Případ Nagyová: Poul odmítl vypovídat, cítí se hluboce dotčen

Praha - Bývalý vedoucí úřadu vlády Lubomír Poul dnes odmítl v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové (nyní Nečasové) vypovídat. Podle advokáta Nagyové Eduarda Bruny se ho prý kauza dotkla, proto svého práva nevypovídat využil. Poul, který byl k výslechu pozván jako svědek, na dotazy novinářů nereagoval. Někdejšího šéfa úřadu vlády policie při červnovém zásahu zadržela, jako jediného z osmi zatčených ho však tehdy neobvinila.

Podle policejních dokumentů mohl Poul vědět o sledování soukromých osob vojenskou rozvědkou. Z ničeho ale obviněn nebyl. Podle advokáta Václava Lásky totiž to, že někdo o trestném činu ví, nemusí být trestné.

"Využil svého práva nevypovídat a prohlásil, že je slušný člověk a že se ho to všechno tak hluboce dotklo, že vypovídat nebude. Víc neřekl," sdělil novinářům Bruna. Podle něho nelze očekávat, že by si Poula policisté k výslechu zvali znovu.

Nagyová, která se po nedávném sňatku s bývalým předsedou vlády jmenuje Nečasová, čelí obvinění z podplacení trojice bývalých poslanců za ODS a zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy tehdejší manželky.

Podle policistů také někdejší šéfka sekretariátu vyvíjela na Nečase nátlak, aby se rozvedl. Loni v listopadu prý zosnovala a usměrňovala nezákonné sledování jeho bývalé manželky Radky. Představitelům Vojenského zpravodajství údajně opatřila její fotografii i adresu. Na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Ondrejem Páleníkem, Milanem Kovandou a plukovníkem Janem Pohůnkem. A právě výslech obviněného Pohůnka policisté naplánovali na čtvrtek.

Letos v březnu pak Nagyová údajně nechala sledovat také svého řidiče Jiřího Pertla a jeho přítelkyni z úřadu vlády Alenu Hegrovou. Motivem byla podle policistů snaha zabránit spekulacím novinářů o jejím vztahu s Nečasem.

Kromě toho vyšetřovatelé věří, že využila svého vlivu na Nečase a navedla jej k příslibu úplatku poslancům Petru Tluchořovi, Marku Šnajdrovi a Ivanu Fuksovi.

Poul byl šéfem Úřadu vlády od roku 2010. Před tím byl dlouholetým úředníkem ministerstva průmyslu a obchodu. Z tohoto resortu si ho s sebou pravděpodobně přivedl tehdejší šéfporadce premiéra Nečase, Martin Říman, kterému Poul řídil kancelář.

Rusnokův kabinet také zveřejnil odměny vedoucích pracovníků Úřadu vlády a z tabulek vyplynulo, že Poul si v letech 2011 a 2012 přišel měsíčně na 97 460 korun. Předloni si k tomu připsal odměnu ve výši 1,15 milionu korun a loni to bylo ještě více. K pravidelnému platu inkasoval prémie v celkové výši 1,65 milionu korun.

Související

Vláda

Miliony zabavené při razii v sídle úřadu vlády zůstanou státu, rozhodl soud

Částka 3,5 milionu korun, kterou policie zajistila při razii v červnu 2013 na úřadu vlády, zůstane státu. O peníze se prostřednictvím svých rodičů soudil tehdejší vedoucí úřadu Lubomír Poul, který tvrdil, že šlo o soukromé úspory. Soud loni žalobu zamítl a Poulovi nyní stáhli odvolání, které proti tomuto rozhodnutí podali. Rozsudek je tak pravomocný. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Radek Ležatka.
Ilustrační foto

3,5 milionu ve vládním trezoru? Rodiče Poula nemají na peníze nárok, rozhodl soud

Rodiče někdejšího vedoucího úřadu vlády Lubomíra Poula nemají nárok na 3,5 milionu korun, které policie zabavila při razii v červnu 2013 v Poulově trezoru. Dnes o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1, podle nějž se žalobcům nepodařilo prokázat tvrzení, že peníze byly a jsou jejich. Verdikt není pravomocný, Poulovi se proti němu mohou odvolat.

Více souvisejících

Lubomír Poul Jana Nagyová

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy