Radikálové pochodovali Českem: Proti menšinám a multikulturalismu

Plzeň - Několik desítek radikálů protestujících proti menšinám a multikulturní společnosti, prošlo dnes odpoledne plzeňskou částí Bory. Pochodu, který jeho organizátoři nazvali jako protest proti porušování práv slušných občanů ČR a proti upřednostňování jedné skupiny osob, se mělo účastnit až 300 lidí. Průvod doprovázela policie, která také oddělila radikály od jejich odpůrců, kteří se sešli několik set metrů od začátku pochodu. Asi po hodině, pro projití části čtvrti, akce skončila. Radikálové se už bez vykřikování hesel vrátili s policejním doprovodem zpět k autobusovému nádraží, odkud vyšli.

Akce se obešla bez větších konfliktů. Účastníků pochodu se sešlo odhadem kolem pěti desítek, včetně rodičů s malými dětmi. Odpůrců bylo ještě méně. Na celou akci dohlíží početně větší skupina policistů. 

"V průběhu shromáždění jsme nezaznamenali žádné protiprávní jednání. Situaci nadále monitorujeme a vyhodnocujeme pořízenou dokumentaci a záznamy, ze kterých mohou ještě vyplynout další skutečnosti, které budou předmětem následného šetření," řekla ČTK po akci policejní mluvčí Martina Kohoutová.

Akce začala po 14:00 projevy organizátorů zaměřenými proti Romům a jiným menšinám. "Jmenujeme se Čechy, Česko, Česká republika, proč bych tady měl brát jakýkoliv ohled na jakoukoliv menšinu," promlouval jeden z organizátorů Ladislav Vladař. 

Po krátkých projevech se průvod s několika vlajkami a transparentem za zpěvu nacionalisticky laděných textů vydal na pochod. Po několika stech metrech byla v parčíku aktivnější skupinka odpůrců, kteří na pochodující pokřikovali a pískali, policie ale obě skupiny nepustila k sobě.

"Na základě zkušeností s předešlými podobnými pochody nemá podle mého ani tento jiný cíl, než projevit nenávist k jinakosti, dělit občany a hloupě a nebezpečně rozdělovat společnost. Je mně líto, že je to právě v den, který je oslavou spolužití a dobrého sousedství. Osobně s tímto pochodem a jeho zaměřením zásadně nesouhlasím," uvedl na stránkách města primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Radikálové se sešli v Budějovicích i Ostravě

Protiromské demonstrace v Českých Budějovicích se dnes zúčastnily jen asi dvě desítky lidí. Protest začal ve 14:00, účastníci pak přešli přes Lannovu a Husovu třídu na Jiráskovo nábřeží. Během půldruhé hodiny trvající akce policie nemusela zasahovat, řekla mluvčí jihočeské policie Lenka Holická.

Dvě demonstrace svolali organizátoři ve státní svátek do Ostravy. Ve 14 hodin měli na Prokešově náměstí sraz radikálové, ve stejnou dobu začalo na náměstí Svatopluka Čecha shromáždění romských, církevních a neziskových organizací. Po ukončení projevů radikálové vyrazili směrem k Přívozu, policie je ale zastavila, píše iDnes.cz.

V Přívoze, kde se koná setkání s názvem Barevná Ostrava s podtitulem Za pokojné sousedské soužití - za porozumění a lásku mezi lidmi, byla kolem čtrnácté hodiny podle zpravodaje iDNES.cz asi stovka Romů. Jejich shromáždění začalo požehnáním. Po následném kulturním vystoupení naplánovali organizátoři mši v přívozském kostele. Obě demonstrace se konají asi dva kilometry od sebe.

"Násilí nikdy nic nevyřešilo," uvedl biskupský vikář Vít Zatloukal, který také dorazil na náměstí. Na otázku, proč se setkání koná ve stejný čas jako sešlost radikálů odpověděl takto: "Organizovalo se to zhruba před měsícem, tehdy ještě nikdo nevěděl, v kolik hodin se sejdou radikálové," doplnil.

Související

Ilustrační fotografie

Radikálové táhli proti Romům v centru Plzně

Plzeň - Do centra Plzně se dnes ve 14:45 vydalo na pochod asi 90 pravicových radikálů. Jejich akce je ohlášená jako pochod za "dodržování práv všech slušných občanů této země a proti financování rasistického a protičeského o.s. Romea vládou České republiky". Více než 200 odpůrců pochodu se sešlo na Husově náměstí, tedy v těsné blízkosti trasy pochodu, kde hrají kapely a tancuje se, zjistila na místě ČTK.
Ilustrační foto

Romové a chudoba v Česku: Dostanou se do politiky extremisté?

Praha - Neřešení problému chudoby a zhoršující se situace Romů by i v Česku mohlo posílit krajní pravici a vynést ji do politiky jako teď na Slovensku. Čeští extremisté by mohli uspět hlavně v komunálních volbách. Nahrála by jim také případná přímá volba hejtmanů, posílila by populismus. Shodli se na tom oslovení politologové a odborníci na romskou problematiku. Slováci o víkendu v přímé volbě zvolili županem banskobystrického kraje pravicového extremistu Mariana Kotlebu.

Více souvisejících

Protiromská demonstrace

Aktuálně se děje

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy