít tvrdý trest. Občané nesmějí mít pocit, že má někdo protekci,“ říká pro EuroZprávy.cz Pospíšil.

Více souvisejících

Ivan Elischer (soudce) soudy Praha Hung Quoc Nguyen (kauza Elischer)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 12 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy