Češi odpovídají: Proč jít k volbám. A váš důvod?

Praha - Čechy k účasti v předčasných volbách do Sněmovny motivuje podle agentury STEM zejména nespokojenost s politickou situací v zemi. Platí to hlavně pro levicové voliče. Zastánci pravicových stran chtějí podpořit program konkrétní strany a příznivci hnutí ANO 2011 by zase mezi politiky rádi viděli nové tváře. STEM to dnes oznámil na základě svých dvou zářijových průzkumů.

Nespokojenost s politickou situací nebo konkrétními politiky v zemi uváděly podle agentury jako hlavní důvod své účasti zhruba dvě pětiny voličů (37 procent). Pětina (19 procent) chce volit kvůli tomu, aby podpořila program své strany. Dalších 17 procent lidí chce volit kvůli obavám ze zhoršující se ekonomické situace v ČR.

Pro 14 procent dotázaných, zejména ze starší generace, je účast ve volbách samozřejmostí. Zhruba desetina lidí (11 procent) zejména z mladší generace chce dostat do politiky nové strany a jejich představitele, snahu podpořit konkrétního politika si ale za hlavní důvod zvolila jen dvě procenta dotázaných.

"Rozdílům v motivaci různých věkových skupin odpovídají i rozdíly mezi některými sociálními skupinami. Studenti chtějí nové lidi, důchodci jsou nejspolehlivějšími voliči," uvedla agentura.

Volební model STEM říká, že pokud by se volby konaly nyní, vyhrála by je ČSSD (28%). Druhá v pořadí by byla KSČM se 17 procenty a třetí ODS s 12,5 procenta. Na 10 procent by se dostala už jen TOP 09.

Pětiprocentní hranici přesáhly také strany ANO, SPOZ a KDU-ČSL. Stranu Úsvit by volilo 2,5 procenta voličů, blok Hlavu vzhůru jedno procento.

Po přepočtu na mandáty to znamená, že ČSSD by získala ve Sněmovně podle průzkumu v druhé polovině září 72 křesel, komunisté 41, ODS 30, TOP 09 24, ANO 18, Zemanovci 8 a lidovci 7 křesel.

Z průzkumu stranických preferencí, které zahrnují i názory dosud nerozhodnutých voličů či těch, kteří k volbám nechtějí jít, rovněž vychází vítězně ČSSD (20,8 procenta). Následují strany v tomto pořadí: komunisté (12,8 procenta), ODS (9 procent), TOP 09 (8 procent), ANO (7,3 procenta), SPOZ (4 procenta) a KDU-ČSL (3,5 procenta), Úsvit (2,6 procenta), Strana zelených (2,4 procenta).

Související

Odvolil i prezident Miloš Zeman

Prezidentské volby ovlivňují ruští agenti, udělají to znovu, varuje ruský zpravodaj

Moskva/Praha - V České republice se blíží prezidentské volby. Jejich první kolo odstartuje už druhý lednový pátek. Průzkumy pro první kolo favorizují dosavadního prezidenta Miloše Zemana. Je tu však někdo, kdo o obhajobě stávající hlavy státu vůbec nepochybuje. Ruský server "URA.ru" přišel k šokujícím závěrům, díky kterým se stal při posledních volbách v roce 2013 Miloš Zeman prezidentem. Navíc dodává, že se situace bude opakovat.
Předčasné volby do Sněmovny 2013

To nejlepší z volebních videí na jednom místě + VIDEO

Praha - Jaromír Dušomír, můj hlas je zelenej, ahóóóój. To je jen několik hlášek, které se po předčasných volbách v minulém roce staly legendárními. Díky videu z dílny Institutu politického marketingu můžete na ty nejlepší kousky z dílen jednotlivých stran a hnutí.

Více souvisejících

Volby 2013 průzkumy Volby

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy