Rána pravici: ODS a TOP09 uteklo milion voličů. Kdo z toho vytěží?

Praha - Strany bývalé vládní koalice ODS a TOP 09 podle analýzy zářijových průzkumů volebních preferencí ztratily proti volbám v roce 2010 zhruba milion voličů. Půl milionu se nově přiklonilo k hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše, posílili ale i komunisté a lidovci. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes ČTK poskytla společnost analytika Jana Herzmanna.

Zemanovcům by podle ní ke vstupu do Sněmovny mohl stačit stejný výsledek, kterého dosáhli při volbách před třemi lety. Jejich nejvážnějšími soupeři o poslanecká křesla by byly KDU-ČSL a Úsvit přímé demokracie senátora a podnikatele Tomia Okamury. Toto uskupení by se ale těsně dostalo do Sněmovny jen podle volebního modelu agentury TNS AISA, který počítá s vysokou účastí voličů (71 procent), uvedl Herzmann.

ODS, kterou by v září podle agentur volilo sedm až 12,5 procenta lidí, by podle studie ztratila přízeň zhruba 700.000 svých voličů z roku 2010. Získala by hlasy méně než 400.000 lidí, především těch, kteří patří mezi její stabilní příznivce. Její původní voliči by se zřejmě zčásti přiklonili k TOP 09 a ANO 2011. Strana Karla Schwarzenberga by v září získala 10,5 až 13,9 procenta hlasů a v porovnání s volbami 2010 přišla o 240.000 hlasů hlavně ve prospěch Babišova hnutí a získala by kolem 600.000 hlasů.

ANO 2011, jemuž agentury v září přiřkly 6,1 až 14 procent hlasů, by podle Herzmanna těžilo také z podpory někdejších voličů Věcí veřejných.

Levice i nadále kraluje průzkumům

Agentury se shodují, že vítězem voleb by se stala ČSSD, která by mohla dostat 26,2 až 30,5 procenta hlasů. Sociální demokraty by podle studie patrně volilo zhruba 1,2 milionu lidí. Druhé místo by v září měla jisté KSČM se ziskem 14,5 až 19,5 procenta hlasů. Mohlo by ji volit tři čtvrtě milionu lidí, tedy o 170.000 více než před třemi lety. Oběma stranám přál zejména průzkum CVVM.

Zemanovci by mohli získat podobně jako před třemi lety čtvrt milionu hlasů, jen čtvrtinu z nich by prý ale dodali jejich stabilní voliči. Lidovci, kteří by podle agentur získali 4,5 až 6,7 procenta hlasů, by si mohli polepšit o 75.000 hlasů od voličů různých jiných stran.

Rozdílná čísla prezentovaná agenturami jsou často terčem kritiky a podezření z manipulace, píše server iDnes.cz.

"Po vyhlášení předčasných voleb a faktickém zahájení volební kampaně se však patrně postoje voličů přeci jen do jisté míry stabilizují a vliv odlišných metodik používaných jednotlivými agenturami se patrně zmenšuje. Momentálně největší rozdíly nedosahují ani osm procentních bodů a částečně je možné je připsat termínu sběru dat v první zářijové dekádě," uvedla společnost Herzmann, která aktuální výzkumy porovnala.

Za horní hranici rozpětí výsledku ČSSD ve volebních modelech (26,2 až 30,5 %) podle Herzmanna sociální demokraté "vděčí" agentuře CVVM, jejíž výsledky "po celé volební období patřily pro tuto stranu k nejpříznivějším". Druzí komunisté (14,5 až 19,5 %) opět u CVVM měli vyšší výsledky než u ostatních agentur.

Podle agentury SANEP se také ukazuje nadále trvající trend silné levicové dvojice ČSSD (26,2%) a druhé nejsilnější KSČM (16,2%). Oproti tomu je nadále zjevné výrazné oslabení ODS, která by aktuálně přišla se ziskem 8,7% hlasů o svoji pozici lídra pravicových stran, kterým by byla aktuálně TOP 09 s podporou 13,9% hlasů.

Dlouhodobě se nad pěti procenty, které jsou nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny, udržuje strana SPO-Zemanovci, kterou by aktuálně volilo 6,9% voličů. Šanci na volební úspěch a zisk poslaneckých křesel má nově i hnutí Andreje Babiše ANO 2011, která se aktuálně těší podpoře 6,1% voličů.

Sdílejte článek

Související

Odvolil i prezident Miloš Zeman

Prezidentské volby ovlivňují ruští agenti, udělají to znovu, varuje ruský zpravodaj

Moskva/Praha - V České republice se blíží prezidentské volby. Jejich první kolo odstartuje už druhý lednový pátek. Průzkumy pro první kolo favorizují dosavadního prezidenta Miloše Zemana. Je tu však někdo, kdo o obhajobě stávající hlavy státu vůbec nepochybuje. Ruský server "URA.ru" přišel k šokujícím závěrům, díky kterým se stal při posledních volbách v roce 2013 Miloš Zeman prezidentem. Navíc dodává, že se situace bude opakovat.
Předčasné volby do Sněmovny 2013

To nejlepší z volebních videí na jednom místě + VIDEO

Praha - Jaromír Dušomír, můj hlas je zelenej, ahóóóój. To je jen několik hlášek, které se po předčasných volbách v minulém roce staly legendárními. Díky videu z dílny Institutu politického marketingu můžete na ty nejlepší kousky z dílen jednotlivých stran a hnutí.

Více souvisejících

Volby 2013 ODS top 09

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 37 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy