Komando vtrhlo do Mladé fronty, policie si utrhla ostudu

Praha - Protikorupční policie dnes zasahovala v budově v pražských Košířích, kde sídlí mimo jiné tiskárna Europrint, redakce deníku E15 a týdeníku Euro z vydavatelství Mladá fronta. Mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej ČTK sdělil, že případ nesouvisí s novinářskou činností a že nikdo nebyl zadržen. Detektivové si podle něho přišli pro některé listiny do budovy mezinárodní společnosti kvůli podezření z daňových deliktů. Mladá fronta potvrdila, že zásah se jejích titulů netýká, neomezí ani jejich vydávání. Vydavatelství patří podnikateli Františku Savovovi.

"Úkony provádíme v administrativním objektu jedné mezinárodní společnosti, která podle našich informací neprovádí žurnalistické ani tiskařské činnosti," uvedl mluvčí. Podle něho policisté žádným způsobem nenarušili práci novinářů ani vydavatelskou činnost.

"Chtěli bychom uvést, že tyto úkony trestního řízení v žádném případě nesouvisí s žurnalistickou ani vydavatelskou činností, ale pouze s podezřením na daňovou trestnou činnost, kdy případem se náš útvar zabývá od loňského roku," zdůraznil Ibehej. Další informace policie poskytne v pondělí.

"Vydání pondělních periodik není v žádném případě ohroženo a v budovách a kancelářích vydavatelství Mladá fronta v Modřanech a Košířích k žádným zásahům nedošlo," upřesnila Pavlína Míčová z Mladé fronty.

Odmítla tak předchozí informace o tom, že policie zasahovala také na modřanském pracovišti. Vydavatelství rovněž prohlásilo, že ke společnosti Europrint, která sídlí na stejné adrese jako tituly vydávané Mladou frontou, nemá žádný právní vztah.

Policisté to popletli 

Podle serveru Lidovky.cz tři policisté zaměnili Mladou frontu a společnost MAFRA Andreje Babiše. Omylem tak dorazili na recepci, kde sídlí vydavatelství, které stojí i za Mladou frontou Dnes a Lidovými novinami. "Dobrý den, tady má být od osmi velký policejní zásah," cituje server policisty, kteří oslovili vrátného.

"Ve tři čtvrtě na dvanáct přišli tři pánové od policie a zřejmě se chystali k zákroku. Když zjistili svůj omyl, usmáli se a odešli," prozradil recepční. Většina detektivů z protikorupční policie se naštěstí strefila do správného vydavatelství.

Vydavatelství Mladá fronta a MAFRA vedou léta spory ohledně svého jména. Stížnost prvně jmenované firmy na používání jména Mladá fronta DNES ale v červenci Ústavní soud odmítl.

Akciová společnost Mladá fronta podnikatele Františka Savova je nástupnickou organizací subjektů, které od roku 1945 vydávaly deník s názvem Mladá fronta. 

Po změně režimu v roce 1989 se však list transformoval a získal nového vydavatele. S dnešním deníkem MF DNES tedy akciová společnost Mladá fronta nemá nic společného.

Související

Robert Čásenský Rozhovor

Když přišel Babiš, musel jsem zariskovat. Majitelé omezují investigativní novinařinu, říká pro EZ Čásenský

ROZHOVOR – Vzdal se prestižního místa a odešel do nejistoty. Majitel i šéfredaktor reportážně – investigativního magazínu Reportér Robert Čásenský odmítl spolupracovat s Andrejem Babišem. V den, kdy současný premiér koupil vydavatelství MAFRA, věděl, že opustí redakci Mladé fronty Dnes, kterou více než sedm let vedl. „Andrej Babiš není člověk, který by za obrovské peníze koupil mediální dům a pak se založenýma rukama seděl v Průhonicích a nestaral se o to, co se v jeho novinách píše. V takové atmosféře nemůžete dělat pořádnou práci,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz novinář Robert Čásenský.
Sjezd ČSSD (18.2.2018): Milan Chovanec

Novinář Přibil čelí žalobě. Jde o Chovance a Čapí hnízdo

Novinář Marek Přibil byl obžalován za údajnou pomluvu kvůli článku, ve kterém tvrdil, že někdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ovlivňoval kauzu Čapí hnízdo. V ní čelil obvinění nynější premiér Andrej Babiš (ANO). Uvedl to dnes server Deník N. Přibil opíral svá tvrzení o výpovědi policistů. Zmínění policisté ale podle serveru popřeli, že s Přibilem mluvili. Přibil se k obžalobě nevyjádřil, píše Deník N.

Více souvisejících

Mladá fronta Dnes (MF Dnes) Policie ČR Korupce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy