Čechům stačí jen remcat, míní odborník. Pomůžou volby povinně?

Praha - Pramení politická apatie z povahy Čechů, souvisí s kulturním vývojem novodobých dějin, nebo je důsledkem politických skandálů, nedostatku témat či morálních vůdčích osobností? Odborníci se příliš neshodnou.

"Lidé v Česku k volbám moc nechodí," souhlasí vedoucí Katedry teorie kultury Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Martin Soukup. "A pokud přece jen jdou, mají tendenci volit menší zlo. To se ukázalo i teď v prezidentských volbách, kdy se volilo tak, aby nevyhrálo větší zlo, což byl pro mnohé nynější ministr financí v demisi Jan Fischer," míní.

Klesající zájem o volby ale podle něj nesouvisí s českou náturou, napsaly Hospodářské noviny. "Neangažovat se není zakódováno v naší národní povaze. Svědčí o tom například průběhy voleb na začátku 90. let," je přesvědčený Soukup.

Na rozdíl od něj kulturolog Petr Mikšíček příčinu "apatie" českých voličů vidí právě v národní povaze a ve stavu, do kterého společnost dospěla. "Nejsme divoký Balkán ani Egypt. Generace, které by mohly způsobit revoltu, jsou líné. Líné myslet. Stačí jim jen remcání, protože k nadávání a kritizování myslet nepotřebují. Taková je naše nátura," říká.

"Češi pod tlakem dokážou úžasné věci. Když se semkneme kvůli hrozbě zvenčí nebo ze zahraničí, když potřebujeme rychle dohnat Evropu, něco opravit nebo dostavět stadion, dokážeme divy. Bez tlaku a adrenalinu ale nefungujeme. Nejsme vůdčí kultura," popisuje Mikšíček.

Povinné volby, navrhuje Zeman: Návrat totality?

Minule přišlo k parlamentním volbám přes 62 procent voličů a obecně zájem lidí o hlasování v Česku dlouhodobě klesá. Strany teď startují kampaně, kterými chtějí voliče přilákat. Podle prezidenta Miloše Zemana by problém vyřešily volby povinně. Opravdu?

Moravskoslezský lídr ČSSD Lubomír Zaorálek by lidi do voleb nenutil. „Nic takového bych nezaváděl, protože mnozí si ještě pamatují volby před rokem 1989."

Zbyněk Stanjura z ODS vzkázal, že pro jeho stranu je klíčové svobodné rozhodování jednotlivců: „Povinná volební účast mi příliš evokuje dobu komunismu a totalitní systémy. Není to dobrý nápad."

Argument v minulosti hledá i Pavol Lukša z TOP 09: „Pan prezident možná s nostalgií vzpomíná na režim před 20 lety. Já si myslím, že je to spíš blbost."

Martin Pecina ze SPOZ za slovy prezidenta vidí spíše nápad a připomíná, že podobně to funguje i v jiných evropských zemích. 

Komunistka Kateřina Konečná říká, že se nucením lidí do voleb Zeman stejně ničeho nedosáhne. Podle ní jde spíš o to, aby lidem bylo vysvětleno, proč by k urnám měli chodit.

Josef Hájek z hnutí ANO je názoru, že volby v žádném demokratickém státě povinné být nemohou. Za nezájem lidí o volby podle něj mohou politické strany, uvedl pro Český rozhlas začátkem září.

Související

Odvolil i prezident Miloš Zeman

Prezidentské volby ovlivňují ruští agenti, udělají to znovu, varuje ruský zpravodaj

Moskva/Praha - V České republice se blíží prezidentské volby. Jejich první kolo odstartuje už druhý lednový pátek. Průzkumy pro první kolo favorizují dosavadního prezidenta Miloše Zemana. Je tu však někdo, kdo o obhajobě stávající hlavy státu vůbec nepochybuje. Ruský server "URA.ru" přišel k šokujícím závěrům, díky kterým se stal při posledních volbách v roce 2013 Miloš Zeman prezidentem. Navíc dodává, že se situace bude opakovat.
Předčasné volby do Sněmovny 2013

To nejlepší z volebních videí na jednom místě + VIDEO

Praha - Jaromír Dušomír, můj hlas je zelenej, ahóóóój. To je jen několik hlášek, které se po předčasných volbách v minulém roce staly legendárními. Díky videu z dílny Institutu politického marketingu můžete na ty nejlepší kousky z dílen jednotlivých stran a hnutí.

Více souvisejících

Volby 2013 češi Volby

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 47 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy