Čeští školáci oslavili začátek prázdnin "tradičně": Byli pod obraz!

Praha - Policisté a strážníci při kontrolách v Praze a Brně objevili v pátek a v noci na dnešek víc než 60 lidí mladších 18 let pod vlivem alkoholu. Asi nejvíc alkoholu ukázala dechová zkouška u šestnáctiletého chlapce v brněnské městské části Bystrc, nadýchal 2,47 promile. V Praze měla třináctiletá dívka v dechu 1,07 promile alkoholu.

Pražská policie hledala podnapilé nezletilé od pátečního rána a pokračovala v noci na sobotu. "Během noci jsme prohlédli nejenom opětovně parky, ale také diskotéky a kluby po městě s celkovým výsledkem 40 dětí," uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Mezi podnapilými nebyly podle ní výjimkou děti mladší patnácti let.

Nejvíce při kontrolách v Praze nadýchal šestnáctiletý chlapec ve Stromovce, u kterého policisté naměřili v dechu 1,48 promile alkoholu. Pražští záchranáři už v pátek uvedli, že na dětskou jednotku intenzivní péče v Thomayerově nemocnici vezli s otravou alkoholem patnáctiletého chlapce, který upadl do bezvědomí. 

V Brně policie objevila šest opilých lidí pod 18 let, řekl ČTK mluvčí brněnské policie Pavel Šváb. Podle mluvčího brněnských strážníků Jakuba Ghanema kontrolovala městská policie odpoledne parky, večer restaurace a kluby. Našla pět nezletilých pod vlivem alkoholu a z nich šestnáctiletého mladíka, který měl v dechu 2,47 promile alkoholu, odvezla do dětské nemocnice. 

"Zarážející je to, že děti nepijí víno, ani nic lehčího, ale ve většině případů pili vodku, jdou po tvrdším alkoholu," podotkla Kropáčová. Testy na drogy byly u všech v Praze kontrolovaných dětí negativní.

Konzumace alkoholu před 18. rokem je v Česku doslova epidemií. Podle Petra Popova, primáře oddělení závislostí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, začínají mladí tak brzy proto, že vyrostli v alkoholické kultuře. Česká republika je známá svou tolerancí k pití alkoholu, včetně pití mládeže:

„Oni to sledují u dospělých – rodičů, starších kamarádů. Je to pro ně spojeno s dospělostí, s dospíváním a chtějí si to také vyzkoušet."

Lékař zároveň varuje: maturace mozku probíhá i ve věku, ve kterém je u nás i v řadě dalších zemí alkohol legální, a přitom může způsobovat podstatně větší škody než u starších lidí.

„Hrozí závažná rizika související s bezprostředním sedativním účinkem alkoholu, kdy může dojít k otravě alkoholem, která může skončit až úmrtím. Pod vlivem alkoholu riskují další účinky, může dojít k úrazu nebo trestné činnosti, protože jejich rozlišovací schopnost výrazně klesá. Týká se to i sexuálních zkušeností, kterých potom po vystřízlivění litují," říká.

Popov doporučuje nepřímo seznamovat děti s negativními účinky alkoholu od nejútlejšího věku. Musí na ně působit zejména rodina, ale ve spolupráci se školou a dalšími institucemi.

(Zdroj: rozhlas.cz)

Související

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

Více souvisejících

Policie ČR Alkohol děti

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy