Vrchní soud prodloužil Nárožnému vazbu, kauza přípravy vraždy odročena

Olomoucký vrchní soud dnes prodloužil vazbu Pavla Nárožného obžalovaného z přípravy vraždy své tety. K samotné kauze se však nedostal, protože nepřišel obhájce. Případ tak soud odročil na 25. září.

Nárožného odvolací soud potrestal loni v květnu, kdy mu snížil třináctiletý trest na osm let. Nejvyšší soud však na základě dovolání nejvyššího státního zástupce nařídil vrchnímu soudu, aby se případem znovu zabýval. Nárožný je již řadu let souzen v jiné kauze také za dvojnásobnou vraždu manželů z Přerova, jejichž těla se dosud nenašla.

Nárožný po rozhodnutí Nejvyššího soudu letos v červnu putoval z vězení znovu do vazby. Vrchní soud musel dnes znovu rozhodovat o jejím prodloužení. Jednání bylo neveřejné. 

"Obžalovaného jsme ponechali ve vazbě, neboť podle nás trvají důvody vazby útěkové a předstižné. Tedy nadále jsou zde důvodné obavy, že obžalovaný uprchne nebo se bude skrývat před trestním stíháním, popřípadě, že bude opakovat trestnou činnost," řekl dnes ČTK mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik.

Nárožný za přípravu vraždy tety dostal od vrchního soudu osmiletý trest, zákonná sazba přitom činí 12 až 20 let vězení. Soud to tehdy odůvodnil tím, že jeho jednání dospělo pouze do fáze přípravy. Rozhodnutí však napadli žalobci, podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana nebyly pro mimořádné snížení trestu žádné dostatečně pádné důvody. Poukázal na sofistikovanou a důkladnou přípravu vraždy, na Nárožného snahu získat alibi, zmást vyšetřovatele a svést vinu na někoho jiného.

Nárožný stanul před soudem poprvé už v červnu 2011 kvůli obžalobě z vraždy svého otce a jeho manželky. Pár zmizel v listopadu 2009, zůstaly po něm jen krvavé stopy na zdech v domě. Jejich těla nebyla dosud nalezena.

Olomoucký krajský soud Nárožného třikrát zprostil obžaloby z vraždy manželů, rozhodnutí vždy zrušil vrchní soud. Kauza se nakonec dostala k jinému senátu do Ostravy. Verdikt dosud nepadl, další jednání je nařízeno u ostravského krajského soudu od 30. září do 3. října. Podle informací ČTK krajský soud zřejmě čeká na rozhodnutí vrchního soudu.

Související

Věznice

Chtěl zavraždit tetu palcátem, trest platí. Pavel Nárožný neuspěl u Ústavního soudu

Pavel Nárožný, jenž si má odpykat 13 let ve vězení za přípravu vraždy své tety, neuspěl s ústavní stížností. Jeho podnět měl řadu procesních a obsahových nedostatků, navíc Nárožný nebyl zastoupen advokátem. Ústavním soudcům tak nezbylo, než stížnost odmítnout. Už dříve Nárožného upozorňovali, že pro řízení před Ústavním soudem (ÚS) potřebuje právníka.

Více souvisejících

Pavel Nárožný soudy olomouc

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy