Razie v Mladé frontě: Šlo o miliardy, devíti zatčeným hrozí kriminál

Praha - Až desetiletý pobyt ve vězení hrozí osmi mužům a ženě, kteří vylákáním nadměrných odpočtů DPH získali nejméně 780 milionů korun. „Trestní stíhání šesti osob je vedeno na svobodě, tři obvinění jsou stíhání vazebně,“ řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej s tím, že mezi obviněnými je i advokát.

Jedním z míst, kde protikorupční policie zasahovala, jak jsme v pátek informovali, je i objekt v pražských Košířích, kde mimo jiné sídlí i vydavatelství Mladá fronta, a.s. Operaci, při které jde o rozsáhlý případ zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti, realizovali detektivové s pracovním názvem Octavian.

Kriminalisté skupinu sledovali už od loňského léta. „Postupně získali poznatky o organizátorech a dalších podezřelých, jejich rolích a postavení. Skupina působila v několika obchodních společnostech. Po vzájemné domluvě měli soustavně, opakovaně a nezákonně vylákávat nadměrný odpočet u daně z přidané hodnoty u několika z jimi ovládaných společností," dodal mluvčí.

Jejich zločin probíhal tak, že předkládali Finančnímu úřadu pro Prahu 5 zfalšovaná daňová přiznání. Tím docílili vylákání nadměrného daňového odpočtu ve výši 780 milionů korun, které jim finanční úřad vyplatil.

„Z předběžného vyhodnocení materiálů, které byly zajištěny při domovních prohlídkách a dalších provedených šetření dále vyplývá, že mohlo dojít k vylákání nadměrných odpočtů a tedy ke škodě na státním rozpočtu v řádech 3 - 4 miliard korun. Z tohoto důvodu bylo v rámci prováděné „realizace" o celé věci informováno Generální finanční ředitelství, které se začalo na rozkrývání případu podílet," pokračoval Ibehej.

K samotné akci vyrazili detektivové ve čtvrtek minulý týden. „Na různých místech České republiky bylo provedeno 14 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Devět zadržených bylo obviněno ze zločinu zkrácení daně poplatku a podobné povinné platby a zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti," vysvětlil mluvčí.

Organizovaná skupina využívala i služeb advokáta. „A to za účelem zneužití advokátní mlčenlivosti. Některé písemné materiály byly umisťovány do prostor označených jako advokátní kanceláře tak, aby k nim byl znesnadněn přístup orgánů činných v trestním řízení," dodal Ibehej.

Proto se policisté včas pojistili a celá akce byla pod dozorem Městského státního zastupitelství v Praze a veškeré prohlídky byly provedeny na základě příkazu Obvodního soudu pro Prahu 5.

V této souvislosti také kriminalisté zasahovali v pátek v objektu v Praze 5 – Košířích. „Chtěli bychom opětovně zdůraznit, že tento případ se netýká činnosti vydavatelství a žurnalistické činnosti. Příkaz k prohlídce jiných prostor jsme od soudu měli na celý objekt. Při tom jsme museli otevřít i neoznačené prostory. Jakmile jsme zjistili, že tyto prostory se nevztahují k námi prověřované obchodní společnosti a advokátní kanceláři, místo jsme opustili. Podle našich zjištění byla dokonce označení částí objektu a kanceláří předem odstraněna či účelově změněna. Žádná z přítomných osob nám neposkytla součinnost, byť k tomu byly tyto osoby vyzvány," ukončil mluvčí.

Související

Robert Čásenský Rozhovor

Když přišel Babiš, musel jsem zariskovat. Majitelé omezují investigativní novinařinu, říká pro EZ Čásenský

ROZHOVOR – Vzdal se prestižního místa a odešel do nejistoty. Majitel i šéfredaktor reportážně – investigativního magazínu Reportér Robert Čásenský odmítl spolupracovat s Andrejem Babišem. V den, kdy současný premiér koupil vydavatelství MAFRA, věděl, že opustí redakci Mladé fronty Dnes, kterou více než sedm let vedl. „Andrej Babiš není člověk, který by za obrovské peníze koupil mediální dům a pak se založenýma rukama seděl v Průhonicích a nestaral se o to, co se v jeho novinách píše. V takové atmosféře nemůžete dělat pořádnou práci,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz novinář Robert Čásenský.
Sjezd ČSSD (18.2.2018): Milan Chovanec

Novinář Přibil čelí žalobě. Jde o Chovance a Čapí hnízdo

Novinář Marek Přibil byl obžalován za údajnou pomluvu kvůli článku, ve kterém tvrdil, že někdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ovlivňoval kauzu Čapí hnízdo. V ní čelil obvinění nynější premiér Andrej Babiš (ANO). Uvedl to dnes server Deník N. Přibil opíral svá tvrzení o výpovědi policistů. Zmínění policisté ale podle serveru popřeli, že s Přibilem mluvili. Přibil se k obžalobě nevyjádřil, píše Deník N.

Více souvisejících

Mladá fronta Dnes (MF Dnes) podvody s DPH

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy