V Plzni vypukl chaos, radikálové se hádají? Policie zatýkala

Plzeň - Kolem 150 extremistů i jejich příznivců se dnes podle policejních odhadů sešlo před 15:00 na náměstí Republiky v Plzni na protiromský pochod. Poté, co zazněly v prohlášení mj. protesty proti "obrácenému rasismu", vydali se účastníci na trasu pochodu.

Do 16:00 ušli ale asi jen 100 metrů od náměstí, policie je zdržovala. Nedaleko srazu totiž už před 15:00 protestovalo proti rasovému násilí 250 až 300 lidí, část z nich se poté odebrala na bohoslužbu, policie tím zřejmě chtěla zabránit tomu, aby se tyto skupiny potkaly. Atmosféra mezi extremisty byla vypjatá, někteří z jejich přívrženců odešli. Kvůli neuposlechnutí výzvy a zakrývání obličeje policie zadržela několik lidí.

"Neuposlechli výzvy policistů, což je důvod k předvedení. Počet budeme upřesňovat, ale je to zhruba do 20 osob," řekla ČTK po 17:30 mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková. Podle ní byl v tu dobu pochod přibližně ve dvou třetinách trasy.

Shromážděné proti extremistům přišel podpořit i plzeňský biskup František Radkovský. Řekl, že je třeba nejen protestovat proti rasovému násilí, ale také zabránit tomu, aby nenávist přeskočila i mezi běžné občany. "Naopak je třeba Romům pomáhat, aby měli stejnou startovací čáru jako my," řekl na dnešní demonstraci proti extremismu.

Policie obsadila přístupové cesty na náměstí Republiky a příchozí kontrolovala. Nad městem přelétával i policejní vrtulník. Policie rázně oddělovala malé skupinky extremistů od protestujících proti jejich pochodu.

"Toto shromáždění vypadá spíš na fiasko, nemá to v podstatě organizaci. Ta rétorika je stále stejná, zřejmě tam ale došlo k nějakému rozkolu s Dělnickou stranou, a to se projevilo i na organizaci," řekl ČTK ke shromáždění extremistů Radovan Kodera, plzeňský odborník na problematiku holokaustu.

Organizátoři z radikálního hnutí Svobodný odpor plánovali pochod od náměstí Republiky po náměstí Milady Horákové. V okolí pochodu je ale nahlášeno také šest shromáždění, protestujících proti vyvolávání rasové nesnášenlivosti. V ulicích města pořádek zajišťuje 700 policistů a strážníků.

Zatímco obchodníci v centru města v minulosti při podobných akcích někteří raději zavřeli nebo zabezpečili výlohy dřevěnými okenicemi, tentokrát k takovým opatřením nepřistoupili. Policie předem upozornila obyvatele, aby se v době pochodu nezdržovali podél jeho trasy a také zde raději neparkovali auta.

Pochod Plzní je součástí celostátní akce, při které byla podobná shromáždění oficiálně svolána do pěti měst České republiky. Extremisté se ale svolávali i do dalších míst.

Související

Ilustrační fotografie

Radikálové táhli proti Romům v centru Plzně

Plzeň - Do centra Plzně se dnes ve 14:45 vydalo na pochod asi 90 pravicových radikálů. Jejich akce je ohlášená jako pochod za "dodržování práv všech slušných občanů této země a proti financování rasistického a protičeského o.s. Romea vládou České republiky". Více než 200 odpůrců pochodu se sešlo na Husově náměstí, tedy v těsné blízkosti trasy pochodu, kde hrají kapely a tancuje se, zjistila na místě ČTK.
Ilustrační foto

Romové a chudoba v Česku: Dostanou se do politiky extremisté?

Praha - Neřešení problému chudoby a zhoršující se situace Romů by i v Česku mohlo posílit krajní pravici a vynést ji do politiky jako teď na Slovensku. Čeští extremisté by mohli uspět hlavně v komunálních volbách. Nahrála by jim také případná přímá volba hejtmanů, posílila by populismus. Shodli se na tom oslovení politologové a odborníci na romskou problematiku. Slováci o víkendu v přímé volbě zvolili županem banskobystrického kraje pravicového extremistu Mariana Kotlebu.

Více souvisejících

Protiromská demonstrace extremismus Policie ČR

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

Trump spřádá plán na ukončení války na Ukrajině. Kreml mu do něj hází vidle

Jakýkoli mírový plán pro konflikt na Ukrajině, který by mohla navrhnout budoucí americká vláda v případě zvolení Donalda Trumpa, by musel reflektovat situaci na bojišti. Uvedl to v úterý mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s tím, že ruský prezident Vladimir Putin je stále ochoten jednat.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy