Boj v Rumburku: Místostarosta ve vazbě. Padne i starosta Trégr /ČSSD/? Víme víc

Děčín/Rumburk - Soud ve čtvrtek poslal do vazby místostarostu Rumburku Darka Švába (ČSDD), jak navrhovali policisté a státní zástupce. Kriminalisté navíc rozšířili Švábovo obvinění z útisku a podněcování k trestnému činu o vydírání, řekl dozorující státní zástupce Lukáš Otipka.

"Soud shledal návrh důvodným, obviněný byl vzat do vazby koluzní, je dáno nebezpečí, že by mohl ovlivňovat svědky," řekl Otipka. Policie zadržela Švába v úterý 17. prosince na rumburské radnici. Podle Otipky bylo rozšířeno trestní stíhání o zločin vydírání. Švábovi tak nově hrozí dva až osm let vězení.

Švába policie 29. listopadu obvinila z útisku a podněcování k trestnému činu. Rumburský politik podle kriminalistů při loňské pracovní poradě městských policistů pobízel své podřízené k nekalým praktikám při výkonu povolání. Své požadavky údajně podpořil zastrašováním.

Cesta k případnému odvolání Švába bude asi komplikovaná. Nejméně osm podpisů je třeba pod žádost o svolání mimořádného zastupitelstva v Rumburku (Podle zákona se totiž pod žádost musí podepsat nejméně jedna třetina všech zastupitelů - pozn. red.)

Rumburk je v kuriózní situaci

Rumburk se po obvinění 
a zadržení místostarosty Darka Švába dostal do kuriózní situace. V jiném případu byl totiž již dříve obviněn i starosta Jaroslav Trégr. Ten byl zvolen v červnu 2012 a jeho zvolení bylo vyvrcholením sporů, které se táhly tři čtvrtě roku.

V říjnu 2011 se totiž rumburská ČSSD rozhádala kvůli zakázce na rekonstrukci mostků, jež poškodily povodně. Jaroslav Sykáček (současný senátor za Děčínsko a rumburský starosta v letech 2002 až červen 2012) tvrdil, že ji Šváb protiprávně rozčlenil na devět dílčích, aby nemusel zadávat výběrové řízení. Ten ale tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustil.

„Chceme s některými zastupiteli diskutovat o tom,
 že bychom mimořádné zastupitelstvo svolali. Pokud na něj bude uvalena vazba, tak není co řešit a my o svolání požádáme. Pokud bude propuštěn na svobodu, tak by takové mimořádné zastupitelstvo nemělo smysl. Víme, jak to tu vypadá, naše vedení nic nerozhodí," řekl v úterý zastupitel 
a bývalý místostarosta Ladislav Pokorný, který šéfuje sociálně demokratické buňce 
v Rumburku.

Že by se v případě uvalení vazby uvažovalo o mimořádném zastupitelstvu potvrzuje i další opoziční zastupitelka 
– Bronislava Nedvědová. „Muselo by se to pořádně připravit, abychom měli dost podpisů. Ale pokud by pan Šváb byl ve vazbě, tak si myslím, že by se nám je podařilo sehnat. Kromě personálních věcí bychom se snažili otevřít i čerstvě schválený šedesátimilionový úvěr," je přesvědčena Nedvědová, která má dle informací Děčínského deníku s Darkem Švábem dlouhodobé spory.

Radnice zatím mlčí

"V pondělí 23.12. bude starostovi města Rumburk předána žádost (více než jedné třetiny) zastupitelů s žádostí o svolání jednání zastupitelstva. Navrhujeme následující body programu: 1. odvolání starosty města Jaroslava Trégra, 2. odvolání místostarosty města Darka Švába, 3. volba starosty a místostarosty města," sdělil dnes Pokorný pro EuroZprávy.cz.

"Radnice zatím mlčí, žádný oficiální výstup. Na co čekají, nevím. Nejsem schopen vyjádřit se, zda se jednalo o překvapení, pro mě však určitě, i když právě ve čtvrtek 12.12. na zastupitelstvu Darek Šváb přiznal, že byl obviněn. K samotnému obvinění a důvodu zatčení žádné podrobnější informace nemám, jen to, co bylo v médiích," dodal šéf rumburské ČSSD.

Pokorný již v minulosti navrhoval odvolání starosty i místostarosty, ale nikdy neuspěl. Z původní sestavy devíti sociálně demokratických zastupitelů totiž hlasují se svým předsedou Pokorným jen další dva.

Nejvlivnější politik Šluknovského výběžku

Šváb je všeobecně považován za jednoho z nejvlivnějších politiků ve Šluknovském výběžku. Místostarostou se stal ještě před třicátými narozeninami a následně byl opakovaně třikrát zvolen. Postupně rozšiřoval sféry svého vlivu. Po čase se stal 
i ředitelem a předsedou představenstva Lužické nemocnice, kterou většinově vlastní právě Rumburk.

V příštích komunálních volbách již Šváb za sociální demokracii kandidovat nebude. Nejprve se k jeho kandidatuře zamítavě stavěli samotní 
sociální demokraté, naposledy to potvrdil sám Šváb. Ten prohlásil, že bude příští rok kandidovat za jiné sdružení. V sociální demokracii prý postrádá soudržnost.

"Do ČSSD jsem vstupoval v době, kdy se táhlo za jeden provaz, to dnes nefunguje. Jsem rozhodnut. S lidmi, kteří dnes reprezentují ČSSD v Rumburku, si nerozumím," poznamenal Šváb.

Související

Darek Šváb (ČSSD)

V Rumburku panoval strach. Exšéf strážníků u soudu zavařil obviněnému Švábovi

Děčín - U soudu s bývalým místostarostou severočeského Rumburku dnes vypovídal exředitel městské policie Miroslav Keřábek. Obžaloba politika viní z toho, že při pracovní poradě městských policistů v červnu 2012 pobízel své podřízené k nekalým praktikám při výkonu povolání. Své požadavky údajně podpořil zastrašováním.

Více souvisejících

Darek Šváb (ČSSD) Policie ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy