Záhadná exploze trezoru: Šéf stěhováků vyvrací verzi Džamálovy dcery

Praha - Výbušnina se do trezoru palestinské ambasády v Praze nedostala při převozu do nového sídla velvyslance Džamála Muhammada Džamála, který na Nový rok po výbuchu sejfu zahynul. Uvedl to dnes deník Blesk na základě vyjádření šéfa stěhovací firmy, která měla převoz na starosti, Martina Souška. Schránka prý byla stále pod kontrolou, u stěhování byl podle Souška i sám velvyslanec Džamál.

Velvyslance smrtelně zranila exploze, která nastala po otevření sejfu v novém sídle ambasády v pražském Suchdole, kam trezor krátce předtím přestěhovala Souškova firma. Džamálova dcera Rana poté prohlásila, že byl její otec zavražděn a výbušnina se do trezoru mohla dostat při stěhování. "Schránka byla o den dříve přestěhována a cestou se s ní očividně něco událo," řekla agentuře AP. Podle Souška je to nesmysl. "Trezor byl pod neustálou kontrolou. Po celou dobu byl zavřený," řekl Blesku.

O umístění trezoru rozhodovali podle šéfa stěhováků přímo na místě lidé z velvyslanectví a u stěhování byl i sám velvyslanec. "Osobně dával instrukce k umístění většiny stěhovaných věcí v obytné části domu. Přímo nám řekl i to, kam si přeje umístit trezor," uvedl Soušek.

Další záhada: Původ a účel zbraní?

Experti kriminalistického ústavu stále zkoumají trezor, jehož výbuch ambasadora zabil. Náměstek ředitele pro vědu a zahraniční styky Marek Kotrlý však nechtěl říci, zda už identifikovali látku, která způsobila explozi.

"Zkoumáme stále zbytky výbušniny, která explodovala, a zkoumáme trezor jako takový. To znamená jeho uzamykací mechanismus," řekl Kotrlý Radiožurnálu.

Záhadou zůstává původ a účel zbraní, které čeští vyšetřovatelé našli v objektu budoucí palestinské ambasády. Policejní prezident Martin Červíček řekl serveru iDnes.cz, že šlo o 12 zbraní. Jednalo se o pistole a samopaly. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý v rozhovoru pro server Aktuálně.cz naznačil, že Praha mohla Palestincům sloužit jako překladiště zbraní.

"Palestinská samospráva je zmatená a zkouší všechna možná zdůvodnění," soudí Boaz Ganor, přední odborník na terorismus z izraelské Herzlije. Zároveň nevěří verzi, podle níž vybuchlo zabezpečovací zařízení trezoru. "Na základě dosud publikovaných detailů mi to jako autodestrukční mechanismus nepřijde. Vzhledem ke smrtícímu účinku exploze je pravděpodobnější, že důvodem výbuchu bylo ledabylého zacházení se starými výbušninami," řekl pro iDnes.cz.

Pro Izrael je aféra na ambasádě v Praze jednou z nepříliš četných situací, kdy se Palestinci dostali do mediální defenzívy. Obvykle, jak to bylo vidět třeba během zásahu proti lodi Mavi Marmara, která se symbolicky pokoušela prolomit blokádu Gazy, bývá Izrael tím, kdo se na mediálním poli brání.

Tentokrát si za to ovšem Palestinci mohou sami: i kdyby měla pravdu velvyslancova dcera Rana, tvrdící, že jejího otce někdo zavraždil (což česká policie vylučuje), českou stranou neschválenou přítomnost ručních zbraní na diplomatické půdě není jak vysvětlit.

Aktualizováno 24. května 2024 12:11

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Související

Palestinská ambasáda v Praze - Suchdole

Do Prahy dorazí nový palestinský velvyslanec, jeho předchůdce zabil semtex

Praha - Novým velvyslancem Palestiny v Praze se stane Chálid al-Atraš, uvedly Lidovky.cz. Od prezidenta Miloše Zemana již získal formální souhlas s působením v této funkci (tzv. agrément). V lednu otřásl ambasádou výbuch, při kterém zahynul velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. Vyšetřovatelé následně našli na vyslanectví i zbraně.
Palestinská ambasáda v Praze - Suchdole

Exploze na palestinské ambasádě? Policie trestný čin nezjistila

Praha - Policie odložila vyšetřování lednového výbuchu na palestinském zastupitelském úřadu v Praze, kdy explozi semtexu nepřežil velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. Podle státního zastupitelství policie nezjistila trestný čin. ČTK to dnes řekla žalobkyně Jindra Janáčová.

Více souvisejících

Výbuch v Praze (1.1.2014) palestina Izrael

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Plzák španělský (Arion lusitanicus)

Velmi nebezpečný španělský slimák u českých hranic

Plzák španělský, známý svou žravostí, se dál šíří po Evropě a nyní se objevuje i v horských oblastech. Na jeho přítomnost upozorňují mimo jiné zástupci polského Krkonošského národního parku. Tento živočich navíc představuje riziko i pro psy a podobné šelmy.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

Počasí: Česko dnes zasáhly silné bouřky, objevilo se několik supercel

Českem se podle meteorologů z ČHMÚ přehnaly bouřky, které místy doprovázelo krupobití. Nejvyšší intenzity dosáhly na západě země, kde kroupy přesáhly velikost 2 cm.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy