Romové vyrazí houfně volit, ohlídá je skrytá kamera. Proč?

Praha - V předčasných volbách kandidují dvě desítky Romů a Romek. Je to nejvíc od roku 1990, kdy se o přízeň voličů ucházelo deset zástupců menšiny. Uvedl to server Romea.cz. Podle Miroslava Brože ze sdružení Konexe by mohlo letos také k volebním urnám dorazit víc romských voličů. Panují ale i obavy z toho, že by se v ghettech mohly hlasy kupovat a falšovat.

"Rom se zdaleka nemusí věnovat jen tématům menšinovým, ale může připravit například zákon, který ovlivní život," uvedla šéfka sdružení Romea Jarmila Balážová. Podle ní zelení udělali "dobré gesto v nelehké době", když dali na svých kandidátkách Romům v čase protiromských pochodů prostor.

Romové dřív příliš volit nechodili. "Situace se mění. Dřív bývala volební účast Romů hodně nízká. Teď se pod tlakem protiromských pochodů a změn v sociálním systému po škrtech začínají aktivizovat," řekl ČTK Brož. Sdružení Konexe má 79 členů, z nich 75 jsou Romové. Mnozí pocházejí právě ze severočeských ghett.

Zástupci sdružení se chystají letošní volby ve čtyřech lokalitách sledovat a natáčet skrytou kamerou. Obávají se falšování či kupování hlasů. Brož poukázal na to, že už v minulosti se musely volby třeba v Krupce několikrát opakovat.

Volební programy zkoumala i Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD), která hájí práva sexuálních menšin. Zjišťovala, jak se strany staví k registrovanému partnerství, možnosti umělého oplodnění pro lesby, k adopcím, ke změně pohlaví, k zločinům z nenávisti či k zahrnutí těchto témat do výuky.

"Pro politické strany nejsou tyto otázky povětšinou vůbec relevantní a v programech se jimi téměř nezabývají. Naše očekávání byla od počátku střízlivá, ale domnívali jsme se, že alespoň některých témat se dotknou," uvedla platforma PROUD. Podle ní se jen piráti a zelení vyslovili pro zrovnoprávnění partnerství s manželstvím.

Do voleb jde PŘÁPAROČOB

Kandidátní listiny, které později voliči vidí v podobě volebních lístků, odevzdávají jednotlivé strany na krajské úřady. Vnitro do obsahu nezasahuje, některé úřady ale podle zjištění serveru Lidovky.cz údaje v kolonce povolání redukují.

"Nyní je proces registrace kandidátních listin krajskými úřady (včetně soudního přezkumu) a následný tisk hlasovacích lístků ukončen. Kdyby měl někdo pochybnost, že kandidátní listiny nejsou (nebyly) v souladu se zákonem, může se obrátit do deseti dnů po vyhlášení volebních výsledků Státní volební komisí obrátit na soud," uvedl mluvčí vnitra Vladimír Řepka.

SPOZ si z kandidátek udělala jakési medajlonky. "Voliči by měli znát své kandidáty. Jsme rádi, že jsme jim tyto informace na volebním lístku mohli zprostředkovat," uvedl mluvčí strany Vladimír Kruliš. Ostatně i jeho jméno figuruje na zlínské kandidátce a i on přidal detail navíc: manažer prezidentské kampaně Miloše Zemana.

Zástupce olomoucké kandidátky SPOZ Miroslav Marek napsal ke svému jménu i to, že je zakladatel a 1. cechmistr cechu PŘÁPAROČOB (cech Přátel pátého ročního období). Kandidát SPOZ, agronom František Čuba se v kolonce povolání představil také jako "šéf legendárního JZD AK Slušovice".

František Holčák /KDÚ-ČSL/ z Velkých Karlovic se představil jako "nejuznávanější trenér dostihových koní a jezdců, nejúspěšnější trenér rovinových koní v ČR" a také "majitel legendární dostihové centrály Valencio".Viktor Hübl /Hlavu vzhůru/ napsal: hokejista HC Litvínov, nejlepší střelec klubu, dres číslo 26, nominován hnutím Pro sport a zdrav.

Petr Hadaščok /Strana svobodných občanů/ je důchodce bojující za práva pejskařů, autor petice proti povinnému označování psů čipem bez možnosti volby jiného způsobu označení psa, daňový poplatník.

Související

Odvolil i prezident Miloš Zeman

Prezidentské volby ovlivňují ruští agenti, udělají to znovu, varuje ruský zpravodaj

Moskva/Praha - V České republice se blíží prezidentské volby. Jejich první kolo odstartuje už druhý lednový pátek. Průzkumy pro první kolo favorizují dosavadního prezidenta Miloše Zemana. Je tu však někdo, kdo o obhajobě stávající hlavy státu vůbec nepochybuje. Ruský server "URA.ru" přišel k šokujícím závěrům, díky kterým se stal při posledních volbách v roce 2013 Miloš Zeman prezidentem. Navíc dodává, že se situace bude opakovat.
Předčasné volby do Sněmovny 2013

To nejlepší z volebních videí na jednom místě + VIDEO

Praha - Jaromír Dušomír, můj hlas je zelenej, ahóóóój. To je jen několik hlášek, které se po předčasných volbách v minulém roce staly legendárními. Díky videu z dílny Institutu politického marketingu můžete na ty nejlepší kousky z dílen jednotlivých stran a hnutí.

Více souvisejících

Volby 2013 Volby

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

"Ostudný podvodník Biden." Trump kvůli Izraeli zaútočil na amerického prezidenta

Americký exprezident Donald Trump tvrdí, že jeho nástupce v Bílém domě Joe Biden stojí na straně hnutí Hamás, když pohrozil zastavením dodávek amerických zbraní Izraeli. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy