Nervy nadranc? Prášky zahoďte, vyléčí vás květiny

Praha - Patříte mezi ty, co milují květiny, kupujete si je v obchodech, nemůžete se dočkat rozkvetlé louky? Tak vězte, že květina nejen potěší, ale také léčí. Působí blahodárně na psychiku: osvěží vás, dodá vám energii, dobrou náladu, ale hlavně vás zbaví strachu, obav i nervozity. Podívejte se, které druhy květin vám mohou pomoci.

Z okvětních lístků si můžete připravit esenci. Celkem existuje 38 květů, které tělu dodají harmonii a psychické i fyzické zdraví.

Postup výroby květových esencí

Esence se vyrábí z volně rostoucích planých květů, ty se vždy sbírají v plném květu. Následně se nechá květ vyluhovat na slunci ve skleněné nádobě s čirou vodou. Po třech až čtyřech hodinách se z nádoby květy vyjmou a přefiltrovaná tekutina se ještě konzervuje bio koňakem. Tohle je postup zpracování květů kvetoucích v pozdním jaru a v létě.

Květové esence je ale možné získat ve stejné kvalitě i z květů kvetoucích v brzkém jaru, i když neměly dostatek sluníčka. Květy se v pramenité vodě zvolna povaří zhruba 30 minut. Pak se seberou a po vychlazení se tekutina filtruje a následně je opět konzervována bio koňakem.

Jaký květ na jaké problémy

Ačkoli se řada lidí může obávat, že špatně zvolí květovou esenci, nemusíte se bát. Květové esence fungují na principu doplnění chybějícího, vyrovnání tlaků a nalezení rovnováhy a harmonie A jaký květ na co působí?

Řepík lékařský – přetvářkaTopol osika – strachBuk lesní – kritikaRožec – pochybovačnostSlíva třešňová – neovládnutí seČekanka – manipulaceBílá lesní réva – zasněnostHořec – neúspěchVřes – upovídanostOliva – únavaČervený kaštan – strach o druhéSporýš – přehnaná ambicióznost

V čem květové esence pomohou

Esence pomáhají bojovat s nejrůznějšími psychickými potížemi, jednoduše je kápneme do nápoje a vypijeme. Obavu nemusí mít ani řidiči, protože minimální množství alkoholu ihned vyprchá, zvláště v teplém nápoji. Obecně platí, že pomohou téměř s jakýmkoli problémem, obavou nebo strachem, depresí, vyčerpáním nebo i s nízkou sebedůvěru a při problémech s koncentrací.

Zde jsou příklady obav a strachů, kde mohou esence pomoci:

- Šly vaše děti poprvé do školy nebo školky a vy máte obavu, jak to tam zvládnou a zároveň, jak to bez nich vydržíte.

- Jedete na důležitý pracovní pohovor, zkoušku nebo osobní jednání a bojíte se trémy a špatného vyjadřování.

- Vrátili jste se po létě do práce a máte pocit, že jste zahlceni prací a není ji možné zvládnout.

- Čeká vás důležitá cesta a strachujete se o to, aby vše bylo zařízeno, na nic jste nezapomněli a nezmeškali jste například letadlo.

- Rozhodli jste se zhubnout a bojíte se, že opět nevydržíte nové stravovací návyky a jídelníček dodržovat.

Související

Růže, ilustrační fotografie

Češi šetří. Klesl zájem o objednávky kytic on-line

Prodejci květin, které ČTK oslovila, sledují po uvolnění protiepidemických opatření pokles zájmu o objednávky kytic přes internet. Lidé se vracejí do kamenných prodejen, i když někteří zákazníci u on-line nákupů zůstávají. V souvislosti s růstem životních nákladů některá květinářství zaznamenala pokles prodejů i snížení útraty. Přestože na Den matek, který letos připadá na 8. května, prodejci květin čekají vyšší zájem, zákazníci kytice častěji poptávají na Valentýna či Mezinárodní den žen (MDŽ).
Růže, ilustrační fotografie

Zájem o rozvoz květin je na MDŽ větší než na Valentýna

Květiny v e-shopech s rozvozem na dnešek, na který připadá Mezinárodní den žen (MDŽ), za poslední dva týdny objednalo podle analýzy společnosti Shoptet zhruba třikrát více Čechů než na začátku února, tedy před Valentýnem. V běžných měsících kupuje květiny on-line v průměru 30.000 mužů, před MDŽ je to až 140.000.

Více souvisejících

Květiny deprese

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy