Psi otestovali psí pamlsky: Který je nejzdravější a kde je pouze šrot?

Praha - Nechali jsme otestovat doplňkové krmivo pro psy samotnými čtyřnohými kamarády. Testu se zůčastnilo pět pejsků z útulku ve Čtyřkolech na Benešovsku. Který pamlsek jim chutnal nejvíce? Podívejte se na zajímavé výsledky.

Testu se zůčastnili opuštění pejsci z útulku Naděje pro čtyři packy ve Čtyřkolech. Zůčastnila se ho fenka francouzského buldočka Hanička, fenka čínského chocholaté psa Šarlotka, americký kokršpaněl Kvído, poloslepý pudlík Emánek a naháč Fionka. Všechny tyto pejsky si můžete adoptovat v útulku na Benešovsku.

A jak vybrat to správné doplňkové krmivo pro čtyřnohé mazlíčky?

"U doplňkového krmiva je důležité si uvědomit, že nikdy nenahrazuje plnohodnotou stravu. To znamená, že je to jen odměna. Nesmí nahradit suché krmivo nebo psí konzervy. Některá doplňková krmiva obsahují soli a chemické přísady, to je důvod, proč jim tolik "kostičky" chutnají," tvrdí veterinářka Alena Štěrbová.

Jako hlavní zdroj tuků by v pamlscích, ale i v granulích měl být kuřecí nebo rybí tuk. Rostlinné oleje by neměly tvořit hlavní zdroj tuků.

"V pamlscích pro pejsky by mělo být vysoké procento masa. To je často nahrazeno ochucenými obilovinami. Důležité je procento živočišné složky, ta je důležitější než rostlinná. Je totiž pro psy lépe stravitelná," dodává veterinářka.

Při konzumaci suchého krmiva musí mít pejsek vždy dostatek pitné vody.

Výsledky testu:

1. Gimdog - SportsnacksCena: 24,90 KčVáha: 60 gVýrobce: Gimborn Česká republika s.r.o.Složení: maso a výrobky z masa (maso 17%), obilovinyDeklarované jakostní znaky: protein 33 %, obsah tuku 6 %, popel 4 %, vláknina 2 %, vlhkost 25 %Doplňkové látky na 1 kg: L-karnitin 1000 mg

2. Tatrapet - Dog lovers cookies snackCena: 17,90 KčVáha: 80 gVýrobce: Tatrapet CZ s.r.o.Složení: obilniny, voda, maso a vedlejší produkty živočišného původu, oleje a tuky, vedlejší produkty rostlinného původu, minerální látky, obsahuje ES schálená barviva a příchutěDeklarované jakostní znaky: dusíkaté látky 7,4 %, tuk 8,5 %, vláknina 1,0 %, vápník 0,1 %, fosfor 0,2 %, vlhkost 5,9 %

3. Pedigree BiscrokCena: 29,90 KčVáha: 200 gVýrobce: Distributor pro ČR mars Czech s.r.o.Složení: obiloviny, maso a vedlejší produkty živočišného původu (včetně 4 % kuřecího masa v bílých sušenkách, 4 % hovězího v hnědých sušenkách a 4 % jehněčího masa v červených sušenkách), výrobky rostlinného původu, oleje a tuky, minerální látky, semena, bylinkyDeklarované jakostní znaky: protein 13,5 %, obsah tuku 8 %, anorganické látky 6 %, hrubá vláknina 2 %, vápník 1,2 %Nutriční doplňkové látky: vitamin A 5713 IU, vitamin E 57 mg, síran železnatý momonohydrát 53 mg, omega 3 mastné kyseliny 650 mg

4. Tesco - Small bite bone selectionCena: 44,90 KčVáha: 800 gVýrobce: Prodejce: Tesco Stores ČR a.s.Složení: obiloviny, oleje a tuky, maso a výrobky živočišného původu, vedlejší výrobky rostlinného původu, minerální látkyDeklarované jakostní znaky: protein 10 %, oleje a tuky 5 %, vláknina 2,0 %, popel 4,5 %

5. Perfecto dog - Kleine KnochenCena: 49,90 KčVáha: 400 gVýrobce: Dodavatel PetCenter ČR s.r.o.Složení: obiloviny, maso a výrobky živočišných původů, oleje a tuky, vedlejší výrobky rostlinného původu, minerální látky, obsahuje antioxidanty a barviva schválená v EUDeklarované jakostní znaky: N-látky 12 %, tuk 6,5 %, popel 5,5 %, vláknina 2,5 %

6. Orlando - Biscuit bone selectionCena: 29,90 KčVáha: 400 gVýrobce: Lidl Stigtung & Co. KGSložení: obiloviny, minerální látky (5,7 % hm. uhličitan vápenatý ve světle-hnědých kostičkách), maso a výrobky živočišného původu - 4 % drůbeže v tamě-hnědých kostičkách, 4 % kostního morku v červených kostičkách, oleje a tuky, vedlejší výrobky rostlinného původuNutriční doplňkové látky: vitamin A (retinyl-acetát) E672 - 7500 IE, vitamin D3 (cholekalciferol) E671 - 750 IE, vitamin E (alfa-tokoferol acetát) 75 mgDeklarované jakostní znaky: dusíkaté látky 14 %, tuk 6 %, popel 13,5 %,vláknina 2 %, vápník 2,7 %, fosfor 0,9 %

"Přesný návod na podávání doplňkového krmiva psům se liší. Záleží na velikosti psa a jeho nárocích. Také záleží na nutriční hodnotě produktu, tudíž nelze použít jednoduchý návod na dávkování. Individuální psí požadvavky to neumožňují. Například kojící feny mohou požadovat až čtyřnásobné množství než je normální příjem konkrétní doplňkové stravy," radí Štěrbová.

Ke klasickým doplňkovým krmivům samozřejmě patří i specializované produkty, které jsou rozděleny dle oblasti působení a to:

* Růst a výkon - Produkty pro štěňata a mladé psy v rekonvalescenci nebo s vysokou zátěží. Hodí se jako doplňek krmiva všech aktivních či pracujících psů. Měla by obsahovat vyvážené množství vitamínu, minerálních látek a nenasycených olejů.

* Klouby a kosti - Doplněk stravy pro pejsky s ortopedickými problémy. U psů stabilizují pohybový aparát.

* Kůže a srst - Krmiva, které pomáhají u psů docílit lesklé srsti, obsahují mastné kyseliny omega 3 a omega 6 nebo lecitin.

* Péče o zuby - Sem patří produkty, které pomáhají udržovat dobrý stav zubů. Mezi ně patří snacky, speciální pasty pro psy s aroma masa či suché granule, které redukují tvorbu zubního kamene.

* Diabetes - Specializované krmivo, ve kterém jsou ze stravy vyloučeny cukry. Důležitý je vysoký obsah vlákniny, díky kterému se prodlouží čas trávení a zpomalí průnik rozštěpených látek do krve.

* Onemocnění srdce - Týká se hlavně starších psů, tyto krmiva by měli obsahovat velké množství omega-3mastné kyseliny a také látky EPA, DHA a DPA.

* Žaludek a střeva - Tyto krmiva podporují a optimalizují látkovou výměnu a vyrovnávají nedostatky určitých složek v krmivu, navíc se stará o zdravou střevní flóru.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata Psi

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy